Nehoiu: Centenarul bisericii şi administrarea Mirului

Centenarul bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Nehoiu şi administrarea Mirului

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Duminică, 26 mai 2013, creştinii catolici din Nehoiu, împreună cu comunitatea fraţilor capucini din această parohie, au sărbătorit o sută de ani de la sfinţirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

La sărbătoare au fost prezenţi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, părintele decan, Cazimir Budău şi alţi preoţi din împrejurimi, precum şi câţiva fraţi capucini veniţi de la Oneşti, Roman şi Slobozia. În cadrul sfintei Liturghii, doi credincioşi din parohie au primit sacramentul Mirului.

Istoria acestei biserici este strâns legată de venirea în zonă a unor familii catolice de italieni, nemţi şi polonezi, care lucrau la fabrica de cherestea. Pentru aceştia, arhiepiscopul Raymund Netzhammer a cumpărat un teren pe care s-a construit actuala biserică, sfinţită în data de 23 mai 1913. Episcopul Anton Durcovici, pe atunci administrator parohial la Tulcea, a intenţionat construirea unei case parohiale însă, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, acest plan nu a putut fi dus la îndeplinire.

În anul 1925 arhiepiscopul Alexandru Cisar l-a însărcinat pe pr. Edmond Barciovschi să administreze filiala Nehoiu, care număra pe atunci 40 de familii şi 160 de suflete, fiind păstorită de parohul din Ploieşti.

Pr. Petru Palek a oferit asistenţă spirituală credincioşilor din Nehoiu, introducând în anul 1941 devoţiunea către sfântul Anton de Padova. În anul 1977 actualul arhiepiscop de Bucureşti, PS Ioan Robu, a slujit în această biserică. 

Un merit deosebit în păstorirea credincioşilor din această comunitate l-a avut pr. Ioan Ciuraru, paroh de Buzău între anii 1977-1989. Din 1977, aici se celebra sfânta Liturghie o dată la două săptămâni, iar din 1986 în fiecare duminică. În urma daunelor provocate de cutremurul din 4 martie 1977, pr. Ioan Ciuraru, împreună cu credincioşii din localitate, au efectuat reparaţii capitale la biserică.

În anul 1997, pr. Pavel Butnariu, paroh de Buzău, a construit casa parohială. În anul 2000, prin decret episcopal, s-a înfiinţat parohia Nehoiu, care a fost încredinţată spre păstorire fraţilor capucini, avându-l ca paroh pe pr. Flavian Gondoş. Pe data de 13 august 2006, cu ocazia hramului bisericii, preasfinţitul Cornel Damian a binecuvântat biserica renovată prin grija pr. Ciprian Mărtişcă. 

În prezent parohia numără 35 de familii şi 40 de credincioşi.

Fie ca bunul Dumnezeu să reverse harurile sale asupra credincioşilor care au contribuit la zidirea şi întreţinerea acestui locaş de cult iar Sfânta Fecioară Maria să îi ocrotească pe toţi fiii ei.       

fr. Paul Daniel Coman, O.F.M. Cap.   

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.