Zile de formare permanenta – Frascati si Onesti

Seara zilei de 8 noiembrie a fost dedicată în mod special prezentării şi cunoaşterii a tuturor participanţilor la acest curs de formare pentru guardiani.
Marţi a început propriu-zis acest curs, prin prezentarea de către Fr. Paolo Martinelli OFM Cap. a temei Ascultarea superiorului şi a subalternului în baza Instrucţiunii “Slujirea autorităţii şi a ascultării”.
Fr. Paolo a început prezentarea sa punându-şi o întrebare: Mai are sens trăirea ascultării pentru un om din mileniul al III lea? Luând ca exemplu chemarea lui Matei, fratele a arătat prin aceasta că nu există o premiză a vocaţiei, deci ceea ce face posibilă ascultarea este întâlnirea cu persoana lui Isus Cristos. Omul, fiind într-o continuă căutare a lui Dumnezeu, găseşte un motiv de demnitate pentru a urma un altul şi nu pe sine însuşi, iar Viaţa Consacrată are acest caracter de pelerinaj, de căutarea lui Dumnezeu. Autoritatea şi Ascultarea îşi pierd sensul dacă nu sunt înţelese în această dimensiune a căutării lui Dumnezeu.
Rolul superiorului nu este acela de a lua rolul lui Isus, ci el trebuie să îi ajute pe ceilalţi fraţi să întâlnească chipul lui Cristos. Autoritatea superiorului nu este dată de rolul său, ci de faptul că el însuşi este ascultător, precum Cristos îl ascultă pe Tatăl.
Atenţia noastră a fost îndreptată de asemenea, ajutată şi de Fr. Wieslaw Block OFM Cap., asupra temei “Figura superiorului după Sfântul Francisc de Assisi în prima comunitate a fraţilor”. Aspecte ce se referă la figura superiorului le găsim în “Scrisoarea către fratele Leon”. Din aceasta reiese că Francisc era preocupat să îi formeze pe ceilalţi fraţi în libertate şi încredere. De aceea, el numeşte superiori pe acei fraţi care au înţeles gândul său, noutatea acestui nou stil de viaţă.
Printre fraţii Sfântului Francisc sunt mulţi cei care vin din rândurile nobililor, dar şi din rândul celor mai umili. Ascultarea este actul cel mai sublim al sărăciei. De aceea, superiorul şi fiecare frate în parte, sunt chemaţi să facă totul cu plăcere.
În continuare, am reflectat asupra temei “A fi persoană consacrată într-o lume digitală”, întrucât trăim într-o societate puternic mediatizată, având de a face cu un om nou, într-o continuă căutare de emoţii, o lume care trăieşte în ambiguitate şi împinsă de o forţă narcisistă.
Viaţa consacrată, în această lume într-o continuă mişcare, care trăieşte numai din emoţii şi ambiguitate, marcată de egoism, este o mare provocare, din care trebuie să rezulte valori profunde pentru o viaţă trăită în adevăr şi dăruire faţă de nevoile celorlalţi. Lumea virtuală şi mediatizată nu trebuie să înlocuiască relaţiile interpersonale.
Ne-a fost prezentată de către Fr. Carlo Calloni OFM Cap. tema “Figura superiorului în primul secol al Reformei capucine”. În primii cincizeci de ani de viaţă a capucinilor, sunt diferite modele de figuri ale superiorului. După puţin timp, stilul de viaţă se schimbă de la eremitaj la asistenţa celor abandonaţi, a leproşilor. Într-un al treilea moment, fraţii capucini se dezvăluie ca mari predicatori. Figura superiorului, a ministrului capucin, apare ca cel care ştie să asculte, să răspundă exigenţelor timpului. El este slujitorul fraternităţii. Ascultător faţă de Regulă şi faţă de Constituţiunile acelui timp, cel care indică calea pentru a pune în practică Regula. Superiorul trebuie să asculte de fraţii săi, să fie, mai întâi de toate, maestru cu viaţa lui.
A urmat întâlnirea cu Ministrul general, Fr. Mauro Johri şi cu Vicarul general, Fr. Felice Cangelosi, OFM Cap. Ministrul general ne-a vorbit despre trăirea actuală a autorităţii şi a ascultării. El a scos în evidenţă cum, în diferitele sale vizite, a întâlnit mulţi fraţi care trăiesc cu multă devoţiune slujirea autorităţii şi a ascultării. Dar, în acelaşi timp, a întâlnit şi mulţi fraţi care au acceptat cu dificultate noile misiuni încredinţate lor. Fr. Felice Cangelosi a subliniat necesitatea unei reîntoarceri asupra figurii superiorului de la origini în Constituţiunile actuale ale Ordinului.
Un alt aspect a fost prezentat de Fr. Omar Rodulfo OFM Cap., care a prezentat “Mecanisme de apărare ale unui lider, cum să gestionezi emoţiile”, un aspect foarte important având în acest sens stima de sine pentru superior, acesta având un rol important în grija şi formarea afectivă a fraţilor.
Am avut ocazia să ne întâlnim cu Mons. Flavio Roberto Carraro OFM Cap, care ni s-a prezentat ca un martor al vieţii noastre trăite în ascultare. El ne-a prezentat figura superiorului, luându-l ca exemplu pe Sfântul Ioan Botezătorul, ca o voce care trece, având un mandat limitat în timp, el nu se reprezintă pe sine însuşi, ci se manifestă printr-o o atitudine caracterizată de umilinţă. Superiorul trebuie să facă în aşa fel încât slujirea autorităţii să fie spre creşterea fraţilor. Acesta are trei sarcini: de a se îngriji de Liturgia Orelor, de Cuvântul lui Dumnezeu şi de Euharistie.
Îndrumaţi de către Fr. Antonio Tofanelli OFM Cap, am parcurs diferitele locuri istorice străbătute de Sfântul Francisc şi de către primii săi fraţi, căutând să retrăim acele momente în care s-au exercitat slujirea, ascultarea şi rugăciunea, cu multă bucurie şi dăruire.
Fratele Luigi di Palma OFM Cap ne-a vorbit despre Capitlul local, ca un loc privilegiat de dialog fratern – care este o împărtăşire a trăirii vieţii personale la nivel fratern – dar şi importanţa necesităţii ca cineva să asculte.
Aceste două săptămâni, prima parte la Frascati, iar a doua parte la Assisi, s-au dovedit a fi cu adevărat momente de har şi de formare.

Fr. Eugen Giurgică, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.