Profesiune solemnă 2016

Vorbeşte, Doamne, căci slujitorul tău ascultă! (1Sam 3,10)

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto 

Ziua de 1 oct. 2016 a fost, pentru fraţii capucini, o zi binecuvântată de Dumnezeu, o zi în care s-a celebrat profesiunea solemnă a trei confraţi studenţi: Daniel Tală  (Pietricica-Bc), Octavian Vacaru (Galbeni-Bc) şi Adrian Cojoc (Berzunţi-Bc), care au promis să-i slujească Domnului pe tot timpul vieţii lor după Regula Sf. Francisc şi Constituţiunile Ordinului Capucin, în Sărăcie, Curăţie şi Castitate.      

Legământul sacru a fost făcut în faţa Custodelui fraţilor Capucini din România, fr. Iosif Lucian Dumea, în prezenţa părinţilor parohi din localităţile unde s-au născut, a părinţilor şi rudelor, ca şi a peste 20 de confraţi preoţi (capucini şi conventuali) şi a unui mare număr de persoane consacrate şi alţi credincioşi şi cinstitori ai Fericitului Ieremia, unii veniţi de la mari depărtări (Sighetu-Marmaţiei).

Sfînta Liturghie a început la ora 11, prin procesiunea solemnă a preoţilor concelebranţi şi a candidaţilor spre Sfântul Altar, însoţită de cântările solemne ale Corului Sanctuarului, dirijat de tânărul dirijor Iustin Călin.

Cuvântul de învăţătură al acestei Sfinte liturghii a fost rostit de către fr. Custode, care comentând textul evanghelic luat din Evanghelia după sf. Ioan (cap. 15), în care Isus îi numeşte pe ucenici săi „prieteni”, i-a îndemnat pe candidaţi să accepte şi să rămână pentru totdeauna prieteni ai lui Dumnezeu, care i-a chemat pe nume şi prieteni ai tuturor oamenilor în mijlocul cărora sunt chemaţi să dea mărturie despre această prietenie dintre ei şi Dumnezeu, dintre Dumnezeu şi oameni.

Momentul culminat a fost profesiunea solemnă, care a început prin prosternarea la pământ a candidaţilor şi invocarea ajutorului tuturor sfinţilor prin litania specifică, prin depunerea voturilor propriu zise făcute de candidaţi în mâinile Custodelui şi prin Binecuvântarea solemnă a candidaţilor de către acelaşi fr. Custode şi acceptarea solemnă a candidaţilor în Fraternitatea Capucină prin îmbrăţişarea fraternă, după care Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a continuat în mod obişnuit.

După Sfânta Liturghie, Fraţii Capucini din Oneşti, gazda acestui măreţ eveniment, au oferit o agapă fraternă participanţilor la acest moment de sărbătoare.       

Fr. Petre Marian Ianoş, OFMCap     

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.