Francisc către capucini

Francisc către capucini:
Fiţi mari iertători, nu mari judecători puşi pe condamnat!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

La Sfânta Liturghie din Bazilica vaticană, în faţa urnelor sfinţilor Pius şi Leopold, Papa le cere fraţilor să nu înceteze nicicând să ierte şi să evite „bătaia cu nuiaua” faţă de aceia care intră în confesional.              

Bărbi lungi şi veşminte maronii; mâini împreunate şi capete îndreptate în jos, în aşteptarea începerii sfintei Liturghii; un climat general de rugăciune, dată fiind prezenţa urnelor ce conţin moaştele sfinţilor confesori Pius şi Leopold, în faţa cărora se înghesuiau din ce în ce mai mulţi credincioşi.                  

Era o atmosferă de reculegere aceea care învăluia Bazilica vaticană pe timpul sfintei Liturghii pe care Papa a vrut să o celebreze cu şi pentru 4000 de fraţi minori capucini la Altarul Catedrei. „Un gest de afecţiune”, a comentat ministrul general, Mauro Johri, la sfârşitul celebrării. Afectuoase au fost şi cuvintele papei de la omilie, axată în întregime pe iertare.         

„Tradiţia voastră de capucini este o tradiţie a iertării” a remarcat Papa. Referindu-se la Logodnicii lui Manzoni, a adăugat: „Astăzi sunt mulţi confesori buni şi aceasta se datorează faptului că se simt păcătoşi, aşa cum se simţea fratele Cristofor al nostru; ştiu că sunt mari păcătoşi. În faţa măreţiei lui Dumnezeu,  ei cer: ascultă şi iartă. Pentru că ştiu să se roage, ştiu să şi ierte”.  

Cel umil, adică „acela care se simte păcătos”, este „un mare iertător” în confesional. Ceilalţi sunt asemenea învăţaţilor legii din Evanghelia de azi, pentru care „totul era precis, lăsau de o parte legea pentru a pune în practică micile tradiţii”. Aceştia „se simt ca fiind cei mai curaţi, învăţătorii, ştiu doar să condamne”.                  

Este ceea ce se întâmplă „când cineva uită de necesitatea pe care o are, de a fie iertat; cu uşurinţă uită şi de Dumnezeu; uită să ceară iertare şi nu mai ştie să ierte”, a subliniat Sfântul Părinte. Şi a atras atenţia cu privire la pericolul ca aceasta să se reflecte şi în felul în care administrează sacramentul împăcării cu Dumnezeu.              

„Eu – a mărturisit Francisc – vă vorbesc ca un frate şi prin voi aş vrea să vorbesc tuturor confesorilor acestui an al milostivirii: confesionalul este pentru iertare, iar dacă tu nu poţi să oferi dezlegare cuiva, atunci, te rog, nu bate cu băţul”. Lumea vine, de fapt, „pentru a căuta pace pentru suflet”, deci este necesar ca „să găsească un tată care să-i dăruiască pace şi să-i spună: Dumnezeu te iubeşte…”                  

„Îmi pare rău să o spun – a adăugat Francisc – însă câtă lume, cred că aproape cu toţii am auzit aceasta, spune: nu mă mai duc să mă spovedesc pentru că odată mi-au fost puse aceste întrebări…”    

Toţi confesorii, mai ales capucinii, să nu uite această „misiune specială de a ierta”, şi să nu înceteze nicicând să o facă. Ca acel frate capucin din Buenos Aires, prieten al lui Bergoglio, care, „ex-superior”, a fost trimis, la 70 de ani, într-un sanctuar să spovedească.                   

„Acel om – a povestit Sfântul Părinte – avea întotdeauna coadă la confesional: preoţi, credincioşi, bogaţi, săraci… şi era un mare iertător, întotdeauna găsea modul pentru a ierta, sau, cel puţin, de a revărsa pace în acel suflet printr-o îmbrăţişare”.                 

„Odată, m-am dus să-l caut, iar el mi-a zis: eu cred că păcătuiesc, pentru că iert prea mult. Am acest scrupul… întotdeauna găsesc modul în care să iert. Şi tu ce faci? l-a întrebat cardinalul. Eu – a răspuns fratele – merg în capelă, în faţa tabernacolului, şi spun: Iartă-mă, Doamne, azi cred că am iertat prea mult. Însă, Doamne, ai fost tu cel care mi-a dat un exemplu rău!”.                

A ierta este, deci, cuvântul-cheie. Se poate face aceasta prin cuvinte, însă şi prin gesturi. „Dacă o persoană se apropie de mine la scaunul de spovadă, o face pentru că simte o greutate pe care vrea să o înlăture, poate că nu ştie cum să o spună, însă gestul este acesta”, a spus Papa. „Ar vrea să se schimbe, să devină o altă persoană, şi o spune prin gestul de a se apropia. Nu sunt necesare întrebări, tu… tu… Dacă o persoană se apropie, o face pentru că în sufletul său ar vrea ca să nu mai păcătuiască. Însă de multe ori nu pot, sunt condiţionate de psihologia lor, de viaţa lor, de situaţia lor. Ad impossibilia nemo tenetur (nimeni nu trebuie să facă lucruri imposibile, n. trad)”.           

„Fiţi oameni ai iertării, ai împăcării, ai păcii”, este deci îndemnul Episcopului Romei. Pentru că iertarea este „ca o sămânţă”, ca o „mângâiere a lui Dumnezeu”. „Aveţi încredere în iertarea lui Dumnezeu, nu cădeţi în pelagianism – trebuie să faci aceasta, aceasta şi aceasta. Voi aveţi această charismă de confesori, redescoperiţi-o şi reînnoiţi-o întotdeauna şi fiţi „mari iertători”, pentru că cine nu ştie să ierte ajunge ca aceşti învăţători ai legii, devine un „mare acuzator”. Şi cine este marele acuzator în Biblie? Diavolul….”           

Deci, aut – aut: „Ori faci slujirea lui Isus care iartă, ori o faci pe aceea a diavolului, care condamnă şi acuză. Un ultim cuvânt Francisc îl adresează tuturor preoţilor care poate că „nu se simt în stare” să confeseze: „Să fie umili, să spună nu: eu celebrez Liturghia, curăţ podelele, însă nu ştiu bine cum să spovedesc…”       

Celebrarea s-a încheiat cu salutul pr. Johri care, mulţumindu-i Papei pentru împlinirea dorinţei de a celebra o sfântă Liturghie împreună cu ei, a dat glas bucuriei pentru istorica întâlnire pe care Francisc o va avea cu patriarhul Chiril pe 12 februarie în Cuba, întâlnire la care – a adăugat – a contribuit cu siguranţă şi micul sf. Leopold Mandic.                

La terminarea celebrării, toţi fraţii au mers în Aula Paul al VI-lea pentru un îmbelşugat mic dejun oferit de Sfântul Părinte. Cu zâmbetul pe buze comentau cuvintele abia rostite de către Papă, printre cornuri, plăcinte, cafea şi – natural – capucini.        

de Salvatore Cerunzio
Agenţia  Zenit, 9 febr. 2016

www.zenit.org        

Traducere din limba italiană de
Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap  

Înregistrarea video a sfintei liturghii (Youtube)

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.