Onesti si Roman: Ziua mondiala a persoanelor consacrate (2 şi 3 februarie)

Celebrarea desfăşurată la nivel local a Celei de-a XII-a Zi Mondială a Vieţii Consacrate, la Oneşti a avut loc sâmbătă, 2 februarie 2008, în cadrul sfintei Liturghii în Parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus“.
Au fost prezenţi Fraţii Capucini din Borzeşti şi Surorile lui Isus Răscumpărătorul.
Din iniţiativa pr. Anton Ioan, paroh la „Sf. Tereza a Pruncului Isus“ Oneşti, în timpul binecuvântării lumânărilor, toate persoanele consacrate au aprins cu lumânările lor cele ale credincioşilor adunaţi la Liturghie, fiind astfel subliniat rolul celor consacraţi de a fi lumină în mijlocul acestei lumi.

După omilie, centrată pe sărbătoarea liturgică a zilei, precum şi pe dimensiunea chemării la viaţa consacrată, a urmat reînnoirea voturilor într-un cadru solemn şi familial. Părintele paroh a încheiat cu următoarele cuvinte: „Ce frumos, parcă suntem la cununie! În faţă este Isus Cristos – mirele, iar de o parte şi de alta sunt naşii – reprezentaţi de Sfânta Fecioară Maria şi sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana bisericii“.
Într-o formă la fel de solemnă a fost celebrată ziua de 2 februarie şi în alte parohii: „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul“ Oneşti, Dărmăneşti, Cireşoaia…
În ziua următoare, duminică, 3 februarie, persoanele consacrate din zona Oneşti s-au întâlnit la Târgu Ocna într-o atmosferă de sărbătoare şi mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru acest dar al vieţii consacrate făcut Bisericii.
Au fost prezente: comunitatea Slujitoarelor Preacuratei din Parma (comunitatea gazdă), Slujitoarele Marelui Preot din diferite parohii, Surorile Providenţei – Cireşoaia, Surorile lui Isus Răscumpărătorul – Oneşti şi Slănic Moldova; Surorile Carmelitane – Dărmăneşti, Surorile Divinei Providenţe – Oituz, Fraţii Capucini din comunităţile Oneşti şi Borzeşti.
La programul pregătit de sr. Michela, responsabilă a zonei, împreună cu reprezentaţi ai unor congregaţii, şi-au adus contribuţia preţioasă toate comunităţile evidenţiind astfel câteva momente din cadrul sfintei Liturghii. Prezenţa unui grup numeros (peste 60 de fraţi şi surori) a fost o mărturie evidentă a vieţii consacrate prezente în inima Bisericii.
Diversitatea veşmintelor nu a făcut altceva decât să exprime bogăţia carismelor ce înfrumuseţează trupul mistic al lui Cristos şi varietatea slujirilor faţă de Cristos, care suferă şi astăzi în cei săraci şi marginalizaţi.
Credincioşii prezenţi au fost sensibilizaţi să privească viaţa consacrată ca o realitate ce le aparţine, fiind darul lui Dumnezeu făcut întregii Biserici.
În cadrul omiliei, pr. Eusebiu Jitaru, OFM Cap, a reevocat rolul persoanei consacrate în a fi mentor, expert în viaţa spirituală, om al lui Dumnezeu, „ales dintre cei slabi pentru a-i face de ruşine pe cei puternici“.
Pr. Ioan Purcaru, parohul comunităţii, a salutat prezenţa persoanelor consacrate, exprimându-şi bucuria de a fi ales comunitatea din Târgu Ocna ca loc pentru întâlnirea zonală din acest an. După sfânta Liturghie a invitat persoanele consacrate în casa parohială pentru o agapă frăţească.
În timpul după-amiezii s-a menţinut o atmosferă de comuniune şi bucurie prin masa de prânz şi programul de divertisment desfăşurat în casa Slujitoarelor Preacuratei din Parma. S-a trecut apoi la o mai bună cunoaştere a misiunii fiecărei comunităţi, o împărtăşire a realizărilor şi a problemelor cu care se confruntă în activităţile pastorale.
Sub egida Mamei noastre Preasfinte, în a cărei novenă jubiliară ne aflăm, s-a încheiat întâlnirea cu lauda mariană: „Împreună cu Sfânta Fecioară Maria… Magnificat !“.
Surorile lui Isus Răscumpărătorul

Roman

Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Romanului a avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman duminică, 3 februarie 2008.
Liturghia animată de fraţii franciscani, la care au participat mai mulţi preoţi şi persoane consacrate din diferite ordine şi congregaţii religioase, a fost celebrată într-un mod solemn.
Omilia a fost ţinută de părintele Cornel Berea SDV; a fost centrată pe expresia papei Paul al VI-lea: persoanele consacrate ca şi „experţi în comuniune”.
Persoanele consacrate trebuie să se întrebe: Ce este pentru noi comuniunea? Cum trăim comuniunea în comunitatea noastră? Cum punem noi la dispoziţie această comuniune cu persoanele care sunt departe de Biserică?
A subliniat în mod particular că nu este uşor să fim experţi in comuniune, dar trebuie să credem în noi, să construim un dialog fratern cu sinceritate pentru că altă cale nu există.
Părintele a încheiat omilia cu expresia: „trebuie să fim transparenţi”.
După sfânta Liturghie, comunitatea franciscană a oferit prânzul, un timp de comuniune fraternă.
Pr. Adrian Sorin Giurgi a oferit celor prezenţi posibilitatea de a merge cu gândul la Lourdes prin vizionarea unui film documentar cu apariţiile Sfintei Fecioare.
După acest moment fiecare congregaţie a prezentat operele desfăşurate în activităţile pastorale conform propriei carisme.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un moment de rugăciune amintindu-ne de jubileul apariţiilor Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

Sr. Elisabetta Barolo

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.