Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” din Oneşti

Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” din Oneşti

Într-o atmosferă de firească sărbătoare, cinstitorii Fericitului Ieremia Valahul s-au adunat duminică, 8 mai, la Oneşti, pentru a-şi cinsti ocrotitorul ceresc.

Cu toate că starea vremii  nu a fost chiar favorabilă (ziua a început cu rafale de ploaie şi vânt), sărbătoarea  a arătat din nou seninul şi lumina din inimile credincioşilor participanţi, iar la sfârşitul sfintei liturghii solemne, pe timpul procesiunii cu moaştele şi statuia Fericitului nostru, a zâmbit şi soarele, participând astfel şi el la bucuria noastră.

La Sfânta Liturghie a hramului, pe lângă Fraţii Capucini au mai concelebrat şi reprezentanţi ai Fraţilor Minori Conventuali şi o parte dintre păstorii sufleteşti ai comunităţilor catolice din împrejurimi, în frunte cu pr. decan de Trotuş şi paroh de Oneşti – „Sf. Apostoli Petru şi Paul”, pr. Toma Rediu şi a fost înfrumuseţată de minunatele cântări ale corului Sanctuarului, dirijat de prof. Monica Grosu, cor care a „debutat public” pentru prima dată, la orgă fiind dl. Ionuţ Baciu, absolvent al Liceului din Oneşti patronat de Fericitul nostru şi actual postulant în rândurile urmaşilor Fericitului Ieremia.

De menţionat că pe teritoriul României cultul acestui „pribeag român” pe alte meleaguri a fost aprobat pentru prima dată în 1926 în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, de către episcopul Valeriu-Traian Frenţiu, martir al prigoanei comuniste, mort la închisoarea din Sighet, alături de episcopul de Iaşi, dr. Anton Durcovici şi de alţi mărturisitori fideli ai credinţei în Cristos cel înviat, după cum rezultă din fac-similul ce-l prezentăm cititorilor pentru prima dată.

Cuvintele de învăţătură, atât din triduul pregătitor, cât şi la sfânta liturghie a hramului, au fost împărtăşite credincioşilor de către pr. Petru Vernică, paroh de Dărmăneşti, care i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze exemplul  Sfintei Familii şi al familiei pământeşti a Fericitului Ieremia, pentru a trăi o autentică viaţă creştină.

Fraţii capucini ţin să reamintească cinstitorilor acestui eminent fiu al neamului românesc că următoarea întâlnire la Oneşti este pe 31 mai, când se împlinesc 3 ani re la „reîntoarcerea acasă” a Fericitului nostru, dată când în cripta Sanctuarului, alături de moaştele Fericitului Ieremia, va fi întronizată şi statuia Sf. Fecioare, aşa cum i-a apărut Fericitului nostru atunci când i-a spus: „Coroana mea este Fiul meu!”, statuie realizată prin străduinţa pr. rector al Sanctuarului, p. Ubaldo Oliviero şi prin măiestria sculptorilor de artă religioasă din Ortisei (Bolzano)-Italia, mulţumită ofertelor cinstitorilor Fericitului Ieremia de pretutindeni.

Fie ca şi pentru noi Cel Înviat să ne fie cunună şi împlinire!

Cristos a înviat!

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.