Oneşti: momente de înnoire sufletească la Liceul Teologic “Fericitul Ieremia”

Oneşti: momente de înnoire sufletească la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”

Iată, acum este timpul potrivit!

Miercuri, 13 februarie 2013, fiind Miercurea Cenuşii şi prima zi a Postului Mare, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” din Oneşti s-a bucurat de prezenţa părintelui Cristinel Fodor, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif” din Iaşi, care, la invitaţia părintelui Cristinel Ghiurca, directorul liceului, a ţinut o meditaţie prin care ne-a introdus în timpul liturgic al Postului Mare şi ne-a ajutat să conştientizăm necesitatea reînnoirii sufleteşti, a convertirii inimii, a întoarcerii la Dumnezeu.

Pe lângă activităţile educative şcolare şi extracurriculare, elevii liceului teologic participă şi la activităţile spirituale celebrate în “timpurile forte”, în sărbătorile şi solemnităţile din timpul săptămânii, în scopul formării unei conştiinţe etice după modelul Evangheliei.

Astfel, în Miercurea Cenuşii, la ora 10,15, după ce toţi elevii şcolii s-au adunat în cripta sanctuarului “Fericitul Ieremia” şi l-au invocat pe Duhul Sfânt, momentul cu caracter penitenţial a început printr-o reflecţie ţinută de pr. Cristinel Fodor, cu tema “Anticipând ispita”, în care a explicat  sensul negativ şi cel pozitiv al ispitei, diferenţa dintre ispită şi încercare. “În spatele oricărei ispite este diavolul, pe când în spatele oricărei încercări este Dumnezeu, dar ambele au acelaşi scop: testarea noastră ca şi credincioşi înaintea lui Dumnezeu”.

A urmat apoi recitarea sfântului Rozariu, timp în care patru preoţi au stat la dispoziţia elevilor şi a profesorilor pentru spovadă.

La ora 11,30 a început sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristinel Ghiurca, alături de care a concelebrat pr. Cristinel Fodor care, la predică, a vorbit despre prietenie şi despre prietenii de care trebuie să ne ferim (bârfitorii, necumpătaţii, prietenii de vreme bună, linguşitorii etc). “Dacă în sistemul tău de valori intră oamenii care sunt copiii lui Dumnezeu şi ai vrea să fii un om spiritual, un om cult, un om cu bune maniere, atunci trebuie ca astfel de oameni să îţi cauţi ca prieteni”. În cadrul sfintei Liturghii a avut loc şi ritul binecuvântării şi impunerii cenuşii, simbol al austerităţii pe drumul spiritual, şi care ne aminteşte, totodată, că suntem pământ şi în pământ ne vom întoarce.

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele director i-a mulţumit părintelui Cristinel Fodor pentru cuvintele profunde şi pline de învăţătură, invitându-l să ne fie alături şi în alte momente de fraternitate creştină şi de formare şi creştere spirituală.

Cu toţii ne-am retras, lăsându-l pe Dumnezeu să lucreze în viaţa noastră, pentru că numai El ne dă puterea să o luăm de la capăt şi să realizăm convertirea în viaţa de zi cu zi.

Prof. Monica Grosu

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.