Oneşti: Sărbătoarea naşterii pentru cer a primului sfânt român ridicat la cinstea altarelor

În contextul mai amplu al celebrărilor prilejuite de împlinirea a 10 ani de la întoarcerea pe meleagurile natale a moaştelor fericitului Ieremia, în ziua de luni, 5 martie 2018, s-a celebrat în sanctuarul dedicat lui din Oneşti o sfântă Liturghie solemnă, prezidată de fr. Benoni Solomon, OFMConv, parohul credincioşilor romano-catolici din Târgu Trotuş, care au oferit şi uleiul pentru lampa votivă ce arde încontinuu de 10 ani lângă racla cu moaştele acestui fiu al plaiurilor moldovene.

În cuvântul său de învăţătură, celebrantul principal, trecând în revistă viaţa acestui ilustru fiu al poporului nostru, a evidenţiat actualitatea mesajului său pentru noi, cei de azi: încrederea în Dumnezeu, slujirea aproapelui, dăruirea de sine, rugăciunea neîncetată, ca fiind cele mai sigure căi pentru a ajunge în patria cerească.

După sfânta Liturghie, comunitatea fraţilor capucini din Oneşti a oferit o agapă fraternă pelerinilor veniţi în număr mare din parohiile din jur pentru a se strânge în jurul acestui “sfânt pribeag român”, devenit “al nostru”.

Ziua aniversării s-a încheiat cu o altă sfântă Liturghie de mulţumire, celebrată de fr. Lucian-Iosif Dumea, custodele fraţilor capucini români, în cursul căreia s-au adus mulţumiri lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în această zi prin mijlocirea fericitului Ieremia şi s-au înălţat rugi fierbinţi pentru ca pelerinajul de acum zece ani pe meleagurile moldave să poată fi repetat şi în acest an, spre mângâierea poporului creştin şi a cinstitorilor fericitului Ieremia.

Fr. Petre-Maria Ianoş, OFMCap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.