Zile de formare şi început de noviciat

Zile de formare şi început de noviciat    

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Perioada 28-30 ianuarie 2014 a fost, pentru fraţii capucini din România, un timp de har, de fraternitate, de rugăciune. Pr Štefan Kožuh, Vicarul general al Ordinului Fraţilor Minori Capucini, la invitaţia pr Leon Budău, a ţinut la Roman şi Oneşti trei zile de formare pentru fraţi.

Marţi, 28 ianuarie, pr. Štefan a dialogat cu fraţii studenţi, pe care i-a îndemnat să aprofundeze tot mai mult şi să-şi trăiască identitatea de consacraţi, după forma de viaţă a sfântului Francisc. Zilele de 29 şi 30 ianuarie au fost dedicate întâlnirii celorlalţi fraţi din Custodie, care, în ciuda timpului friguros şi a zăpezii, au participat într-un număr frumos. Vicarul general al Ordinului a dezvoltat trei tematici: fraternitatea noastră evanghelică, rugăciunea comunitară şi Constituţiile reînnoite.

Faptul că noi suntem fraţi între noi rezultă din realitatea că avem – aşa cum ne-a revelat Isus Cristos – un singur Tată ceresc. Fraternitatea există şi se dezvoltă doar datorită prezenţei lui Cristos, doar datorită raportului personal cu persoana lui Isus Cristos. Dacă lipseşte prezenţa lui Isus, fraternitatea nu poate fi decât o şcoală a mediocrităţii şi a dezbinării. Secretul fraternităţii? Să faci în aşa fel încât să predomine în acţiunile tale, convingerile de credinţă, nu emoţiile spontane, instinctive.

Vorbind despre rugăciunea comunitară, părintele Štefan sublinia că orice experienţă autentică cu Dumnezeu se transformă în mărturie despre Dumnezeu. Nimeni nu are dreptul să vorbească despre Dumnezeu dacă nu vorbeşte, în rugăciune, cu Dumnezeu. Consacratului nu trebuie să îi fie frică să “piardă” timpul pentru Cristos, împreună cu Cristos.

La ultima întânire, părintele Štefan a prezentat bogăţia noilor Constituţii ale Ordinului Fraţilor Minori Capucini, intrate în vigoare pe 8 decembrie 2013. Constituţiile sunt actul nostru de identitate, ne spun cine suntem. Ele sunt un mijloc sigur de reînnoire spirituală în Cristos, sunt un ajutor fundamental în împlinirea consacrării noastre. Constituţiile sunt un fel de Evanghelie franciscană capucină.

Acest timp de întâlnire şi reflecţie comunitară s-a încheiat o celebrare liturgică desfăşurată în Cripta Sanctuarului “Fericitul Ieremia”, în cadrul căreia doi tineri, Albert Raimond şi Anton Gal, au îmbrăcat haina capucină, începând anul de noviciat.

Doamne Isuse, îţi mulţumim pentru aceste zile de har în care ai vrut să fim împreună, aşa cum şi tu te retrăgeai cu ucenicii pentru a vă recăpăta forţele. Luminează-ne şi ajută-ne ca, întorcându-ne în comunităţile noastre, să mărturisim cu viaţa că suntem fraţi, fii ai aceluiaşi Tată ceresc, care ne iubeşte şi este mereu cu noi. Amin.

Fr. Cristian Lupu, O.F.M. Cap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.