Oneşti: Momente de înălţare sufletească la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”

Momente de înălţare sufletească la Liceul Teologic “Fericitul Ieremia din Oneşti

…Şi mai ales în iarna asta lăsaţi copiii să colinde!…
Să nu se-nchidă nici o poartă în preajma lor şi nici un semn
Să nu-i oprească din curatul şi sfântul datinei îndemn;
O, mai ales în iarna asta lăsaţi copiii să colinde!…”

O bucurie lăuntrică pe care doar o dată în an o putem simţi este bucuria Crăciunului. Sursa acestei bucurii îşi are originea în Vechiul Testament, în Cartea Facerii, când raza speranţei s-a aprins pentru prima dată în sufletul primilor noştri părinţi prin Vestea cea Bună primită de la Dumnezeu şi împlinită în peştera din Betleem. An de an, creştinii adevăraţi, în perioada premergătoare Crăciunului, pregătesc şi vestesc venirea lui Isus prin diferite manifestări spirituale şi artistice.

Această bucurie a Naşterii Mântuitorului a fost exprimată şi vestită şi de elevii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia” din Oneşti. Seria manifestărilor dedicate acestui mare eveniment a început pe 11 decembrie, când corul “Magnificat” al liceului, acompaniat de Orchestra de cameră a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, a susţinut un concert de colinde la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti, sub bagheta profesorului Aristică Vaida.

Întrucât colindătorii sunt asemuiţi cu îngerii care au cântat şi au răspândit vestea minunată a Naşterii Domnului, sufletele lor trebuie să fie curate, reînnoite, fără de păcat, asemenea îngerilor, în care Isus să-şi găsească loc. Astfel, miercuri, 19 decembrie, în Cripta Sanctuarului “Fericitul Ieremia”, pr. prof. Cristinel Ghiurca, directorul Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”, a organizat pentru elevi o celebrare penitenţială, care a fost urmată de sacramentul Spovezii şi de Sfânta Liturghie.

De aceleaşi momente de înălţare a sufletului către Dumnezeu s-au bucurat şi profesorii liceului, luni, 17 decembrie, în capela liceului, în care s-au reunit pentru o oră de meditaţie, care a fost ţinută de pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini. Tema meditaţiei a fost rugăciunea, dialogul cu Dumnezeu, mijloc de creştere spirituală: “Singura prezenţă ocrotitoare care dă sens vieţii şi care se face cunoscută doar pe calea dialogului şi a credinţei este Dumnezeu”. Toţi cei adunaţi în numele lui Isus au recitat împreună rugăciunea Sfântului Francisc de Assisi: “Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale”.

Marţi, 18 decembrie, elevii fiecărei clase au prezentat presepiul pe care l-au realizat în cadrul proiectului concurs intitulat “Locul pregătit de noi pentru Naşterea lui Isus”, proiect care s-a desfăşurat pe toată perioada adventului. Simbolistica decorului şi a elementelor care s-au regăsit în componenţa presepiului, profunzimea mesajului transmis de elevi au arătat că legătura dintre artă şi credinţă naşte setea de frumos şi armonie. Fiecare clasă a primit o diplomă pentru străduinţa şi eforturile depuse în amenajarea unui loc pentru Isus.

Joi, 20 decembrie, a fost punctul culminant al manifestărilor artistice dedicate Naşterii Domnului. Serbarea a debutat cu un miniconcert susţinut de elevii claselor a XII-a şi de corul seminariştilor, coordonaţi de prof. Monica Grosu. Sceneta Naşterii lui Isus a fost prezentată de trupa de teatru a liceului, sub îndrumarea d-lui Corneliu Bulai, preşedintele Asociaţiei Kolping Moldova, cu care şcoala noastră a încheiat un parteneriat de colaborare.

În încheiere, elevii claselor a XII-a au înveselit publicul spectator prin datini şi obiceiuri populare româneşti şi au adresat profesorilor şi preoţilor tradiţionala urare pentru Anul Nou, iar fraţii capucini au împărţit covrigi colindătorilor, urătorilor şi tuturor celor prezenţi.

Sărbătoarea Crăciunului să aştearnă peste sufletele noastre liniştea cerească, iar Pruncul Isus să ne aducă fiecăruia pacea Sa şi să ne dea înţelepciunea de a fi colindători şi mesageri fideli şi curajoşi ai Adevărului, ai Dreptăţii şi ai Iubirii.

Crăciun binecuvântat!

Prof. Monica Grosu

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.