Triduum Solemn în cinstea Fericitului Ieremia (Ziua I)

Triduum Solemn de pregătire la Solemnitatea Fericitului Ieremia Valahul – Ziua I (5 mai)

Duminică, 5 mai 2013, a început Triduumul Solemn de pregătire la Solemnitatea Fericitului Ieremia Valahul, în cadrul Anului Ieremian, în care se amintesc 30 de ani de la Beatificarea fratelui Ieremia şi 5 ani de la întoarcerea sa în patrie.      

Sfânta Liturghie de începere a acestui Triduum a fost celebrată de pr. Mihail Vacaru, Directorul Seminarului Capucin din Oneşti, la ora 18.30. 

La cuvântul de învăţătură, pr. diacon Irimia Bejan, predicatorul Triduumului, a scos în evidenţă semnificaţia acestor trei zile de pregătire la marea sărbătoare a Fraţilor Capucini dar şi a întregului popor român, chemat să se apropie de fratele Ieremia, pentru a-l cunoaşte mai bine şi pentru a-i urma exemplul de virtute.

Fr. Irinel Lenghen, O.F.M. Cap. 


Predica din prima zi a Triduumului

Cristos a înviat!

Dragi fraţi, iubiţi credincioşi şi cinstitori ai Fericitului Ieremia, cu această Sfântă Liturghie începem şi Triduum-ul, adică aceste trei zile în care ne pregătim sufleteşte pentru această sărbătoare, hramul sanctuarului nostru închinat Fericitului Ieremia. În aceste trei zile suntem chemaţi să participăm la Sfintele Liturghii în care, împreună, vom încerca să-l cunoaştem mai bine pe fratele nostru român ridicat la cinstea altarelor, Fericitul Ieremia. 

Fericitul Ieremia pentru noi fraţii capucini este un model de urmat în drumul nostru de slujire faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele dar în acelaşi timp şi pentru voi dragi credincioşi. El este un model de urmat pe drumul care duce la Dumnezeu, acel drum în care îl avem alături pe Fericitul Ieremia care  mijloceşte la Dumnezeu pentru toate grijile noastre.

Cine este Fericitul Ieremia? 

S-a născut în anul 1556 la 29 iunie într-un sătuc de ţărani, probabil acest sat să fi fost Valea Mică. La botez a primit numele de Ion, iar împreună cu părinţii lui,  Stoica Costist şi Margareta, şi cu alţi 4 fraţi şi două surori, se îngrijea de cultivarea unei mici proprietatăţi de pământ. La vârsta de 18 ani Ion s-a hotărât să-şi părăsească patria şi a plecat în Italia unde a stat până la moarte.    

De ce a plecat în Italia? Răspunsul este simplu. El voia să meargă în Paradis şi îi era foarte frică de iad.      

Şi nouă, dragi credincioşi, trebuie să ne fie frică de iad; nu trebuie să mergem, aşa cum a mers Ieremia, în Italia, ci să avem sădită în inima noastră această dorinţă de a merge în paradis, în cer, alături de Dumnezeu şi de toţi sfinţii şi îngerii lui Dumnezeu.   

Însă în viaţa Fericitului Ieremia au fost două experienţe exterioare care l-au încurajat de a pleca spre Italia. Prima este că el a trăit într-o familie creştină, unde a primit o educaţie creştină iar mama îi spunea că  Italia este o ţară deosebită, ,,unde erau creştini buni, unde toţi călugării erau sfinţi şi unde era Papa, adică vicarul lui Cristos”; iar a doua experienţă a fost atunci când, într-o zi, mergând la târg pentru a vinde roadele pământului, a întâlnit un cerşetor bătrân căruia i-a dat de pomană, iar acest bătrân i-a spus: ,,tu vei merge dincolo de munţi către Miază-zi, în ţara care se cheamă Italia. Vei face un drum lung şi vei avea mult de suferit. Dar nu te teme pentru că nu se va întâmpla nici un rău. Atunci când vei ajunge la capătul călătoriei vei intra în slujba unui mare stăpân, adică îţi vei dedica toată viaţa slujirii lui Dumnezeu, îl vei sluji cu mare bucurie şi vei fi răsplătit cu generozitate”.      

