Oneşti, 28-30 octombrie 2014 – Celebrări solemne în cinstea fericitului Ieremia şi în prezenţa fericiţilor Anton Durcovici şi Vladimir Ghika

Şi sfinţii şi-au dat întâlnire la Oneşti…

Sfârşitul lunii octombrie a adunat la Oneşti ierarhi, preoţi şi pelerini, care şi-au dat întâlnire în rugăciune la moaştele a trei dintre sfinţii acestor meleaguri: Ieremia Valahul,Vladimir Ghika şi Anton Durcovici.

Ca şi pelerinii veniţi la sărbătoare, şi „gazdele” provin din toate stările şi condiţiile sociale: Un fiu de răzeş moldovean, un prinţ de sânge, descendent al domnilor Moldovei, un fiu de emigranţi austrieci, veniţi pe aceste meleaguri în căutarea unui trai mai bun; un simplu călugăr „care nu voia să meargă în iad”, un preot, neobosit călător şi promotor al Congreselor Euharistice Internaţionale, un episcop dăruit turmei sale; un martir al dragostei frăţeşti şi doi martiri „pe bune”, ucişi în temniţele comuniste „in odium fidei”.

O dovadă concretă pentru cei veniţi să se închine la aceste sfinte moaşte că sfinţenia nu este rezervată doar unor suflete alese, ci ea este accesibilă tuturor, la ea sunt chemaţi toţi cei care-ţi mărturisesc credinţa în Cristos cel mort şi înviat, Calea, Adevărul şi Viaţa tuturor. Calea sfinţeniei, par a ne spune cei trei sfinţi, este calea firească pentru noi toţi.

Sărbătoarea aniversării a 31 de ani de la beatificarea de către Sfântul Ioan Paul al II-lea a Fericitului Ieremia a fost pregătită de o novenă de rugăciune, prin care cei prezenţi la sfânta Liturghie de seară din cripta Sanctuarului au meditat asupra valorilor creştine, asupra propriei vocaţii, asupra familiilor de azi şi a problemelor cu care se confruntă acestea. Ultimele două zile au fost rezervate primirii „oaspeţilor”: Fericitul Anton Durcovici şi Fericitul Vladimir Ghica, însoţiţi de postulatorii celor două cauze, pr. Isidor Iacovici şi pr. Francisc Ungureanu.          

Sfânta Liturghie pontificală a început cu procesiunea cu sfintele moaşte la de Cripta Sanctuarului la Biserica Superioară. În fruntea pelerinilor au fost cei doi păstori ai bisericilor noastre locale: ÎPS Ioan Robu – celebrantul principal şi PS. Petru Gherghel, predicatorul acestei înălţătoare ceremonii. Alături de cei doi ierarhi au concelebrat mai bine de 60 de preoţi, alţii fiind la dispoziţia pelerinilor pentru sacramentul spovezii.

În cuvântul său de învăţătură, PS Petru Gherghel, după ce a reamintit succint biografiile celor trei sfinţi, a insistat asupra valorii mărturiei lor de credinţă pentru noi, cei de azi, insistând mai ales asupra faptului că Dumnezeu îşi arată bunăvoinţa faţă de poporul nostru dăruindu-ne astfel de mijlocitori.

Sfânta  Jertfă a fost însufleţită şi de cântările corului Sanctuarului, dirijat de pr. prof. Daniel-Cosmin Constantin. 

Ziua sărbătorii s-a încheiat la ora 18.30 printr-o Sfântă Liturghie de mulţumire, prin care Custodele Fraţilor Capucini din Romania, fr. Lucian-Iosif Dumea, alături de confraţii capucini veniţi din toate conventele, a adus laudă lui Dumnezeu pentru sfinţii săi, dăruiţi poporului român şi Custodiei noastre.

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Album foto: Celebrarea solemnă şi Sf. Liturghie de mulţumire (30 octombrie 2014)

Album foto: Primirea relicvei fericitului Vladimir Ghika (29 octombrie 2014)

Album foto: Primirea relicvei fericitului Anton Durcovici (28 octombrie 2014)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.