Borzesti: Celebrare ecumenica (27 ianuarie)

Comunitatea Fraților Capucini din Borzești a organizat o celebrare ecumenică în ziua de duminică, 27 ianuarie 2008, împreună cu preotul ortodox pr. Albu de la biserica din Borzești, construită de Ștefan cel Mare.
„Rugați-vă fără încetare“ (1Tes 5,17)
„Avem conștiința că unitatea nu se poate realiza numai prin eforturile noastre, dar că este operă a Duhului Sfânt“.

Mereu se vorbește de lucrarea Duhului Sfânt în activitățile ecumenice și este bine să dăm întâietate Duhului și apoi muncii zeloase a omului perseverent în drumul ecumenic. Harul este mereu prezent în viața omului și în viața Bisericii, dar acum trebuie să vedem în ce măsură dăm ascultare Duhului care plutește peste noi și în noi.
Rugăciunea și meditarea cuvântului lui Dumnezeu sunt mijloace bune pentru a menține vie credința și flacăra iubirii din sufletele noastre deseori stinse de atâtea ipocrizii care sunt în jurul nostru și să fim sinceri, deseori și în noi, lucru care influențează inclusiv și aportul personal și comunitar în mișcarea ecumenică.
„Dacă credincioșii vor cu adevărat să urmeze pașii lui Isus, trebuie să lucreze și să se roage pentru unitatea creștinilor. Rugăciunea pentru unitatea creștinilor este, prin urmare, o rugăciune extrem de stimulantă. Este o rugăciune care implică schimbări în identitatea noastră personală ca și în identitatea confesională. În definitiv, aceasta înseamnă să renunțăm la viziunea noastră despre unitate pentru a voi să înțelegem mai bine ceea ce Dumnezeu vrea pentru poporul său”. Aici pot spune că, atâta timp cât un creștin este profund ancorat și înrădăcinat în meditarea cuvântului lui Dumnezeu, nu poate fi indiferent față de problema unității Bisericii, nici nu poate fi împotriva acestui drum ce se face de acum o sută de ani.
Este evident că cel care se angajează într-un mod deplin în munca ecumenică și ține cont mai mult de ce vrea Dumnezeu și nu ce spun oamenii despre ecumenismul practicat de el va reuși să facă ceva pozitiv și să schimbe mentalitatea lui și a celor din jurul lui și din anturajul lui.
Dacă în ultima vreme s-a accentuat mult unitatea politică și economică a Europei, inclusiv în țara noastră, și într-adevăr s-au realizat multe lucruri bune, cu atât mai mult ar trebui și la nivel de biserici și confesiuni să se ajungă la o unitate și pentru a putea fi în ton cu lumea care uneori ne-o ia înainte și în cele bune, spre rușinea noastră.
Altfel riscăm ca și în cadrul comunității Europei unite, în loc de a fi un exemplu și o singură voce unită, puternică și autoritară, să fim mai multe voci care se risipesc fără a fi ascultate.
Iată că acest an în care se împlinesc o sută de ani de la lansarea idei de rugăciune ecumenică și de octavă de rugăciune ecumenică, s-au făcut multe manifestări cu caracter ecumenic și pe plaiurile mioritice ale Trotușului.
Comunitatea Fraților Capucini din Borzești a organizat pentru ziua de duminică, 27 ianuarie 2008, împreună cu preotul ortodox pr. Albu de la biserica din Borzești, construită de Ștefan cel Mare, o celebrare ecumenică la care au participat foarte mulți credincioși din ambele biserici surori.
Aici preotul ortodox a manifestat în mod deschis regretul că anul acesta nu mai avem sărbătoarea Paștelui împreună și totodată bucuria că anul trecut am făcut multe celebrări împreună.
Se fac pași mărunți, dar siguri, care sunt după dorința și pe placul Domnului: „Părinte sfânt, nu mă rog numai pentru aceștia, ci și pentru cei care vor asculta cuvintele lor și vor crede în mine, ca toți să fie una; după cum tu, Părinte, ești în mine și eu în tine, așa și ei să fie în noi una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis“ (In 17,20-21).
Deși aparent pentru mulți acest fapt real și dureros al despărțirii nu este o problemă, însă ar trebui să fie una din problemele primordiale ale creștinilor de astăzi ce trebuie rezolvată cât mai curând, căci sunt creștini puternic înfometați după unitate și pace. Să avem un suflet plin de pace și iubire spre a putea contamina pe toți cu tot ce este bun și plăcut Domnului nostru Isus Cristos. Căutând mereu binele și fugind de rău.

Fr. Eugen Murariu, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.