Triduum Solemn în cinstea Fericitului Ieremia (Ziua I)

Triduum Solemn de pregătire la Solemnitatea Fericitului Ieremia Valahul – Ziua I (5 mai)

Duminică, 5 mai 2013, a început Triduumul Solemn de pregătire la Solemnitatea Fericitului Ieremia Valahul, în cadrul Anului Ieremian, în care se amintesc 30 de ani de la Beatificarea fratelui Ieremia și 5 ani de la întoarcerea sa în patrie.      

Sfânta Liturghie de începere a acestui Triduum a fost celebrată de pr. Mihail Vacaru, Directorul Seminarului Capucin din Onești, la ora 18.30. 

La cuvântul de învățătură, pr. diacon Irimia Bejan, predicatorul Triduumului, a scos în evidență semnificația acestor trei zile de pregătire la marea sărbătoare a Fraților Capucini dar și a întregului popor român, chemat să se apropie de fratele Ieremia, pentru a-l cunoaște mai bine și pentru a-i urma exemplul de virtute.

Fr. Irinel Lenghen, O.F.M. Cap. 


Predica din prima zi a Triduumului

Cristos a înviat!

Dragi frați, iubiți credincioși și cinstitori ai Fericitului Ieremia, cu această Sfântă Liturghie începem și Triduum-ul, adică aceste trei zile în care ne pregătim sufletește pentru această sărbătoare, hramul sanctuarului nostru închinat Fericitului Ieremia. În aceste trei zile suntem chemați să participăm la Sfintele Liturghii în care, împreună, vom încerca să-l cunoaștem mai bine pe fratele nostru român ridicat la cinstea altarelor, Fericitul Ieremia. 

Fericitul Ieremia pentru noi frații capucini este un model de urmat în drumul nostru de slujire față de Dumnezeu și față de aproapele dar în același timp și pentru voi dragi credincioși. El este un model de urmat pe drumul care duce la Dumnezeu, acel drum în care îl avem alături pe Fericitul Ieremia care  mijlocește la Dumnezeu pentru toate grijile noastre.

Cine este Fericitul Ieremia? 

S-a născut în anul 1556 la 29 iunie într-un sătuc de țărani, probabil acest sat să fi fost Valea Mică. La botez a primit numele de Ion, iar împreună cu părinții lui,  Stoica Costist și Margareta, și cu alți 4 frați și două surori, se îngrijea de cultivarea unei mici proprietatăți de pământ. La vârsta de 18 ani Ion s-a hotărât să-și părăsească patria și a plecat în Italia unde a stat până la moarte.    

De ce a plecat în Italia? Răspunsul este simplu. El voia să meargă în Paradis și îi era foarte frică de iad.      

Și nouă, dragi credincioși, trebuie să ne fie frică de iad; nu trebuie să mergem, așa cum a mers Ieremia, în Italia, ci să avem sădită în inima noastră această dorință de a merge în paradis, în cer, alături de Dumnezeu și de toți sfinții și îngerii lui Dumnezeu.   

Însă în viața Fericitului Ieremia au fost două experiențe exterioare care l-au încurajat de a pleca spre Italia. Prima este că el a trăit într-o familie creștină, unde a primit o educație creștină iar mama îi spunea că  Italia este o țară deosebită, ,,unde erau creștini buni, unde toți călugării erau sfinți și unde era Papa, adică vicarul lui Cristos”; iar a doua experiență a fost atunci când, într-o zi, mergând la târg pentru a vinde roadele pământului, a întâlnit un cerșetor bătrân căruia i-a dat de pomană, iar acest bătrân i-a spus: ,,tu vei merge dincolo de munți către Miază-zi, în țara care se cheamă Italia. Vei face un drum lung și vei avea mult de suferit. Dar nu te teme pentru că nu se va întâmpla nici un rău. Atunci când vei ajunge la capătul călătoriei vei intra în slujba unui mare stăpân, adică îți vei dedica toată viața slujirii lui Dumnezeu, îl vei sluji cu mare bucurie și vei fi răsplătit cu generozitate”.      

