Sub semnul privirii sale…

Sub semnul privirii sale…

Ziua de 30 octombrie 2012 a fost pentru fraţii capucini din Custodia „Fericitul Ieremia” o zi binecuvântată din mai multe motive: a 29-a aniversare a beatificării patronului nostru spiritual, împlinirea a două decenii de prezenţă capucină în România, aniversarea a 20 de ani de la deschiderea Seminarului teologic-liceal din Oneşti, unde şi-au început formarea umano-spirituală marea majoritate a fraţilor capucini şi, nu în ultimul rând, bucuria de a avea ca oaspeţi în mijlocul lor pe : PS Petru Gherghel,  păstorul Diecezei de Iaşi, fr. Leonardo Izzo, ministru provincial al provinciei monastice capucine din Napoli, fr. Carmine De Filippis, ministru provincial al provinciei monastice capucine din Roma, mons. Sebastiano Bonavolontà, paroh de Marigliano (Nola-Italia), bun prieten al capucinilor încă de la primii paşi făcuţi în România, fr. Emilian Cătălin, provincial al provinciei monastice conventuale „Sf. Iosif” din România,  decanii de Bacău şi Trotuş, pr. Isidor Dâscă şi pr. Toma Rediu, ca şi numeroşii preoţi ce s-au alăturat bucuriei noastre, bucurie întregită şi de prezenţa confraţilor preoţi ortodocşi din Oneşti, în frunte cu pr. protopop Constantin Alupei.

Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă şi un triduum solemn, unde predicatorul, fr. Leonard Ghiurcă, guardian al conventului „Padre Pio” din  Roman şi maestru formator al studenţilor capucini ce se pregătesc pentru sfânta Preoţie, a scos în evidenţă mai ales modelul pe care îl reprezintă Fericitul Ieremia pentru familia creştină de azi, în totalitatea ei: părinţi şi copii. Subliniind importanţa modelelor în formarea morală şi spirituală a tuturor, predicatorul i-a îndemnat pe cei prezenţi să redescopere în viaţa fericitului Ieremia acele imbolduri care l-au purtat pe acesta pe calea sfinţeniei.

Sfânta Liturghie arhierească a început la 10.30 cu procesiunea episcopului şi a concelebranţilor de la mănăstire spre biserica mare a Sanctuarului, unde corul şi credincioşii i-au întâmpinat cu imnul solemn „Ecce sacerdos magnus” şi cu alte cântece dedicate Fericitului Ieremia. La predică, PS Petru, întors în seara precedentă de la Roma, unde a participat la Sinodul episcopilor catolici dedicat noii evanghelizări, pe lângă amintirile personale legate de ziua de 30 oct. 1983, a ţinut să reamintească celor prezenţi actualitatea dăruirii totale către voinţa lui Dumnezeu în viaţa de zi cu zi a acestui umil concetăţean al nostru, fiindu-ne în acest sens model şi reazem în căutările noastre spirituale, îndemnânu-i pe cei prezenţi la o reînoire a trăirii credinţei în viaţa de familie, la locul de muncă, în viaţa socială de zi cu zi.

Ziua aniversară s-a încheiat la 18.30 cu o sfântă Liturghie, prin care fraţii capucini au ţinut să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în aceşti 20 de ani de prezenţă pe meleagurile natale ale Fericitului Ieremia. Pr. Leonardo Izzo, ministru provincial al capucinilor din Napoli, care a celebrat, alături de confraţi această Sfântă jertfă şi care a activat mulţi ani în România, a ţinut să reamintească celor prezenţi activitatea primilor capucini veniţi în România (fr. Mario Querini, fr. Ubaldo Oliviero, fr. Vittorio Clemente), cerând în acelaşi timp rugăciuni de sprijin pentru continuarea lucrului în via Domnului a capucinilor de azi.

La acest moment aniversar, capucinii români se prezintă astfel:

Realitatea de astăzi:
Fraţi profeşi: 56
Preoţi: 35
Fraţi care nu sunt preoţi: 7
Diaconi: 3
Studenţi: 14
Novici: 5
Postulanţi: 2
Seminarişti: 39
Fraţi în străinătate: 15

 Prezenţe:

Case religioase – 6:
Oneşti (Sediul Custodiei, Sanctuar, Liceu, Casa ecumenică, Ferma agricolă)
Roman (Studentat)
Nehoiu (Noviciat şi Parohie)
Sighetu Marmaţiei (Oratoriu,  Centru de zi pentru elevi, Casa de tip familial, Complex de garsoniere pentru cei care ies din sistemul de protecţie socială la împlinirea vârstei de 18 ani)
Târgu-Lăpuş (Asistenţă spirituală parohială)
Slobozia (Parohie)

Dieceze – 4:

Iaşi
Bucureşti
Cluj-Gherla
Maramureş

Slujiri şi asistenţă:

Slujire la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”
Casa Ecumenică
Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”
Parohii: 2 locaţii
Masa săracilor
Duşuri pentru săraci: 2 locaţii
Oratoriu
Locuinţă socială
Casă de tip familial
Asistenţa Ordinului Franciscan Secular: 2 locaţii
Grupul de rugăciune „P. Pio”
Ajutor în parohii
Asistenţă religioasă pentru diferite Congregaţii de călugăriţe

 Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.