Tranzitul sfântului Francisc

Tranzitul sfântului Francisc

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În seara de 3 octombrie 2015, în cripta Sanctuarului “Fericitul Ieremia” din Oneşti, cu începere de la ora 21.00, a avut loc celebrarea Tranzitului Sfântului Francisc de Assisi, care se celebrează în lumea întreagă în orice comunitate franciscană.        

Celebrarea trecerii din această lume în braţele larg deschise ale Tatălui ceresc a Sfântului nostru Părinte Francisc, la care au participat, alături de fraţii capucini, şi fraţii franciscani conventuali din Tg. Trotuş, surorile franciscane din Satu Nou, terţiarii şi tinerii franciscani din Oneşti, alţi credincioşi, ca şi seminariştii Liceului nostru, a cuprins trei momente:         

– momentul narativ, în care s-a redat pe scurt viaţa Seraficului Părinte;

– momentul dramatic, în care seminariştii au transpus într-o scenetă ultimele ore din viaţa sfântului;

– momentul liturgic, în care s-au proclamat lecturile liturgice ale tranzitului (Fil 3,7-11,  Ps 142, secvenţa „Coboară noaptea pe-ntregul pământ…” şi In 13,1-5). După proclamarea Evangheliei a urmat o scurtă omilie a celebrantului, fr. Albert Goşman, urmată de citirea Scrisorii fratelui Elia, prin care Ministrul General al Franciscanilor din acel timp anunţa fraţilor răspândiţi prin lume moartea întemeietorului. A urmat apoi rugăciunea Tatăl nostru, salutul păcii schimbat între participanţi şi actul de încredinţare a celor prezenţi, a tuturor franciscanilor şi a întregului popor creştin, ocrotirii Seraficului Părinte, şi la sfârşit binecuvântarea finală.             

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.