Oare Ion a plecat pentru că mama i-a sugerat acest lucru sau s-a hotărât în urma prezicerii acelui bătrân cerşetor?

Desigur aceste două experienţe au avut un rol deosebit în această alegere de a pleca în Italia, unde a intrat în mănăstirea capucinilor de la Napoli şi unde şi-a luat numele de Ieremia. Însă, dragi credincioşi, hotărârea deplină de a pleca în Italia nu au fost acele două experienţe, ci a fost această ,,Iubire faţă de Dumnezeu”, o iubire adevărată care a făcut posibil să se realizeze.     

Această ,,Iubire faţă de Dumnezeu”, am auzit şi noi  în Evanghelia de astăzi luată din evanghelistul Ioan, care ne îndeamnă pe toţi, pe fiecare în parte şi care desigur l-a îndemnat şi l-a ajutat pe Fericitul Ieremia. ,,Isus a spus ucenicilor săi şi ne spune şi nouă ,,dacă mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul meu, spune Domnul; şi Tatăl meu îl va iubi şi vom veni la el”. Isus ne cheamă din nou la iubire, iar această iubire o putem împlini, o putem pune în practică dacă păzim cuvântul lui Dumnezeu, dacă acceptăm în viaţa noastră poruncile date de El. 

Dragi credincioşi Fericitul Ieremia a înţeles foarte bine această iubire faţă de Dumnezeu, iar această iubire s-a manifestat şi în aproapele său. Iar modelul pe care l-a urmat Fericitul Ieremia în a pune în practică această Iubire adevărată a fost Sfânta Fecioară Maria. Aşa cum aţi văzut şi la afişier afară tema acestui Tridium-ul este ,,Maria în viaţa Fericitului Ieremia”.

Iată dragi credincioşi suntem în luna mai o lună închinată Sfintei Fecioare Maria, şi nu este o coincidenţă că în această lună îl sărbătorim şi pe Fericitul Ieremia.

Fericitul Ieremia era un devotat al Sfintei Fecioare Maria. El o numea pe Sfânta Fecioară Maria ,,Măicuţa noastră”, şi îi îndemna atât pe credincioşi cât şi pe fraţi să se apropie şi să se încreadă în puterea mijlocitoare a Maicii Domnului, deoarece Puterea Sfintei Fecioare Maria este invincibilă, adică înmoaie inima Fiului Său, prin blândeţea ei, prin mila ei şi grija ei maternă faţă de fiii săi.

Fericitul Ieremia se bucura nespus de mult numindu-se slujitorul Fecioarei; deoarece Sfânta Fecioară Maria s-a declarat slujitoarea Domnului. Iar atunci când întâlnea o troiţă cu Sfânta Fecioară Maria pe străzile oraşului, se oprea, îngenunchea şi îşi deschidea braţele şi se ruga. Iar atunci când termina rugăciunea şi vedea că este înconjurat de oameni, femei şi copii, intona împreună cu ei imnul ,,Salve Regina”.

De multe ori şi noi trecem prin faţa unei troiţe cu statuia Sfintei Fecioare Maria sau a unui sfânt, şi de multe ori participăm la acele procesiuni spre troiţe. De fiecare dată când trecem prin faţa acestor troiţe să nu ne fie ruşine să ne oprim, să ne rugăm la Măicuţa noastră aşa cum Fericitul Ieremia o făcea cu multă credinţă.

Dragi credincioşi fericitul Ieremia ne invită şi ne îndeamnă să o cinstim pe Măicuţa noastră, să ne punem toată încrederea în Ea, pentru că Ea mijloceşte pentru noi.

El este un model de urmat în a o cinsti aşa cum se cuvine pe ,,Măicuţa noastră”.  

Aşadar să ne rugam ca fratele nostru, Fericitul Ieremia, să mijlocească la Măicuţa noastră, să mijlocească la Dumnezeu pentru toate problemele, toate necazurile noastre pe acest pământ, dar mai ales, aşa cum am auzit la începutul predicii, Fericitul Ieremia să mijlocească pentru ca noi să fugim de iad şi să alergăm pentru a ajungem în Împărăţia lui Dumnezeu în Paradis.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.