Creştini laici, dornici să se desăvârşească   

Sfântul Francisc a înfiinţat în jurul anului 1221 un Ordin pentru persoanele care trăiau în lume şi doreau să împărtăşească experienţa sa evanghelică. Noul stil de viaţă nu cerea părăsirea vieţii obişnuite, renunţarea la căsătorie sau renunţarea la propriile obligaţii de muncă.

Grupul primilor laici care l-au urmat pe Sfântul Francisc erau numiţi “fraţii pocăinţei”. Astăzi ei se numesc Ordinul Franciscan Secular şi reprezintă o componentă fundamentală a Familiei Franciscane constituită din cele trei Ordine ce au ca inspirator şi fondator pe Sf. Francisc de Assisi:         

– Primul Ordin cuprinde cele trei remuri: Fraţii Minori, Fraţii Minori Conventuali şi Fraţii Minori Capucini. Chiar dacă aceste ramuri observă fundamental aceeaşi regulă, raportându-se la aceeaşi carismă unică şi la acelaşi unic fondator, fiecare „familie” (ramură) şi-a creat în decursul secolelor o structură proprie şi independentă. Cu toţii însă sunt angajaţi în trăirea unei sinteze evanghelice de viaţă activă şi contemplativă. Pentru toţi bazele spiritualităţii sunt urmarea evanghelică a lui Cristos într-o vieţuire în rugăciune, în sărăcie, în ascultare şi în fraternitate.

– Al doilea Ordin îl constituie călugăriţele de clauzură numite „Clarise” de la personalitatea şi spiritualitatea co-fondatoarei lor: Sfânta Clara de Assisi. Având acelaşi fondator au şi aceeaşi spiritualitate cu Primul Ordin, dar alături şi în complementarietate cu el, au o caracteristică proprie: dimensiunea contemplativă în clauzură. Şi astăzi caracteristicile fundamentale sunt contemplarea, penitenţa, iubirea silenţioasă, smerita dăruire fraternă de slujire în comunitatea marii familii umane.

– Al Treilea Ordin (sau terţiarii) este compus din Ordinul Franciscan Secular (OFS) şi Ordinul al Treilea Regular, atât ramura bărbătească cât şi cea feminină (în practică este vorba de persoane care se angajează să trăiască după regula franciscană, dar nu cea pe care a dat-o Francisc pentru Primul Ordin, ci după aceea dată pentru laici).           

 Franciscanii Seculari (OFS) fac parte din al Treilea Ordin (terţiarii) şi sunt creştinii laici care, rămânând în lume şi în propria stare de viaţă şi de muncă, continuă să pună în practică zi de zi Evanghelia, inspirându-se din viaţa şi exemplul Sf. Francisc. Mesajul acestui stil de viaţă se poate sintetiza astfel: iertare din iubire, pace de dragul lui Cristos şi fraternitate cu tot ceea ce Dumnezeu a creat.             

Cei care simt chemarea de a deveni parte din familia Ordinului Franciscan Secular urmează, în prima perioadă, un timp de formare din punct de vedere spiritual şi cultural, după care fac o adevărată “profesiune”, prin care se angajează să trăiască această vocaţie în orice situaţie în care se găsesc, atât pe plan familial cât şi la locul de muncă.

De-a lungul istoriei lor franciscanii laici au făcut cunoscută viaţa şi spiritualitatea Sfântului Francisc în cele mai diferite domenii ale vieţii. În perioadele grele, cum a fost regimul comunist, atunci când fraţii şi surorile din primul şi al doilea Ordin nu au putut să mărturisească vocaţia lor, idealul franciscan a rămas viu prin mărturia vieţii multor fraţi şi surori din Ordinul al III-lea.  

Ordinul Franciscan Secular din România are o istorie lungă ce-şi află începuturile odată cu sosirea primilor fraţi franciscani pe aceste meleaguri. Datorită condiţiilor istorice în care s-a dezvoltat, ea s-a constituit pentru mult timp în 2 fraternităţi naţionale separate: una de limbă română şi una de limbă maghiară. În anul 2008, la Oneşti, în prezenţa Ministrului Internaţional Encarnacion del Pozo, a avut loc capitolul de constituire a Fraternităţii Naţionale OFS din România, prin unirea celor 2 fraternităţi, cea de limbă română şi cea de limbă maghiară. La nivel naţional există acum un Consiliu format dintr-un ministru, 2 viceminiştri, 4 consilieri şi asistentul naţional din partea Primului Ordin.


Fraternitatea din Oneşti        

La Oneşti, fraternitatea Ordinului Franciscan Secular a fost constituită juridic în anul 1995, iar la începutul anului 2009 era formată din 20 de fraţi şi surori. Asistenţa spirituală a fraternităţii OFS din Oneşti este încredinţată Fraţilor Capucini.

Există o colaborare strânsă între cele 2 fraternităţi franciscane (fraţii capucini şi laicii franciscani OFS) atât la nivel de comuniune spirituală cât şi în activităţile social-caritative. Astfel, au loc întâlniri periodice de formare, zile de reculegere în momentele liturgice mai intense, participarea la viaţa Sanctuarului “Fericitul Ieremia”, schimburi de experienţe cu alte fratenităţi din ţară şi din Italia, slujirea la masa săracilor şi la centrul “Te ascult”, participarea la iniţiativele cu caracter ecumenic promovate de către Casa Ecumenică, etc.

În prezent asistentul spiritual al fraternităţii din Oneşti este fr. Eduard Imbrea.

Adresă:
Casa Franciscană O.F.S.

Str. Ion Creangă nr. 10 Oneşti (BC)
Tel: 0234 326 955

Album foto


Fraternitatea din Roman

Fraternitatea din Roman a fost constituită în anul 2005, avându-l ca asistent spiritual pe pr. Leon Budău. Cu trecerea anilor a cunoscut o frumoasă dezvoltare, numărând astăzi 17 membri. Întâlnirile formative şi de rugăciune se desfăşoară în Conventul “Sfântul Padre Pio” din Roman, sub călăuzirea fr. Flavian Gondoș.

Adresa:
Fraţii Minori Capucini
Conventul “Sfântul Padre Pio”
Str. Sucedava nr. 7 bis – Roman (NT)
Tel: 0233 744 559

Album foto