Oneşti: Solemnitatea Fericitului Ieremia Valahul (8 mai 2020)

Oneşti: Solemnitatea Fericitului Ieremia Valahul

Sărbătoarea de la Sanctuarul “Fericitul Ieremia Valahul” din Oneşti a început cu o Liturghie solemnă prezidată de custodele fraţilor capucini, pr. Lucian-Iosif Dumea, la ora 10.30. Chiar dacă această celebrare solemnă s-a desfăşurat doar în prezenţa fraţilor capucini aparţinând comunităţii din Oneşti, totuşi s-a simţit legătura spirituală a multor persoane care au fost unite la acest moment liturgic.

În omilia sa, pr. Lucian a conturat câteva aspecte istorice legate de viaţa fericitului capucin. El a mai subliniat că în zilele de pregătire pentru această solemnitate, au fost încredinţate lui Dumnezeu, prin mijlocirea Fericitului Ieremia, toate persoanele în suferinţă, dar şi acele persoane care se îngrijesc de cei mai slabi, în mod special cei care în această perioadă suferă din cauza pandemiei. Fericitul Ieremia – a mai adăugat pr. Lucian – ne este propus ca mijlocitor în diferitele noastre necesităţi: mijlocitor pentru familiile noastre; mijlocitor pentru cei care, asemenea lui, trebuie să plece din ţara natală pentru a găsi un trai mai bun; mijlocitor pentru mamele în aşteptare; un mijlocitor şi pentru tineri care sunt în căutarea unui sens al vieţii.

Celebrarea de seară, de la ora 18.30, a fost prezidată de pr. Gheorghe Cojocaru, parohul comunităţii “Ss. Petru şi Paul”, iar omilia din cadrul acestei Liturghii a fost împărtăşită de pr. Alois Moraru, parohul bisericii “Sf. Tereza a Pruncului Isus”. Cuvintele cordiale ale părintelui predicator au fost îmbogăţite de mărturia personală arătând astfel legătura care s-a instaurat cu Fericitul Ieremia, ani în urmă, când a început construirea bisericii de la Roman în cinstea sa. Venirea sa la Oneşti în noua parohie – a adăugat părintele Alois – a fost ca o întoarcere acasă, “la cineva din lumea de dincolo pe care l-ai cinstit, căruia te-ai adresat de multe ori prin rugăciune, căruia ne-am străduit ca şi comunitate să-i dedicăm o biserică şi care a mijlocit pentru noi şi pentru multe persoane în mod individual, haruri nenumărate”.

Fratele Ieremia a fost omagiat, de asemenea, şi de câţiva elevi de la Liceul Teologic “Fericitul Ieremia” care, dorind să arate recunoştinţă faţă de patronul lor, au dedicat online o cântare executată pe mai multe voci.

Să urmăm şi noi exemplul umil al Fericitului Ieremia, aşa cum spunea pr. Alois în predica sa, şi să dedicăm timp rugăciunii, dar şi slujirii aproapelui prin gesturi mici şi concrete ca să obţinem de la Dumnezeu darul cel mai preţios, sfinţenia.

Pr. Ciprian Vacaru OFMCap.

* * *

Omagiu muzical adus Fericitului Ieremia Valahul

Liceul Teologic “Fericitul Ieremia Valahul Oneşti” – oferta educaţională

Comentariu (1)

  1. George Luchian 14 august 2020 at 17:55

    După o scurtă vizită la frații Capucini (pe 12 august a.c.), pentru prima dată și după originala “escapadă” in “Turnul pentru inspirație”, vă spun, cu mâna pe inimă, că a fost cea mai fericită zi din viața mea din ultimii zece ani. Starea de fapte, prezentă în “Fabrica de gânduri bune” ( Convent), mi-a relevat ceea ce doream sa (re)găsesc: adevărată frăție creștină. Clipele de revelație trăite în criptă cât și în turn, mi-au readus în suflet, ceva de mult uitat: pacea și binele!
    Călugări Capucini, mă înclin in fața domniilor voastre!

    Cu deosebită considerație, George Luchian.

    Reply

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.