Relicva Însemnată a Fericitului Ieremia la Bacău

Discursul părintelui Ubaldo Oliviero, Rectorul Sanctuarului “Fericitul Ieremia” din Oneşti, cu ocazia aducerii Relicvei Însemnate în Parohia “Fer. Ieremia” din Bacău pentru sărbătoarea hramului

Preaiubiţi credincioşi, vă salutăm, eu şi părintele Custode, cu salutul nostru franciscan de Pace şi bine tuturor!

Suntem fericiţi să fim astăzi în mijlocul dumneavoastră şi să vi-l prezentăm pe Fericitul Ieremia, cu Relicva Însemnată.

Îi mulţumim parohului, părintelui Dumitru Gabor, care a insistat să aveţi în această parohie, în ziua hramului, prezenţa Fericitului Ieremia pentru un moment de rugăciune intensă şi de întâlnire între dumneavoastră şi Moaştele sale. Împreună cu parohul îi salutăm şi pe părinţii vicari Marius-Petrică şi Gabriel, pe dumneavoastră şi pe cei care vor veni în aceste zile. 

Iubiţi credincioşi, astăzi este o mare zi pentru voi, deoarece Fericitul Ieremia vine în mijlocul vostru. El, ca patron al acestei parohii, este prezent deja în mijlocul dumneavoastră şi în fiecare dintre voi prin rugăciunile pe care i le adresaţi; dar astăzi este prezent în mod special prin această Relicvă Însemnată a osemintelor sale.

Atunci când, cu 5 ani în urmă, pe 18 mai 2008, a fost adusă în această parohie statuia sa, în pelerinajul său de întoarcere acasă, vi s-a spus că în acea statuie se află trupul său, osemintele sale, iar dumneavoastră aţi crezut acest lucru, pentru că aşa vi s-a spus şi aşa a fost scris. Şi eu cred. Cred pentru că le-am văzut, şi chiar eu însumi le-am aşezat în statuie şi ştiu cu adevărat că în acea statuie se află adevăratul trup al Fericitului Ieremia, osemintele sale.

În această cutie care este în faţa voastră, voi vedeţi acum o parte din osemintele Fericitului Ieremia, numite relicve. Această Relicvă este numită Însemnată pentru că este o parte suficient de mare şi importantă din trupul său.

Relicva aceasta, pe care voi o vedeţi astăzi în mod clar, cu ochii voştri, face parte din piciorul stâng al Fericitului Ieremia şi a fost luată din trupul său înainte de a fi aşezat în interiorul statuii care se află în Sanctuarul din Oneşti. Mai exact, aceste moaşte pe care dumneavoastră le veneraţi acum, sunt două bucăţi de os de mărimi diferite (23,50 cm şi, respectiv, 3,50 cm) luate din zona genunchiului şi numite, în cuvinte tehnice, Epifiza genunchiului şi Diafiza femurului.

Preaiubiţilor, dumneavoastră vedeţi astăzi o parte din acele picioare ale Fericitului Ieremia care au trecut peste câmpiile noastre atunci când el era copil şi care au străbătut dealurile şi munţii din România noastră, pentru a ajunge apoi în Italia, unde au cutreierat toate străzile oraşului Napoli, aducând tuturor celor nevoiaşi vestea cea bună, mângâierea şi binecuvântarea sa. 

Dumneavoastră, preaiubiţi credincioşi din Bacău, aveţi astăzi această mare bucurie de a vedea trupul Fericitului Ieremia, osemintele unui mare erou. Nu un erou al războaielor noastre din trecut, oameni care cu câtva timp în urmă au căzut pentru patrie sau şi-au dat viaţa pentru un ideal al lor. Aici avem osemintele eroului nostru de 400 de ani. Osemintele unui erou de patru secole care şi-a dat viaţa pentru iubirea faţă de Dumnezeu şi a murit pentru fraţii săi, eroul iubirii şi al slujirii: iubire faţă de Dumnezeu, iubire şi slujire faţă de fraţi. Adevăratul erou al Bisericii noastre, al credinţei noastre este aici în faţa dumneavoastră. Priviţi-l cu atenţie, admiraţi-l cu bucurie şi rugaţi-vă lui cu iubire. Amin.

Pr. Ubaldo Oliviero, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.