Capucini romani in cautarea autenticitatii

Zilele de 22, 23 şi 24 februarie au constituit pentru fraternitatea capucină a Custodiei „Fericitul Ieremia” o perioadă de har, în care fraţii au meditat împreună, avându-l drept călăuză pe Fr. Giovanni Battista Urso, Ministru Provincial al Capucinilor din Calabria (IT), la vocaţia lor, încercând astfel să pătrundă în misterul chemării divine de a-l urma pe Cristos „pe calea umilinţei şi a carităţii” pe urmele sf. Francisc, ale confratelui şi patronului nostru spiritual, ca şi al celorlalţi fraţi care ne-au precedat pe calea sfinţeniei.
Prima zi a fost dedicată unui excursus spiritual în istoria şi evoluţia modului în care vocaţia a fost receptată de-a lungul timpului de către toţi aceia care au răspuns chemării lui Dumnezeu.
Ziua a 2-a a fost dedicată dezbaterii unei teme esenţiale pentru trăirea franciscano-capucină, aceea a minorităţii, cu alte cuvinte a trăirii kenotice a sfaturilor evanghelice, în special a sărăciei.
Ultima zi a fost rezervată studierii şi aprofundării unei alte teme esenţiale, cea a fraternităţii, întrucât valorile vieţii noastre trebuiesc trăite în fraternitate iar primul loc de apostolat al unui frate capucin este fraternitatea.
Pentru a fi autentici fii ai sf. Francisc, este necesară în viaţa noastră o schimbare, o convertire a fiecăruia dintre noi, iar consecinţa acestei metanoia personale se va oglindi în mod necesar şi în viaţa fraterni-tăţilor noastre, în transformarea lor în autentice mărturii de ardoare şi simţire creştină.
Zilnic, conferinţelor ţinute de fr. Giovanni Battista Urso le-au urmat discuţii de grup, adevărate momente de trăire fraternă, în care fiecare dintre fraţi a putut împărtăşi celorlalţi din experienţa personală, şi-a putut exprima aşteptările şi soluţiile pe care le întrevede pentru rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă tânăra fraternitate capucină a Custodiei noastre, cu toţii exprimându-ne speranţa de a putea fi astfel semne veridice în şi pentru Biserica noastră locală, ai cărei fii suntem.

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.