Noviciatul este o perioadă de o mai intensă iniţiere şi o mai profundă experienţă a vieţii evanghelice franciscano-capucine în exigenţele sale fundamentale. Presupune o alegere liberă şi matură a vieţii religioase.

Direcţiunea novicilor, sub autoritatea superiorilor majori, este rezervată unui maestru, care este un frate al Ordinului, cu voturile perpetue.

Formarea novicelui are la bază valorile vieţii noastre consacrate, cunoscute şi trăite la lumina exemplului lui Cristos, ale intuiţiilor evanghelice, ale sfântului Francisc şi ale tradiţiilor sănătoase ale Ordinului.

Ritmul noviciatului răspunde aspectelor primare ale vieţii noastre religioase, în special printr-o experienţă particulară de credinţă, de rugăciune contemplativă, de viaţă fraternă, de contacte cu cei săraci şi de muncă.

Ca să fie valid, noviciatul trebuie să dureze douăsprezece luni, care trebuie trăite în însăşi comunitatea noviciatului. Începutul său şi modalitatea se stabilesc de ministrul provincial cu consensul definitoriului.

Novicii care aparţin Custodiei “Fericitul Ieremia” din România parcurg anul de noviciat împreună cu candidaţii CIFIS, în Italia, la casa de noviciat din Morano Calabro.