Viitorul e in joc mai mult ca niciodata

Papa Benedict al XVI-lea consideră că viitorul este acum mai mult în joc decât în trecut, dar aceasta nu ar trebui să conducă la descurajare ci la dublarea angajamentului nostru de pace. Sfântul Părinte a făcut această afirmaţie ieri, în tradiţionalul discurs anual adresat membrilor corpurilor diplomatice acreditate la Sfântul Scaun. Vaticanul are relaţii diplomatice cu 177 de naţiuni. În mesajul său susţinut în limba franceză, Pontiful a preluat tema mesajului său pentru Ziua Mondială a Păcii, celebrată la 1 ianuarie, vorbind despre nevoia luptei cu sărăcia pentru a construi pacea.

Într-un discurs care a atins unele dintre cele mai problematice zone ale planetei, Sfântul Părinte şi-a exprimat mai întâi afecţiunea pentru acei mulţi care au suferit în mod special în 2008, „fie ca urmare a unor catastrofe naturale grave, în special în Vietnam, Myanmar, China şi Filipine, în America Centrală şi Caraibe, şi în Columbia şi Brazilia; fie ca rezultat al unor conflicte naţionale ori regionale; sau de pe urma atacurilor teroriste care au semănat moarte şi distrugere în ţări precum Afganistan, India, Pakistan şi Algeria“. „În ciuda numeroaselor eforturi, pacea pe care o dorim atât de mult rămâne încă departe“, a deplâns el. „În faţa acestei realităţi nu trebuie să ne descurajăm mai mult ci mai degrabă să dublăm eforturile noastre pentru securitate şi dezvoltare.“

În acest sens, Papa Benedict a amintit faptul că cursa înarmării nu conduce spre pace. El a spus că „Sfântul Scaun a continuat să afirme că pacea nu poate să fie zidită atunci când cheltuielile militare deviază enorme resurse umane şi materiale de la proiecte de dezvoltare, în special de dezvoltare a populaţiilor cele mai sărace.“ Pentru a construi pacea „trebuie să dăm o nouă speranţă săracilor“. Subliniind că persoanele şi familiile sunt din greu presate de actuala criză economică, menţionând şi criza alimentară şi încălzirea globală, Pontiful a spus că există „o nevoie urgentă de adoptare a unei strategii eficiente de luptă împotriva foametei şi de promovare a dezvoltării agricole locale, cu atât mai mult cu cât numărul săracilor creşte chiar şi în ţările bogate“.

Sfântul Părinte a identificat apoi „cele mai sărace fiinţe umane (ca fiind) copiii nenăscuţi“. Alţi săraci sunt „infirmii, persoanele în etate abandonate, familiile dezmembrate şi cei dezorientaţi“. „Împotriva sărăciei se luptă făcându-se această lume mai fraternă, printr-o împărtăşire de valori şi de idealuri, fondate pe demnitatea persoanei, pe libertate şi responsabilitate, pe recunoaşterea eficientă a locului lui Dumnezeu în viaţa omului.“ Pruncul Cristos din Betleem ne învaţă că „solidaritatea fraternă dintre toţi oamenii este calea regală de luptă împotriva sărăciei şi de construire a păcii“. Pontiful a invocat apoi lumina iubirii lui Cristos, care „să ne călăuzească prin acest an care tocmai a început“.

Sursa: www.catholica.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.