„Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura”! (Mc 16,15)

Experiența și vizita mea misionară continuă în orașul Quelimane, provincia Zambezia, la 1564 km de capitală, unde se află și sediul Custodiei din Mozambic, cu o comunitate de 4 frați, printre care un italian în persoana fr. Luca Santa, care este din provincia de Trento și o casă de formare pentru 33 seminariști. Aici, în oraș, se vorbește dialectul Chuabo.

Frații desfășoară diferite activități pastorale și sociale: în oraș vin în întâmpinarea săracilor cu o masă caldă pe zi, un număr care variază între 20 și 30 de persoane, săraci care sună la poarta mănăstirii zilnic pentru ajutor financiar, alimentar sau pentru medicamente, o grădiniță cu un număr de 75 copii, o parohie la 70 de km de Quelimane, în satul Namacurra, cu 54 de comunități (filiale), o altă parohie pe insula Inhassunge, cu 57 de comunități (filiale) care se află la o distanță de 20 de km de Quelimane.

Orașul Mocuba, care se afla la o distanță de 156 km de Quelimane, este a treia comunitate pe care o vizitez și este formată din 3 frați, o casă de formare pentru 10 postulați și o parohie în satul Lugela la o distanță de 58 km de orașul Mocuba, cu 72 comunități (filiale).

Comunitatea din Milange este a patra în experiența mea misionară și se află la o distanță de 325 km de orașul Quelimane, mai spre vestul țării, la granița cu statul Malawi. Aici se vorbește și dialectul Chichewa. În comunitate sunt 4 frați, printre care doi italieni din provincia de Trento, care au grijă de o parohie cu 240 de comunități (filiale), pe care periodic frații le vizitează celebrând sacramentele: spovezi, botezuri, cununii și bineînțeles, Sf. Liturghie. Aici se află și casa de formare pentru viitorii frați, postnoviciatul, un orfelinat în care trăiesc 19 copii, adolescenți care provin din familii sărace și un liceu agricol cu 550 de tineri, responsabil fiind un frate mozambican.

Pe data de 9 și 10 aprilie am fost în vizită cu fratele Salvador Franco Mavida, Custodele, în comunitatea din Morumbala, unde sunt prezenți 3 frați, care au în grijă o parohie și 192 de comunități (filiale). Comunitatea este la o distanță de 231 de km de Quelimane și este cea mai izolată din punct de vedere al infrastructurii.

Duminica 14 aprilie, împreună cu fr. Salvador Franco Mavida, am ajuns pe insula Inhassung unde s-a făcut procesiunea de duminica Floriilor, circa 6 km către biserica parohială unde s-a celebra Sf. Liturghie.
Aici, pe insulă, au fost uciși și 3 frați Capucini, misionari italieni, pe 27 martie 1989, în timpul războiului civil purtat între partidele Frontul pentru Eliberarea Mozambicului (FRELIMO) și Rezistența Națională Mozambicană (RENAMO).
Cele două grupări au pornit un război civil care a durat 16 ani, în el pierzându-și viața aproximativ 1.000.000 de persoane, iar peste 1.500.000 au părăsit țara. La sfârșitul anului 1991 s-a decis oprirea războiului, la 4 octombrie 1992 fiind semnat un acord de pace la Roma.

Activitățile pastorale pe care le au frații Capucini aici, în Mozambic, din anul 1948, primi frați din provincia de Bari, și de provincia de Trento, au contribuit și contribuie și astăzi foarte mult asupra poporului Mozambican din toate punctele de vedere, spiritual, uman și social pentru că este una dintre cele mai sărace țări de pe continentul African.
Provocările mele interioare și speranța mea pentru a mă întoarce aici în Mozambic rămân deschise pentru viitor.
În încheiere, mulțumesc tuturor fraților din Custodia din Mozambic, pentru primirea mea în comunitățile lor unde trăiesc, pentru exemplul lor de trăire în rugăciune, pentru apostolatul lor neobosit în diferitele comunități pe care le au în grijă și pentru vestirea Cuvântului lui Dumnezeu. Mulțumesc încă o dată Provinciei din Trento și Centrului Misionar din Padova pentru sprijinul acordat deplasării mele în Mozambic.

Îmi place să amintesc ceea ce Sfântul Francisc de Assisi le spunea primilor săi frați: „Predicați mereu evanghelia și, dacă este necesar, folosiți și cuvintele”.

„Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura”! (Mc 16,15)

Rugăciune pentru misiune
„Isuse, Tu iubești acest ținut al nostru, îi cunoști bucuriile și speranțele așa cum cunoști tristețile și suferințele.
Acum vrei să-l reînnoiești prin puterea Duhului Sfânt și să îi trimiți mesageri ai Evangheliei tale, ai harului și ai păcii.
Noi te implorăm: deschide inimile noastre și ale tuturor pentru ca darul Misiunii să fie primit cu simplitate și încredere.
Fă ca nimănui să nu-i fie frică de a Te întâlni, ca nici unul să nu refuze milostivirea ta, ca nimeni să nu rămână exclus din sărbătoarea pe care ai pregătit-o.
Ajută-ne să pătrundem în misterul iubirii tale care, convocându-ne, ni se dezvăluie în fiecare Euharistie și ne face membri ai unei mari familii.
Fă ca, urmându-Te pe tine, Răscumpărătorul omului, să devenim martori autentici ai Evangheliei, ai speranței și, cu un nou elan, să putem coopera pentru retrezirea vieții creștine în toate mediile acestui ținut.
Marie, Fecioara liniștii, poarta care conduce la Mântuitorul, fă-ne capabili de a asculta și de a înfăptui Cuvântul care salvează”. AMIN

fr. Irinel Lenghen, OFMCap

Album foto: Mărturie fr. Irinel Lenghen – Mozambic (partea a II-a)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.