Exerciții spirituale cu Pr. Giuseppe Celli (Onești, 24-28 septembrie 2019)

În perioada 24-28 septembrie, paisprezece frații capucini din România au participat la exercițiile spirituale ținute de părintele capucin Giuseppe Celli (Italia) la Casa ecumenică Domus Mariae din Onești.

Tema exercițiilor spirituale, bazată pe fragmentul din Dt 1,29-33, a fost „Istoria mântuirii în viața mea”. Părintele predicator ne-a făcut să înțelegem că a fi contemplativi înseamnă a-L vedea pe Dumnezeu mereu prezent în viața noastră trecută și prezentă (personală, fraternă, eclezială etc.), a vedea și a colabora la frumoasa istorie a mântuirii pe care Dumnezeu dorește cu înflăcărare să o construiască în viața noastră. Dumnezeu ne poartă mereu în brațele sale asemenea unui tată, ne privește asemenea unei mame și ne iubește cu o iubire necondiționată și exagerat de generoasă. Această prezență iubitoare, paternă și maternă, a lui Dumnezeu trebuie să fie pentru noi un motiv de bucurie. Părintele Celli ne-a arătat că întreaga carte a Psalmilor, precum și Evangheliile ne invită la bucurie, insuflându-ne în același timp, prin propriul exemplu și prin cuvinte, o iubire înflăcărată față de Cuvântul lui Dumnezeu. Părintele predicator a insistat mult asupra citirii constante și pasionate a cuvântului lui Dumnezeu, asupra lectio divina, ca mijloc pentru a vedea și a participa la istoria mântuirii pe care Tatăl ceresc dorește să a construiască în viața noastră și a celorlalți.

Părintele Giuseppe Celli ne-a descris și pasiunea cu care primii frați capucini îl predicau pe Cristos: nu era o predicare rece, anemică, ci o predicare plină de fervoare, adeseori făcută chiar cântând și adaptată tuturor categoriilor, inclusiv copiilor! Părintele ne-a invitat ca în drumul nostru spre Cer, să nu căutăm o perfecțiune dezumanizantă, ci să ne întoarcem la lucrurile cele mai simple, mai umane și esențiale, la a fi noi înșine, adică la a trăi ca copii ai lui Dumnezeu. Părintele ne-a indicat la final cinci valori care să ne călăuzească: bucuria, umanitatea, stima reciprocă, primirea/ascultarea, comuniunea.

Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste zile și îl rugăm ca să rodească în viețile noastre!

 

Fr. Lucian DĂMOC, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.