Ciugheș: Vizita relicvei însemnate a fericitului Ieremia

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii din Parohia „Sfânta Maria a Zăpezii” din Ciugheș păstorită de părintele Anton Egner și părintele vicar Nistor Cristian, au trăit un eveniment binecuvântat duminică, 16 decembrie 2018, prin prezența osemintelor fericitului Ieremia în comunitatea lor. Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la beatificare și 10 ani de la aducerea osemintelor sale în țară.

Caseta cu relicva prețioasă a fost depusă în sfântul locaș din Ciugheș. Preoții, persoanele consacrate și credincioșii adunați în număr mare s-au îndreptat spre biserică, unde au luat parte la celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de fratele capucin Ieremia – venit de la sanctuarul diecezan „Fericitul Ieremia” din Onești și preotul vicar Cristian Nistor.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de fratele Ieremia. În cadrul predicii, credincioșii au fost ajutați să înțeleagă mai bine cine este fericitul Ieremia Valahul, lăsându-se călăuziți de trăsăturile sale exemplare: o viață de rugăciune profundă, o devoțiune deosebită față de Preacurata Fecioară Maria, precum și dăruirea de sine până la eroism în slujirea aproapelui.

Fratele Ieremia a scos în evidență faptul că pe timpul vieții sale pământești, dar și din patria cerească fericitul Ieremia Valahul s-a dovedit a fi aproapele tuturor acelora care au apelat la ajutorul și mijlocirea sa: bolnavi, persoane aflate departe de țară și de familie, persoane aflate în dificultate spirituală sau materială, copii despărțiți de părinți și marcați de dorul acestora și i-a îndemnat pe cei prezenți să învețe de la acest model cum să își afle menirea în viață, dar mai ales să ajute aproapele de lângă el cu umilință și încredere.

O părticică din relicvele prețioase ale lui Ieremia Valahul au fost dăruite credincioșilor din Parohia Ciugheș de către un călugăr capucin venit de la sanctuarul diecezan „Fericitul Ieremia” din Onești și va fi păstrat la loc de sfințenie.

Atât frații capucini cât și preoții din parohie au stat pe parcursul întregii zile la dispoziția credincioșilor pentru sacramentul Spovezii, pentru ca participarea lor la sfintele celebrări să fie rodnică aproapelui.

Parohia romano-catolică Ciugheș este cea mai vestică parohie a Diecezei Iași. Învecinați cu noi, catolicii ciugheșeni, spre apus și spre miazăzi se află catolicii din Arhiepiscopia Alba-Iulia. Peste munți, lipit de satul nostru drag este Ardealul. Denumirea de „valahi” o purta din vremuri străvechi populația romanizată de la sud și nord de Dunăre, precum și cei dintre Carpații de Răsărit și Prut. Vecinii transilvăneni de peste munți i-au denumit „olahi”.

Copil fiind, îmi amintesc cum bătrânii care mai vorbeau o limba maghiară arhaică spuneau despre un consătean de confesiune ortodoxă – „ez oláh ember” (acesta e un valah – adică ortodox).

Fericitul Ieremia Valahul, petrecându-și viața în occidentul Europei, în Italia, îngrijind bolnavii, venit de pe meleaguri moldave, pe bună dreptate a primit frumosul și sfântul renume de Valah. O părticică din însemnatele lui oseminte va fi veșnic în sfântul locaș din Ciugheș unde credincioșii aflați în suferință vor cere ajutorul fericitului Ieremia Valahul.

Unde cerul își pleacă fruntea lângă un brad bătrân,
Stând la foc aprins sub blânda lună,
Sub luciri de stele vei găsi acel român (valah)
Versul Mioriței să ți-l spună.
Prin povestea vorbei, peste timp te va purta,
Pe tărâm de vis, prin obștea mea.
Și oricine ai fi, de oriunde-ai veni,
Plaiul nostru tu-l vei îndrăgi.
Ascultă doina ciocârliei cântată de cu zori,
Și vino pe la noi de sărbători.
Acolo este țara mea,
Și neamul meu cel românesc!
Acolo eu să mor aș vrea,
Acolo vreau eu să trăiesc!

Bine ai venit la noi între munți, Fericite Ieremia!

Vă salut, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

Album foto: 16 decembrie: Ciugheș: Vizita relicvei însemnate a fericitului Ieremia

Articol preluat de pe situl: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.