Curs de formare

Sorgintea unui mare vis…

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În zilele de 20, 21 şi 22 aprilie 2017, Fraţii Capucini ai Custodiei „Fericitului Ieremia” s-au reunit la picioarele patronului lor spiritual, aşa cum şi fraţii primelor timpuri se reuneau la picioarele sf. Francisc,  pentru „a sta retraşi şi pentru a se odihni puţin” (cfr. Mc 6,31), ca şi pentru a rememora începuturile vieţii capucine pe aceste meleaguri, pentru a retrăi împreună clipele în care cei prezenţi au răspuns „da” chemării Domnului, un moment necesar în acest an jubiliar (25 ani de prezenţă în România), an în care se deschide şi procesul de canonizare a Fericitului Ieremia (Cluj, 9 mai) şi, de asemenea, şi an capitular (al IV-lea Capitul electiv), care ar trebui să dea Custodiei  liniile orientative pentru următorii ani.       

Hrana spirituală şi formativă ne-a fost oferită de fr. Pietro Maranesi (frate capucin, profesor de teologie şi studii franciscane) care, pornind de la realitatea noastră concretă, ne-a oferit o lectură a acesteia în lumina celor trăite de sf. Francisc de-a lungul întregii sale aventuri spirituale, o aventură şi un vis care continuă şi azi în lumea întreagă, dar şi aici, în micul nostru univers de la Oneşti şi din România. Ajutându-se de unele texte fundamentale (cele două Reguli, Testamentul, Scrisoarea către un ministru, Scrisoarea către fratele Leon, Adevărata bucurie, etc.), fr. Pietro ne-a dăruit bucuria unei adevărate excursii în viaţa şi în spiritualitatea Întemeietorului, în frământările sale spirituale, în îndoielile, dar şi în certitudinile sale, făcându-ne să înţelegem că problemele, îndoielile, dar şi bucuriile noastre au fost trăite de toţi cei care ne-au precedat pe acest drum al „urmării lui Cristos” (sequela Christi), începând cu sf. Francisc.   

Aceste zile binecuvântate s-au integrat armonios în „vizita sfântă” pe care Ministrul Provincial al Provinciei Capucine din Napoli, fr. Leonardo Franzese, a făcut-o fraţilor capucini din România în perioada 8-23 aprilie 2017, timp în care a discutat cu fiecare frate în parte şi cu toţii împreună, despre realitatea capucină din România, despre problemele existente, despre aşteptările fraţilor în raport cu provincia-mamă, dar şi despre bucuriile şi împlinirile lor, care nu sunt puţine.       

Ultima zi, 22 aprilie, a fost rezervată împărtăşirii fraterne a celor trăite în aceste zile, ca şi unei evidenţieri a problemelor de analizat la următorul Capitlu Custodial.       

În atmosfera frăţească a celebrării sf. Liturghii şi a agapei frăţeşti ce i-a urmat, fraţii s-au întors „acasă”, acolo unde fiecare caută să dea viaţă unui frumos vis, să-l transforme în realitate.    

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap    

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.