Borzesti: Celebrare ecumenica (27 ianuarie)

Comunitatea Fraţilor Capucini din Borzeşti a organizat o celebrare ecumenică în ziua de duminică, 27 ianuarie 2008, împreună cu preotul ortodox pr. Albu de la biserica din Borzeşti, construită de Ştefan cel Mare.
„Rugaţi-vă fără încetare“ (1Tes 5,17)
„Avem conştiinţa că unitatea nu se poate realiza numai prin eforturile noastre, dar că este operă a Duhului Sfânt“.

Mereu se vorbeşte de lucrarea Duhului Sfânt în activităţile ecumenice şi este bine să dăm întâietate Duhului şi apoi muncii zeloase a omului perseverent în drumul ecumenic. Harul este mereu prezent în viaţa omului şi în viaţa Bisericii, dar acum trebuie să vedem în ce măsură dăm ascultare Duhului care pluteşte peste noi şi în noi.
Rugăciunea şi meditarea cuvântului lui Dumnezeu sunt mijloace bune pentru a menţine vie credinţa şi flacăra iubirii din sufletele noastre deseori stinse de atâtea ipocrizii care sunt în jurul nostru şi să fim sinceri, deseori şi în noi, lucru care influenţează inclusiv şi aportul personal şi comunitar în mişcarea ecumenică.
“Dacă credincioşii vor cu adevărat să urmeze paşii lui Isus, trebuie să lucreze şi să se roage pentru unitatea creştinilor. Rugăciunea pentru unitatea creştinilor este, prin urmare, o rugăciune extrem de stimulantă. Este o rugăciune care implică schimbări în identitatea noastră personală ca şi în identitatea confesională. În definitiv, aceasta înseamnă să renunţăm la viziunea noastră despre unitate pentru a voi să înţelegem mai bine ceea ce Dumnezeu vrea pentru poporul său”. Aici pot spune că, atâta timp cât un creştin este profund ancorat şi înrădăcinat în meditarea cuvântului lui Dumnezeu, nu poate fi indiferent faţă de problema unităţii Bisericii, nici nu poate fi împotriva acestui drum ce se face de acum o sută de ani.
Este evident că cel care se angajează într-un mod deplin în munca ecumenică şi ţine cont mai mult de ce vrea Dumnezeu şi nu ce spun oamenii despre ecumenismul practicat de el va reuşi să facă ceva pozitiv şi să schimbe mentalitatea lui şi a celor din jurul lui şi din anturajul lui.
Dacă în ultima vreme s-a accentuat mult unitatea politică şi economică a Europei, inclusiv în ţara noastră, şi într-adevăr s-au realizat multe lucruri bune, cu atât mai mult ar trebui şi la nivel de biserici şi confesiuni să se ajungă la o unitate şi pentru a putea fi în ton cu lumea care uneori ne-o ia înainte şi în cele bune, spre ruşinea noastră.
Altfel riscăm ca şi în cadrul comunităţii Europei unite, în loc de a fi un exemplu şi o singură voce unită, puternică şi autoritară, să fim mai multe voci care se risipesc fără a fi ascultate.
Iată că acest an în care se împlinesc o sută de ani de la lansarea idei de rugăciune ecumenică şi de octavă de rugăciune ecumenică, s-au făcut multe manifestări cu caracter ecumenic şi pe plaiurile mioritice ale Trotuşului.
Comunitatea Fraţilor Capucini din Borzeşti a organizat pentru ziua de duminică, 27 ianuarie 2008, împreună cu preotul ortodox pr. Albu de la biserica din Borzeşti, construită de Ştefan cel Mare, o celebrare ecumenică la care au participat foarte mulţi credincioşi din ambele biserici surori.
Aici preotul ortodox a manifestat în mod deschis regretul că anul acesta nu mai avem sărbătoarea Paştelui împreună şi totodată bucuria că anul trecut am făcut multe celebrări împreună.
Se fac paşi mărunţi, dar siguri, care sunt după dorinţa şi pe placul Domnului: „Părinte sfânt, nu mă rog numai pentru aceştia, ci şi pentru cei care vor asculta cuvintele lor şi vor crede în mine, ca toţi să fie una; după cum tu, Părinte, eşti în mine şi eu în tine, aşa şi ei să fie în noi una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis“ (In 17,20-21).
Deşi aparent pentru mulţi acest fapt real şi dureros al despărţirii nu este o problemă, însă ar trebui să fie una din problemele primordiale ale creştinilor de astăzi ce trebuie rezolvată cât mai curând, căci sunt creştini puternic înfometaţi după unitate şi pace. Să avem un suflet plin de pace şi iubire spre a putea contamina pe toţi cu tot ce este bun şi plăcut Domnului nostru Isus Cristos. Căutând mereu binele şi fugind de rău.

Fr. Eugen Murariu, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.