Oneşti – Rugăciune ecumenică la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi Activitate Ecumenică “Domus Mariae” (22 ianuarie 2015)

Isus i-a zis: “Dă-mi să beau!”

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În ziua de joi, 22 ianuarie, în cadrul Octavei Mondiale de rugăciune pentru Unitatea bisericii, la Oneşti a avut loc o întrunire de rugăciune şi întâlnire frăţească dintre membrii bisericii catolice şi ortodoxe. 

Celebrarea s-a desfăşurat la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi Activitate Ecumenică „Domus Mariae” din Oneşti. La această adunare au participat un număr mare de preoţi, catolici şi ortodocşi deopotrivă, surori,  seminarişti şi fraţi capucini care au animat această celebrare, precum şi mulţi credincioşi de ambele confesiuni. Cu toţii au venit dornici să se roage pentru Biserica lui Cristos şi cu dorinţa ca toţi creştinii să fie uniţi.   

Momentul de rugăciune a început cu o procesiune a preoţilor participanţi pe cărarea de lumânări care conducea către altar unde se afla un vas mare şi trei urcioare diferite cu apă, simbol al diferitelor confesiuni. Părintele protopop de Oneşti, Constantin Alupei, şi Părintele decan de Trotuş, Toma Rediu, împreună cu Părintele Lucian Iosif Dumea, custodele Fraţilor Capucini şi celebrantul principal, fiecare a vărsat apa din urcioarele de culori diferite în vasul mare, simbolizând  unitatea dintre Biserici care este reală, dar încă incompletă.          

În omilie Părintele Lucian a propus o reflexie personală asupra lecturilor proclamate şi  a subliniat necesitatea de a-i mulţumi şi de a-l preamări pe Dumnezeu, fiind cel dintâi lucru pe care adunarea trebuie să-l facă, mai ales pentru harul deosebit de a fi şi de a ne ruga împreună. În continuare a adăugat că Dumnezeu şi-a făcut din plin partea lui în ce priveşte unitatea Bisericii.       

Acest cuvânt a fost reluat şi de părintele Constantin Alupei în discursul sfinţiei sale de la sfârşitul celebrării, dând apoi lectură mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Spre finalul cuvântării, a evocat importanţa pe care părintele răposat, Eduard Sechel, a dat-o dialogului ecumenic pe când era paroh de Oneşti. Acest lucru, a continuat părintele protopop, a pregătit bazele pe care mai apoi, şi prin contribuţia deosebită a părintelui Mario Querini, s-a fondat raportul profund dintre bisericile ortodoxe şi catolice din Oneşti.    

Părintele Toma Rediu, în cuvântul de învăţătură al sfinţiei sale, a trasat momentele importante şi drumul ecumenic din partea bisericii Romano-Catolice, începând cu Conciliul ecumenic Vatican al II-lea, mai precis prin documentul foarte important „Unitatis Redintegratio” şi subliniind importanţa dialogului şi a rugăciunii pentru unitate. Întâlnirea s-a terminat cu o agapă frăţească.

Octava de rugăciune se va încheia cu o serie de conferinţe, momente de rugăciune şi alte activităţi ecumenice programate pentru zilele 23, 24 şi 25 ianuarie. La Casa Ecumenică sunt aşteptaţi credincioşi din diferite oraşe şi sate ale diecezei de Iaşi, care şi-au exprimat dorinţa de a fi la Oneşti să se roage în această săptămână deosebită. Bunul Dumnezeu să asculte rugăciunile lor şi ale tuturor celor ce cu bunăvoinţă, cu strădanie şi sinceritate caută drumul unităţii după voinţa Mântuitorului „Ca toţi să fie una” (In 17,21).         

Fr. Albert Goşman, OFMCap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.