Conventul „Fericitul Ieremia Valahul” Onești

 

Prezentare

Necesitatea de a construi un convent capucin la Oneşti s-a cristalizat odată cu începerea construcţiei Sanctuarului dedicat Fericitului Ieremia Valahul, de către regretatul părinte Eduard Sechel şi odată cu venirea în România a primilor capucini, în anul 1992: fr. Mario Querini, fr. Ubaldo Oliviero şi fr. Vittorio Clemente.

Aceştia, la îndemnul aceluiaşi părinte Eduard Sechel, au închiriat un etaj al unui bloc de nefamilişti şi au deschis Seminarul ce trebuia să-i pregătească, din punct de vedere uman şi intelectual, pe aspiranţii la viaţa consacrată, în cadrul Ordinului Fraţilor Minori Capucini.

Piatra de temelie a fost sfinţită de PS Petru Gherghel în 1995, iar inaugurarea oficială a noii construcţii a avut loc în anul 2000. Cripta Sanctuarului, unde sunt depuse moaştele Fericitului Ieremia, este funcţională din 2008, acum fiind în stare de finalizare lucrările interioare la Biserica mare.

Activitatea fraternităţii din Oneşti este foarte diversificată, cuprinzând Curia Custodiei, Seminarul Liceal Capucin, Aspirandatul, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”, slujirea pastorală în Sanctuarul „Fericitul Ieremia”, asistenţa Ordinului Franciscan Secular şi a Tineretului Franciscan, Centrul de zi „Te ascult”, activitatea ecumenică de la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi activitate ecumenică „Domus Mariae” din localitate, servicii de asistenţă socială şi caritativă, precum şi ajutorul pastoral acordat parohiilor din împrejurimi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fraternitate:

Fr. Flavian Gondoș – guardian
Fr. Irimia Bejan – vice guardian, responsabil cu Seminarul
Fr. Irinel Lenghen – econom
Fr. Ubaldo Oliviero – confesor
Fr. Albert Goșman – profesor la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”
Fr. Ciprian Vacaru – director spiritual și profesor la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”
Fr. Maricel Maxim – formator aspiranți
Fr. Emanuel Noghi – secretarul custodiei
Fr. Daniel Tală – asistent OFS și colaborator la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”
Fr. Adrian Cojoc  responsabil cu pastorala vocațională

Fr. Alexandru Călărașu


Adresă: 
Fraţii Minori Capucini
Conventul „Fericitul Ieremia Valahul”
Str. Belvedere nr. 5 – 601091 Oneşti (BC)


Telefon:
(+40) 234 321100
Fax: (+40) 234 315039


Album foto