Oneşti, 3-5 septembrie 2013: Ediţia a V-a a Întâlnirii Naţionale a Familiei Franciscane

Aruncă asupra Domnului grijile tale, şi el te va hrăni

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada 3-5 septembrie 2013, Custodia Fraţilor Capucini din Oneşti a fost gazda celei de-a cincea Întâlniri Naţionale a Familiei Franciscane din România. Tema întâlnirii de anul acesta a fost “Aruncă asupra Domnului grijile tale, şi el te va hrăni! Itinerariul franciscan de credinţă.”

Au participat în jur de 55 de persoane, aparţinând celor 3 ramuri franciscane, precum şi reprezentanţi ai 13 comunităţi franciscane de terţiari din toată ţara. Surorile Clarise de la Şumuleu Ciuc şi Roman au fost alături de noi cu rugăciunea şi dragostea lor, pentru ca totul să decurgă bine. Cu multă bucurie şi entuziasm, am sosit în data de 02.09.2013 la Oneşti, unde sentimentul de familie a fost vizibil, mai ales prin faptul că am ajuns la cea de-a cincea întâlnire.

Ziua de 03.09.2013 a început cu rugăciunea Laudelor, animată de Fraţii Capucini. După întărirea de la micul dejun, Fr. Paul Daniel Coman, O.F.M. Cap., ne-a prezentat sinteza Lecţiei 8 CCFMC, ce a avut ca temă principală “Fidelitate şi trădare: Istoria misionarismului franciscan”. Ne-a expus mărturia multor înaintaşi franciscani care şi-au dat viaţa pentru credinţă. Unul dintre ei, Placide Tempels O.F.M., misionar în Africa, scrie astfel în jurnalul său:

După trecerea a 10 ani abia, am încetat să chestionez manualele şi catehismele şi mi-am îndreptat cu uimire privirea spre … acei oameni pe care nu-I mai privisem niciodată. Nu fusesem până atunci cu adevărat interesat de ei, de bagajul lor de idei şi dorinţele lor, ci numai de religia al cărei propagandist eram.

Misionarismul a fost şi punctul central al întâlnirii, în jurul căruia am încercat să reflectăm pe parcursul celor trei zile. Fericitul Ieremia, ale cărui moaşte se găsesc în Sanctuarul din Oneşti, a fost deseori amintit ca model de misionar. După o scurtă pauză, Fr. Irimia Bejan, O.F.M. Cap., ne-a prezentat viaţa şi drumul de credinţă al  Fericitului Ieremia, atât de venerat şi cinstit. Au fost momente de îmbogăţire şi reflecţie a credinţei, ce ne pot lumina pe drumul credinţei noastre. Anul acesta a fost numit Anul Ieremian, în care se celebrează 30 de ani de la beatificare şi 5 ani de la reîntoarcerea în patrie a osemintelor sale pământeşti. Tot pe linia împărtăşirii momentelor de credinţă, pr. Custode Leon Budău, O.F.M. Cap., a celebrat Sfânta Liturghie. În omilia sa a amintit de importanţa momentelor trăite în credinţă, de care avem nevoie pe drumul vieţii noastre. A sosit pauza de prânz, pentru unii posibilitate de împărtăşire a momentelor fraterne.         

La ora 15.00 Surorile Franciscane Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege din Piatra Neamţ ne-au prezentat istoria congregaţiei din care fac parte, momentele importante de la fondare şi operele caritative cu care se ocupă astăzi. Am fost apoi invitaţi să reflectăm în grupuri, reflecţii care au fost prezentate în plen:

Ce moduri de comportament sunt esenţiale pentru a fi misionar?

Cum trăiesc eu ca şi creştin sau persoană consacrată carisma sfântului Francisc în Biserică şi societate? 

Toate experienţele acestei zile le-am prezentat Domnului ca mulţumire în rugăciunea vesperelor şi în cadrul unui moment emoţionant de adoraţie pregătit de Fr. Marian Huşanu, O.F.M. Cap. Ziua s-a încheiat cu cina şi serata fraternă animată de Ti.Fra (Tinerii Franciscani) din Oneşti.

