Zile de formare permanenta – Frascati si Onesti

Seara zilei de 8 noiembrie a fost dedicată în mod special prezentării și cunoașterii a tuturor participanților la acest curs de formare pentru guardiani.
Marți a început propriu-zis acest curs, prin prezentarea de către Fr. Paolo Martinelli OFM Cap. a temei Ascultarea superiorului și a subalternului în baza Instrucțiunii „Slujirea autorității și a ascultării”.
Fr. Paolo a început prezentarea sa punându-și o întrebare: Mai are sens trăirea ascultării pentru un om din mileniul al III lea? Luând ca exemplu chemarea lui Matei, fratele a arătat prin aceasta că nu există o premiză a vocației, deci ceea ce face posibilă ascultarea este întâlnirea cu persoana lui Isus Cristos. Omul, fiind într-o continuă căutare a lui Dumnezeu, găsește un motiv de demnitate pentru a urma un altul și nu pe sine însuși, iar Viața Consacrată are acest caracter de pelerinaj, de căutarea lui Dumnezeu. Autoritatea și Ascultarea își pierd sensul dacă nu sunt înțelese în această dimensiune a căutării lui Dumnezeu.
Rolul superiorului nu este acela de a lua rolul lui Isus, ci el trebuie să îi ajute pe ceilalți frați să întâlnească chipul lui Cristos. Autoritatea superiorului nu este dată de rolul său, ci de faptul că el însuși este ascultător, precum Cristos îl ascultă pe Tatăl.
Atenția noastră a fost îndreptată de asemenea, ajutată și de Fr. Wieslaw Block OFM Cap., asupra temei „Figura superiorului după Sfântul Francisc de Assisi în prima comunitate a fraților”. Aspecte ce se referă la figura superiorului le găsim în „Scrisoarea către fratele Leon”. Din aceasta reiese că Francisc era preocupat să îi formeze pe ceilalți frați în libertate și încredere. De aceea, el numește superiori pe acei frați care au înțeles gândul său, noutatea acestui nou stil de viață.
Printre frații Sfântului Francisc sunt mulți cei care vin din rândurile nobililor, dar și din rândul celor mai umili. Ascultarea este actul cel mai sublim al sărăciei. De aceea, superiorul și fiecare frate în parte, sunt chemați să facă totul cu plăcere.
În continuare, am reflectat asupra temei „A fi persoană consacrată într-o lume digitală”, întrucât trăim într-o societate puternic mediatizată, având de a face cu un om nou, într-o continuă căutare de emoții, o lume care trăiește în ambiguitate și împinsă de o forță narcisistă.
Viața consacrată, în această lume într-o continuă mișcare, care trăiește numai din emoții și ambiguitate, marcată de egoism, este o mare provocare, din care trebuie să rezulte valori profunde pentru o viață trăită în adevăr și dăruire față de nevoile celorlalți. Lumea virtuală și mediatizată nu trebuie să înlocuiască relațiile interpersonale.
Ne-a fost prezentată de către Fr. Carlo Calloni OFM Cap. tema „Figura superiorului în primul secol al Reformei capucine”. În primii cincizeci de ani de viață a capucinilor, sunt diferite modele de figuri ale superiorului. După puțin timp, stilul de viață se schimbă de la eremitaj la asistența celor abandonați, a leproșilor. Într-un al treilea moment, frații capucini se dezvăluie ca mari predicatori. Figura superiorului, a ministrului capucin, apare ca cel care știe să asculte, să răspundă exigențelor timpului. El este slujitorul fraternității. Ascultător față de Regulă și față de Constituțiunile acelui timp, cel care indică calea pentru a pune în practică Regula. Superiorul trebuie să asculte de frații săi, să fie, mai întâi de toate, maestru cu viața lui.
A urmat întâlnirea cu Ministrul general, Fr. Mauro Johri și cu Vicarul general, Fr. Felice Cangelosi, OFM Cap. Ministrul general ne-a vorbit despre trăirea actuală a autorității și a ascultării. El a scos în evidență cum, în diferitele sale vizite, a întâlnit mulți frați care trăiesc cu multă devoțiune slujirea autorității și a ascultării. Dar, în același timp, a întâlnit și mulți frați care au acceptat cu dificultate noile misiuni încredințate lor. Fr. Felice Cangelosi a subliniat necesitatea unei reîntoarceri asupra figurii superiorului de la origini în Constituțiunile actuale ale Ordinului.
Un alt aspect a fost prezentat de Fr. Omar Rodulfo OFM Cap., care a prezentat „Mecanisme de apărare ale unui lider, cum să gestionezi emoțiile”, un aspect foarte important având în acest sens stima de sine pentru superior, acesta având un rol important în grija și formarea afectivă a fraților.
Am avut ocazia să ne întâlnim cu Mons. Flavio Roberto Carraro OFM Cap, care ni s-a prezentat ca un martor al vieții noastre trăite în ascultare. El ne-a prezentat figura superiorului, luându-l ca exemplu pe Sfântul Ioan Botezătorul, ca o voce care trece, având un mandat limitat în timp, el nu se reprezintă pe sine însuși, ci se manifestă printr-o o atitudine caracterizată de umilință. Superiorul trebuie să facă în așa fel încât slujirea autorității să fie spre creșterea fraților. Acesta are trei sarcini: de a se îngriji de Liturgia Orelor, de Cuvântul lui Dumnezeu și de Euharistie.
Îndrumați de către Fr. Antonio Tofanelli OFM Cap, am parcurs diferitele locuri istorice străbătute de Sfântul Francisc și de către primii săi frați, căutând să retrăim acele momente în care s-au exercitat slujirea, ascultarea și rugăciunea, cu multă bucurie și dăruire.
Fratele Luigi di Palma OFM Cap ne-a vorbit despre Capitlul local, ca un loc privilegiat de dialog fratern – care este o împărtășire a trăirii vieții personale la nivel fratern – dar și importanța necesității ca cineva să asculte.
Aceste două săptămâni, prima parte la Frascati, iar a doua parte la Assisi, s-au dovedit a fi cu adevărat momente de har și de formare.

Fr. Eugen Giurgică, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.