Aniversarea a 30 de ani de la Beatificarea fericitului Ieremia şi Închiderea Anului Ieremian

„Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi, ne este inima plină de bucurie!”

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În ziua de 30 octombrie 2013, fraţii capucini din România au sărbătorit, printr-o sfântă liturghie solemnă, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, împlinirea a 30 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul, fiu al plaiurilor moldave, de către fericitul şi vrednicul de pomenire Ioan Paul al II-lea, împlinirea a 5 ani de la „întoarcerea acasă” a acestui fiu al plaiurilor moldave, precum şi încheierea „Anului Ieremian”, prilejuit de evenimentele pomenite mai sus şi proclamat la data de 5 martie 2013.

Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă şi un triduum solemn, deschis de către PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei  noastre, duminică 27 octombrie 2013, eveniment relatat pe larg pe acest site.

Celebrarea, la care au participat numeroşi cinstitori ai Fericitului Ieremia, şi la care au concelebrat circa 60 de preoţi din România şi Italia, a fost deschisă de o procesiune solemnă de la mănăstirea fraţilor capucini la biserica superioară a Sanctuarului „Fericitul Ieremia”.

După salutul iniţial al PS Aurel, fr. Ubaldo Oliviero, rectorul şi artizanul acestui edificiu, a făcut o succintă prezentare a stadiului lucrărilor, insistând asupra vitraliului central, un dar făcut Sanctuarului şi Fericitului Ieremia de către Dieceza de Iaşi şi de către preasfinţitul Petru personal. De remarcat faptul că imaginea de pe vitraliu reproduce fidel icoana oficială a beatificării din 1983, pictată de către un pictor capucin italian.

În cuvântul său de învăţătură, PS Aurel a insistat asupra trăsăturilor biografice şi sufleteşti ale Fericitului Ieremia, scoase în evidenţă de către Ioan Paul al II-lea, trăsături care l-au caracterizat, format şi întărit pe concetăţeanul nostru în formarea sa ca om, ca frate, ca sfânt. Preasfinţitul a scos în evidenţă, de asemenea, că aceste trăsături caracteristice i-au fost sădite în suflet de către familia sa, mai ales de către mama sa, Margareta.

Închiderea oficială a Anului Ieremian a avut loc în Cripta Sanctuarului, unde au coborât toţi preoţii şi credincioşii prezenţi la acest eveniment măreţ. În prezenţa fratelui Ieremia, PS Aurel Percă a împărţit tuturor binecuvântarea solemnă de încheiere a celebrărilor dedicate fericitului Ieremia, amintind faptul că devoţiunea faţă de acest erou al neamului nostru trebuie să continue să fie vie în inimile tuturor credincioşilor.

Sfânta Jertfă a fost însufleţită prin cântările liturgice ale corului Sanctuarului, dirijat de către prof. Monica Grosu.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu o altă celebrare de mulţumire, prezidată de pr. Custode, Leon Budău, alături de care au concelebrat şi oaspeţii din Italia: fr. Leonardo Franzese, fr. Valentino Parente, mons. Sebastiano Bonavolontà, împreună cu fraţii Custodiei  „Fericitul Ieremia Valahul” din România  a Fraţilor Minori Capucini. 

Fr. Petre Marian Ianoş, O.F.M. Cap.


Discursul părintelui Ubaldo Oliviero rostit la începutul sfintei Liturghii de închidere a Anului Ieremian

“Ţi-am zidit templul
pentru locuinţa ta, o, Ieremia,
în care tu să petreci în veci.” 

Preaiubiţilor, Pace şi Bine!        

Ne-am reunit astăzi, aici, în acest loc minunat, pentru a comemora cei treizeci de ani de la Beatificarea compatriotului nostru Ieremia Valahul, cel de-al cincilea Aniversar al venirii sale între noi, şi acest An Ieremian de iniţiative şi rugăciuni realizate pe pământul nostru.          

Acum, în circumstanţa pe care o trăim, doresc să prezint întregii Comunităţi acest loc sacru, de curând terminat în liniile sale artistice şi liturgice, şi Vitraliul splendid pe care îl admiraţi.           

Despre această Operă de Artă, Vitraliul, vreau să vă spun câteva cuvinte în plus.

Vitraliul, aşezat în poziţia ideală a templului, domină întreaga nava centrală şi spaţiile adiacente: se vede din toate părţile.

Tabloul îl reprezintă pe Fericitul Ieremia la picioarele unui tron, pe care este aşezată Fecioara Maria, care i-l prezintă Fericitului pe fiul ei Isus, aşa cum s-a întâmplat în Apariţia din anul 1608.

Fericitul îşi îndreaptă privirea către un punct îndepărtat, România, iar Fecioara către cei care îi stau înainte: noi, credincioşii ei devotaţi.

Întreaga parte predominantă a tabloului se extinde pe o placă albastră, care aminteşte de culoarea cerului şi a mării.

Nu este exclusă referinţa la prietenia dintre Italia şi România, simbolizată de cele două hărţi geografice, pe care se înalţă prezenţa lui Ieremia şi Harurile Divine care coboară de la tronul Mariei.

Nu este exclusă nici referinţa franciscană prin fratele soare şi sora lună, care se regăsesc în tablou.

Acest Vitraliu, astfel reprezentat, aminteşte de tabloul decorativ care, acum treizeci de ani, triumfa în Piaţa Sfântul Petru, la treizeci octombrie 1983, ziua Beatificării, pe care o comemorăm astăzi.

Tabloul a fost pictat de părintele Damaso, frate capucin.

Las pe altădată alte aspecte şi consideraţii care pot fi spuse despre acest Vitraliu.

Cu această operă se consolidează încă o dată raportul de fraternitate dintre Italia şi România, dintre Napoli şi Oneşti, deoarece Roma se mută la Oneşti şi viceversa.

Lucrarea Vitraliului a fost realizată de firma Mozaicart SRL din Iaşi şi terminată pe 25 octombrie 2013.

Mulţumesc Excelenţei Sale, Mons. Petru Gherghel, care, în numele său personal şi al Diecezei de Iaşi, îmbrăţişând cererea mea pentru acest Vitraliu şi propunerea acestui simbolism al tabloului, a dăruit Sanctuarului din Oneşti această minunată Operă de Artă.

Nu aş putea să închei această scurtă prezentare fără a mulţumi firmei Vimpex a domnului Jitea, care a realizat lucrarea în marmură şi granit din nava centrală şi prezbiteriu, care acum apar în frumuseţea lor simplă şi liniară; în mod deosebit mulţumesc domnului Poli Chiriac, specialistul care a ştiut să îmbine între ele diferitele plăci şi culori folosite.

Mulţumesc firmelor care au contribuit la finisările structurii murale: DMC şi inginerul Richard Oatu, cu respectivele lor echipe de lucru.

Un „Mulţumesc!” din inimă prietenilor şi binefăcătorilor din Napoli şi împrejurimi, care, cu ajutorul lor continuu, mi-au oferit posibilitatea de a duce aproape la bun sfârşit lucrările la Sanctuar.

Dragi prieteni, mult mai mult şi mai bine, dacă Domnul va vrea, se va spune la Inaugurarea Sanctuarului, care sperăm să nu fie prea departe.

Mă scuzaţi, mulţumesc, Pace şi Bine tuturor!

Pr. Ubaldo Oliviero, O.F.M. Cap.
Rectorul Sanctuarului şi
responsabil cu lucrările 


Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.