Zile de formare la Onesti

„Să reaprindem flacăra carismei noastre”

Răspunzând acestui îndemn (din 8 dec. 2008) al Ministrului General, fr. Mauro Johri, Fraţii Capucini implicaţi în animarea fraternă şi în formarea iniţială şi permanentă din Custodia „Fericitul Ieremia” s-au reunit la Oneşti pentru 3 zile de meditare asupra unor teme importante nu numai pentru membrii Custodiei, dar şi pentru toţi credincioşii care se încredinţează mijlocirii Fericitului Ieremia, atât la Oneşti cât şi în alte localităţi unde aceştia îşi trăiesc carisma şi îşi desfăşoară activitatea.
Temele de reflecţie au fost propuse în serii de două meditaţii zilnice (dimineaţa şi după amiaza) de către Fr. Cristian Lupu OFM Cap, (proaspăt reîntors printre noi de la studii doctorale şi căruia îi urăm şi pe această cale un călduros „Bun venit!”) şi s-au referit la aspecte importante şi complexe din viaţa Ordinului şi a Bisericii, cum ar fi:
– Autoritatea ca slujire (rolul superiorilor în fraternitate)
– Măreţia şi importanţa Sacerdoţiului, atât ministerial cât şi comun (având ca punct de plecare două meditaţii ale Fr. Raniero Cantalamessa)
– Maria, mama şi modelul preotului
– Fericitul Jose Tous y Soler (recent beatificat), model de constanţă şi dăruire capucină.
– O analiză şi o meditaţie asupra vieţii ecleziale catolice, având ca punct de plecare Scrisoarea Pastorală a Sf. Părinte Benedict către catolicii irlandezi, din 19 martie 2010.
Fr. Leon Budău i-a îndemnat pe cei prezenţi, ca şi pe ceilalţi confraţi capucini, la regăsirea spiritului de rugăciune comunitar şi personal, la trăirea umilinţei, a iubirii fraterne, a constanţei, a dăruirii şi a deschiderii faţă de noile sfidări cu care se confruntă o societate tot mai secularizată, tot mai fragmentată, tot mai relativizată si dezorientată, societate pentru care să devenim repere de credinţă, repere morale, reazem pentru cei aflaţi în căutarea unui sprijin spiritual sau material.
Sub ocrotirea Mamei cereşti şi a Fericitului Ieremia şi cu dorinţa sufletească de a trăi cele meditate în aceste trei zile, fraţii s-au întors încărcaţi sufleteşte în fraternităţile de provenienţă, după ce şi-au dat întâlnire la următoarele două evenimente importante: hirotonirea primului confrate preot format integral în ţară (Iaşi, 11 iunie) şi profesiunea solemnă a 3 fraţi studenţi de la Roman (Oneşti, 31 iulie)

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.