Iaşi – Beatificarea episcopului martir Anton Durcovivi (17 mai 2014)

Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Liturghia de beatificare episcopului martir Anton Durcovici a strâns pe stadionul din Iaşi peste 23 de mii de pelerini din Moldova, Muntenia, Transilvania, dar şi din alte ţări (Austria, Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria). Unii au venit cu o zi înainte, alţii, de dimineaţă cu autocare, microbuze sau maşini mici. Dintr-un tren special au coborât la ora 9,20 peste 2.500 de persoane, fiind duşi la stadion cu autobuzele oraşului. 

Numărul participanţilor a depăşit aşteptările organizatorilor. Participanţii au primit la intrarea pe stadion apă, broşură cu Liturghia, eşarfă, insignă şi şepcuţă pentru soare. Mulţi erau în costume naţionale, specifice zonei din care veneau. Într-un grup de tineri, băieţii purtau clop. I-am întrebat de unde sunt. “Din zona Sighetu Marmaţiei”, mi-au răspuns. Au participat, de asemenea, şi credincioşi din Popeşti-Leordeni, alături de cei din Arhidieceza de Bucureşti. Eu ştiau că, mergând spre localitatea lor ca să administreze Mirul, episcopul a fost arestat la 26 iunie 1949.

Credincioşii şi-au văzut dorinţa împlinită. Ei se roagă de zeci de ani pentru ca episcopul lor să fie ridicat la cinstea altarelor. Astăzi, la cererea Preasfinţitului Petru Gherghel, cardinalul Angelo Amato a citit decretul de beatificare semnat de Sfântul Părinte papa Francisc. Icoana a fost dezvelită şi toţi au aclamat prin cântare: Amin, Amin, Amin, iar mai apoi prin imnul dedicat noului fericit. Relicva fericitului martir (o parte din testamentul său) a fost însoţită la altar de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Gall, de o parte, şi de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al lui Anton Durcovici, de cealaltă parte. Lumânările purtate, pe lângă literele alfa şi omega din alfabetul grecesc, aveau simboluri ale ţării de origine şi al ţării în care a slujit şi a trecut la cele veşnice episcopul martir. Pe lumânarea pascală era vizibil mielul în spatele unor gratii.

În mesajul său, cardinalul Angelo Amato după ce a arătat că Biserica a fost mereu persecutată şi că cei persecutaţi “au învins monstrul răului prin iertare, răspunzând la ură cu iubire”, a vorbit despre personalitatea noului fericit, prin exemple luate din viaţa episcopului martir. Papa Francisc îl numeşte “păstor plin de zel, apostol al adoraţiei euharistice şi mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru”. “Prin beatificarea ep. Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos”, a spus cardinalul.          

Aproape 120 de preoţi şi diaconi dintre cei peste 500 prezenţi au ajutat la distribuirea sfintei Împărtăşanii. Printre preoţii prezenţi la Liturghie a fost şi Anton Bioşc (93 de ani). Pentru Sfinţia sa evenimentul beatificării a avut o încărcătură emoţională maximă, întrucât episcopul i-a fost rector şi profesor. Douăzeci şi cinici de episcopi au stat în jurul celor doi cardinali (Angelo Amato şi Lucian Mureşan) şi a nunţiului apostolic în România (Francisco-Javier Lozano).

Rugăciunea credincioşilor a fost proclamată în mai multe limbi (română, germană, maghiar, italiană, polonă). La ofertoriu două familii, un călugăr, o călugăriţă şi un seminarist au purtat la altar daruri: pâine, vin şi o cruce. 

Ministranţii, peste 700, au fost îmbrăcaţi în hainele lor. Peste două mii de tineri au mărit sărbătoarea. Două sute dintre ei au îmbrăcat haina specifică voluntarilor, ajutând la buna desfăşurare a celebrării. De eveniment au fost interesaţi şi jurnaliştii, fiind acreditaţi aproape 120. Lor li s-au adăugat politicieni, senatori, deputaţi, autorităţi civile. La final, PS Petru Gherghel a mulţumit episcopilor, preoţilor, credincioşilor din ţară şi din străinătate, autorităţilor civile şi celor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului. A mulţumit, de asemenea, şi ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prezent la sărbătoare. 

Pe stadion a răsunat cuvântul lui Dumnezeu, au fost rugăciune şi cântare. Am văzut oameni îngenuncheaţi, mulţi dintre ei tineri. 

Pentru toţi această zi a fost o invitaţie la a ne preţui mai mult credinţa: ea l-a costat mult pe episcopul Anton Durcovici. A fost şi o chemare la a ne ataşa de Dumnezeu cu toată fiinţa, căci “fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul”.      

Pr. Cornel Cadar 

Sursa: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.