Oare Ion a plecat pentru că mama i-a sugerat acest lucru sau s-a hotărât în urma prezicerii acelui bătrân cerșetor?

Desigur aceste două experiențe au avut un rol deosebit în această alegere de a pleca în Italia, unde a intrat în mănăstirea capucinilor de la Napoli și unde și-a luat numele de Ieremia. Însă, dragi credincioși, hotărârea deplină de a pleca în Italia nu au fost acele două experiențe, ci a fost această ,,Iubire față de Dumnezeu”, o iubire adevărată care a făcut posibil să se realizeze.     

Această ,,Iubire față de Dumnezeu”, am auzit și noi  în Evanghelia de astăzi luată din evanghelistul Ioan, care ne îndeamnă pe toți, pe fiecare în parte și care desigur l-a îndemnat și l-a ajutat pe Fericitul Ieremia. ,,Isus a spus ucenicilor săi și ne spune și nouă ,,dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu, spune Domnul; și Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el”. Isus ne cheamă din nou la iubire, iar această iubire o putem împlini, o putem pune în practică dacă păzim cuvântul lui Dumnezeu, dacă acceptăm în viața noastră poruncile date de El. 

Dragi credincioși Fericitul Ieremia a înțeles foarte bine această iubire față de Dumnezeu, iar această iubire s-a manifestat și în aproapele său. Iar modelul pe care l-a urmat Fericitul Ieremia în a pune în practică această Iubire adevărată a fost Sfânta Fecioară Maria. Așa cum ați văzut și la afișier afară tema acestui Tridium-ul este ,,Maria în viața Fericitului Ieremia”.

Iată dragi credincioși suntem în luna mai o lună închinată Sfintei Fecioare Maria, și nu este o coincidență că în această lună îl sărbătorim și pe Fericitul Ieremia.

Fericitul Ieremia era un devotat al Sfintei Fecioare Maria. El o numea pe Sfânta Fecioară Maria ,,Măicuța noastră”, și îi îndemna atât pe credincioși cât și pe frați să se apropie și să se încreadă în puterea mijlocitoare a Maicii Domnului, deoarece Puterea Sfintei Fecioare Maria este invincibilă, adică înmoaie inima Fiului Său, prin blândețea ei, prin mila ei și grija ei maternă față de fiii săi.

Fericitul Ieremia se bucura nespus de mult numindu-se slujitorul Fecioarei; deoarece Sfânta Fecioară Maria s-a declarat slujitoarea Domnului. Iar atunci când întâlnea o troiță cu Sfânta Fecioară Maria pe străzile orașului, se oprea, îngenunchea și își deschidea brațele și se ruga. Iar atunci când termina rugăciunea și vedea că este înconjurat de oameni, femei și copii, intona împreună cu ei imnul ,,Salve Regina”.

De multe ori și noi trecem prin fața unei troițe cu statuia Sfintei Fecioare Maria sau a unui sfânt, și de multe ori participăm la acele procesiuni spre troițe. De fiecare dată când trecem prin fața acestor troițe să nu ne fie rușine să ne oprim, să ne rugăm la Măicuța noastră așa cum Fericitul Ieremia o făcea cu multă credință.

Dragi credincioși fericitul Ieremia ne invită și ne îndeamnă să o cinstim pe Măicuța noastră, să ne punem toată încrederea în Ea, pentru că Ea mijlocește pentru noi.

El este un model de urmat în a o cinsti așa cum se cuvine pe ,,Măicuța noastră”.  

Așadar să ne rugam ca fratele nostru, Fericitul Ieremia, să mijlocească la Măicuța noastră, să mijlocească la Dumnezeu pentru toate problemele, toate necazurile noastre pe acest pământ, dar mai ales, așa cum am auzit la începutul predicii, Fericitul Ieremia să mijlocească pentru ca noi să fugim de iad și să alergăm pentru a ajungem în Împărăția lui Dumnezeu în Paradis.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.