Cu bucurie în suflet, cea de-a doua zi a întâlnirii am rezervat-o pentru a admira creaţia Domnului în împrejurimile Oneştiului. Salina de la Târgu Ocna, frumos amenajată pentru turişti, a fost primul punct la care ne-am oprit. În salină este amenajată o capelă mică ortodoxă în cinstea Sf. Varvara, patroana minerilor, spaţii de recreere şi joacă (tenis, fotbal, leagăne pentru copii), dar şi magazine cu suveniruri şi servire. Momentul central al zilei a fost Sfânta Liturghie la Slănic Moldova, o staţiune balneară cu izvoare minerale. Reprezentantul Pr. Provincial Szabolcs Orban O.F.M., Pr. Albert Sebestyen, a răspuns invitaţiei noastre şi ne-a încurajat, în cadrul predicii, să privim – pe drumul credinţei noastre – la sf. Francisc, la întâlnirea cu leprosul, la rugăciunea din San Damiano. În continuarea zilei ne-am plimbat pe la cele 15 izvoare minerale din Slănic Moldova şi le-am vizitat pe Surorile lui Isus Răscumpărătorul, care au un centru de zi în localitate. Ne-am oprit apoi la Târgu Ocna, la Surorile Preacuratei din Parma unde, în aer liber, la grota Sf. Fecioare, ne-am rugat Vesperele. Un ultim popas în această zi frumoasă l-am făcut la bisericuţa franciscană din Tg. Trotuş închinată Sf. Sacrament. După cină a urmat un Remember Roman 2012 – rezumatul întâlnirii de anul trecut de la Roman.

Cele două zile parcă au zburat, şi iată-ne în ultima zi, care se anunţa a fi provocatoare. După Laude şi micul dejun, Fr. Alexandru Vasiliu, O.F.S. din Braşov, a prezentat Lecţia 7 a cursului CCFMC într-un mod dinamic, având ca temă “Misiunea franciscană după sursele timpurii”, prin prisma întâlnirii lui Francisc cu sultanul Egiptului, al Malik al Kamil, o personalitate tolerantă. Sf. Francisc face o experienţă fundamentală  pe care o ridică la rangul de linie directoare pentru toţi fraţii (şi surorile) care ar vrea să îl urmeze. El alcătuieşte un “statut misionar franciscan”, care nu şi-a pierdut până în ziua de azi  nimic din forţa sa revoluţionară: să înlocuieşti violenţa prin argumente, justiţia prin generozitate, războiul printr-o formă bine determinată de misiune.

După reflecţia personală, Fr. Marian Huşanu, O.F.M. Cap., ne-a invitat să mergem doi câte doi, din comunităţi diferite, în misiune, în oraş. Am primit câte un mesaj, pe care să îl transmitem oamenilor. Recunosc că a fost o noutate, iar experienţele au fost de tot felul: de la oameni care au fost receptivi, care au primit mesajul nostru, care aveau nevoie de cuvintele noastre, până la oameni miraţi, care ne-au considerat sectanţi, care s-au ferit de noi sau ne-au refuzat. Ne-am întors înapoi îmbogăţiţi de experienţa avută, care ne-a dat de gândit. Discuţiile în grupuri mici şi prezentarea reflecţiilor în plen ne-au dat posibilitatea înpărtăşirii reciproce a celor trăite în cursul dimineţii, dar şi a celor trei zile. În cadrul Sfintei Liturghii de încheiere, celebrată de reprezentantul Pr. Provincial Emilian Cătălin O.F.M. Conv.,  Pr. Eugen Răchiteanu, am fost îndemnaţi să privim la Abraham, părintele credinţei, şi la Sf. Fecioară Maria, prima misionară, modele care să ne ajute în acest an să ne aprofundăm credinţa. Am încheiat aceste zile, vizionând o nouă ecranizare a vieţii Sf. Francisc şi Clara.

Nu am putea încheia aceste zile frumoase fără să mulţumim lui Dumnezeu, în primul rând, pentru posibilitatea de a ne întâlni, Fraţilor Capucini pentru ospitalitatea şi deschiderea de a ne pune la dispoziţie seminarul telogic pentru cazare şi Sanctuarul Fericitului Ieremia pentru toate momentele spirituale comune, şi tuturor participanţilor pentru dorinţa de a ne întâlni, care ne-a adus împreună. Bunul Dumnezeu să îi răsplătească pe toţi aceia care au susţinut spiritual acestă întâlnire cu rugăciunile lor, moral cu sfaturile şi încurajările lor, ca acestă întlâlnire să nu înceteze, şi mai ales material şi financiar, fără de care întâlnirea nu ar fi fost posibilă.

Dumnezeu să vă răsplătească şi să ne vedem cu bine la anul.
Pace şi bine!

Sr. Lydia Fechetă,
Comisia Inter-franciscană

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.