Viitorul e in joc mai mult ca niciodata

Papa Benedict al XVI-lea consideră că viitorul este acum mai mult în joc decât în trecut, dar aceasta nu ar trebui să conducă la descurajare ci la dublarea angajamentului nostru de pace. Sfântul Părinte a făcut această afirmație ieri, în tradiționalul discurs anual adresat membrilor corpurilor diplomatice acreditate la Sfântul Scaun. Vaticanul are relații diplomatice cu 177 de națiuni. În mesajul său susținut în limba franceză, Pontiful a preluat tema mesajului său pentru Ziua Mondială a Păcii, celebrată la 1 ianuarie, vorbind despre nevoia luptei cu sărăcia pentru a construi pacea.

Într-un discurs care a atins unele dintre cele mai problematice zone ale planetei, Sfântul Părinte și-a exprimat mai întâi afecțiunea pentru acei mulți care au suferit în mod special în 2008, „fie ca urmare a unor catastrofe naturale grave, în special în Vietnam, Myanmar, China și Filipine, în America Centrală și Caraibe, și în Columbia și Brazilia; fie ca rezultat al unor conflicte naționale ori regionale; sau de pe urma atacurilor teroriste care au semănat moarte și distrugere în țări precum Afganistan, India, Pakistan și Algeria“. „În ciuda numeroaselor eforturi, pacea pe care o dorim atât de mult rămâne încă departe“, a deplâns el. „În fața acestei realități nu trebuie să ne descurajăm mai mult ci mai degrabă să dublăm eforturile noastre pentru securitate și dezvoltare.“

În acest sens, Papa Benedict a amintit faptul că cursa înarmării nu conduce spre pace. El a spus că „Sfântul Scaun a continuat să afirme că pacea nu poate să fie zidită atunci când cheltuielile militare deviază enorme resurse umane și materiale de la proiecte de dezvoltare, în special de dezvoltare a populațiilor cele mai sărace.“ Pentru a construi pacea „trebuie să dăm o nouă speranță săracilor“. Subliniind că persoanele și familiile sunt din greu presate de actuala criză economică, menționând și criza alimentară și încălzirea globală, Pontiful a spus că există „o nevoie urgentă de adoptare a unei strategii eficiente de luptă împotriva foametei și de promovare a dezvoltării agricole locale, cu atât mai mult cu cât numărul săracilor crește chiar și în țările bogate“.

Sfântul Părinte a identificat apoi „cele mai sărace ființe umane (ca fiind) copiii nenăscuți“. Alți săraci sunt „infirmii, persoanele în etate abandonate, familiile dezmembrate și cei dezorientați“. „Împotriva sărăciei se luptă făcându-se această lume mai fraternă, printr-o împărtășire de valori și de idealuri, fondate pe demnitatea persoanei, pe libertate și responsabilitate, pe recunoașterea eficientă a locului lui Dumnezeu în viața omului.“ Pruncul Cristos din Betleem ne învață că „solidaritatea fraternă dintre toți oamenii este calea regală de luptă împotriva sărăciei și de construire a păcii“. Pontiful a invocat apoi lumina iubirii lui Cristos, care „să ne călăuzească prin acest an care tocmai a început“.

Sursa: www.catholica.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.