Oneşti: Octava mondială de rugăciune pentru unitatea creştinilor

În perioada 18-25 ianuarie la Oneşti s-a celebrat Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Bisericii, cu tema anului 2019, “Dreptatea, numai dreptatea să o cauţi”, inspirată din cartea Deuteronomului (Dt 16,20).

Săptămâna de rugăciune a fost inaugurată vineri, 18 ianuarie, în cripta Sanctuarului “Fericitul Ieremia”. Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Flavian Gondoş, rector şi guardian al comunităţii, în prezenţa altor preoţi, fraţi capucini, persoane consacrate şi credincioşi din comunităţile parohiale din Oneşti. Cuvântul de învăţătură, centrat pe tema Octavei de rugăciune, a fost ţinut de pr. Irimia Bejan.

Două zile mai târziu momentul de rugăciune a continuat în Parohia “Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. Părintele paroh, Anton Ioan, celebrantul principal, la începutul sfintei Liturghii, a urat tuturor credincioşilor bun venit la momentul deosebit de rugăciune pentru unitate. Părintele Gabriel Ionuţ Giurgică, vicarul comunităţii, i-a îndemnat pe cei prezenţi, la lumina evangheliei, să fie pionieri ai dialogului şi ai înţelegerii între oameni.

Marţi, 22 ianuarie, celebrarea a fost găzduită de Parohia “SS. Petru şi Paul”. Părintele Gheorghe Cojocaru, păstorul comunităţii, a adresat credincioşilor, catolici şi ortodocşi, cuvinte şi îndemnuri sufleteşti de unitate în jurul lui Cristos, bunul păstor, şi a încredinţat tuturor misiunea de a fi purtători de Cristos.

Miercuri, 23 ianuarie, credincioşi ortodocşi, catolici şi reformaţi au participat la momentul de rugăciune pentru reconciliere, foarte frumos organizat de Surorile lui Isus Răscumpărătorul. Citirea sfintei evanghelii despre femeia cananeancă a fost însoţită de interpretarea prin dans şi roluri realizate de copiii din comunitate. Părintele Claudiu Ciubotaru, la invitaţia sorei Michela Martinello, superioara comunităţii, a ţinut cuvântul de învăţătură, îndemnând la stăruinţa curajoasă în rugăciune după modelul femeilor prezentate în lecturile din ziua a şaptea a Octavei.

Joi, 24 ianuarie, celebrarea s-a ţinut la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi Activitate Ecumenică, reprezentând ultimul moment al programului din Săptămâna de Rugăciune pentru unitatea creştinilor organizat la Oneşti. La acest moment au participat seminarişti, persoane consacrate, credincioşi din Oneşti, precum şi diferite persoane din grupul ecumenic venite din alte parohii ale diecezei de Iaşi. Un număr însemnat de preoţi catolici a luat parte la această celebrare ecumenică condusă de părintele Albert Goşman, responsabilul Centrului Ecumenic. Celebrarea s-a desfăşurat în jurul a două simboluri: apa sfinţită, amintire a Botezului, izvor de purificare a nedreptăţilor şi crucea formată din lumânări, semnul prezenţei lui Cristos “Lumina lumii”, aşa cum se prezintă în textul evangheliei din ultima zi a Octavei de rugăciune. Atmosfera frăţească a continuat cu o agapă frăţească.

Activităţile ecumenice şi rugăciunea pentru unitate la Centrul de Spiritualitate “Domus Mariae” au fost susţinută îndeaproape şi de grupul ecumenic sosit din diferite parohii ale diecezei, prin urmarea unui program specific, intens, de rugăciune şi activităţi exclusive, dedicate intenţiei pentru unitate şi înţelegere între creştini.

Fie ca bunul Dumnezeu să privească spre noi şi să ne asculte rugăciunea, ca astfel să se poată parcurge noi paşi, cât mai concreţi, pe drumul unităţii tuturor creştinilor, ca mărturie comună a dreptăţii proclamate de Cristos: “Ca toţi să fie una” (In 17,21)!

Pr. Albert Goşman, OFMCap

Album foto: Oneşti: Octava mondială de rugăciune pentru unitatea creştinilor (18-25 ianuarie 2019)

Articol preluat de pe situl: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.