Străin am fost și m-ați primit

Străin am fost și m-ați primit… (Mt 25,35)

Dragi confrați Miniștri.      

În ultimele luni, aproape zilnic, ochii noștri văd imagini ale disperării, ale morții și ascultăm știri care ne redau necazurile bărbaților. Femeilor și copiilor ce fug din țările lor de origine, alungați de războaie, de sărăcie, purtând în suflet  speranța unui viitor mai bun. Acești frați și surori se aventurează în călătorii lungi și periculoase, îndreptându-se mai ales către țările Europei; întâmpină pericole, refuzuri, violență sau moarte. Am pierdut socoteala vieților acelora care o traversau pornind din Africa de Nord înghițite de marea Mediterană. Aceste călătorii, organizate de persoane fără scrupule, care cer sume mari de bani, sunt făcute la bordul unor ambarcațiuni vechi sau a unor șalupe nesigure, încărcate cu mult peste limitele unei normale siguranțe. Am văzut trupuri de adulți și de copii, lipsiți de viață, plutind pe ape, bărbați și femei rănindu-se încercând să treacă de barierele de sârmă ghimpată, lungi șiruri de ființe umane mergând pe străzile Europei în căutare de lucru, stabilitate și pace. În interiorul acestui exod dramatic, multe persoane țin aprinsă flacăra speranței și a solidarității. Guvernanții multor țări caută să programezi și să organizeze o primire demnă acestor persoane.       

Papa Francisc a folosit des expresii foarte dure, care, sper, că au zguduit pe fiecare dintre noi, pentru a ne solicita o inimă primitoare și solidară cu imigranții și refugiații. Cuvintele sale au stârnit uneori reacții ostile, critice, înrădăcinate în egoism și rasism. Însă păcatul cel mai mare în care putem să cădem este indiferența! Asemenea preotului și levitului din parabola Bunului Samaritean: în fața unui om rănit, au trecut mai departe. În aceste luni am meditat deseori capitolul 25 al Evangheliei după Matei, unde Isus vorbește despre Judecata de Apoi. În versetele de la 34 la 40, Isus vorbește despre o iubire concretă, întrupată, vorbește de persoane cărora li se dă de mâncare, de băut, sunt vizitate, mângâiate, primite: străin am fost și m-ați primit (Mt 25,35) Și este important pentru viața noastră de credință să facem ca aceste cuvinte ale lui Isus să pătrundă în inimile noastre: Vă spun  adevărul: Tot ceea ce ați făcut unuia singur dintre acești frați mai mici ai mei, mie mi-ați făcut (Mt 25,40). Doresc să aduc mulțumiri. Miniștrilor și tuturor fraților din Ordin, pentru fiecare dată când ați concretizat cuvintele lui Isus prin fapte de milostenie și solidaritate, fapte prin care noi, Frații Capucini, am scris și continuăm să scriem minunate pagini spre slava lui Dumnezeu.    

Exodul popoarelor interpelează vocația noastră de minori, caritatea noastră, concretețea noastră creativă, capabilă să genereze răspunsuri adecvate.    

Papa Francisc, la sfârșitul rugăciunii Angelus din ziua de 6 septembrie a.c, a spus: „În fața tragediei a zecilor de mii de refugiați, care fug de moarte, de război, de foame, care sunt în căutarea unei speranțe de viață, Evanghelia ne cheamă, ne cere să fim aproapele celor mai mici și a celor abandonați. Să le dăm acestora o speranță concretă. Să nu le spunem doar: Curaj, răbdare!… Speranța creștină este combativă, are  tenacitatea aceluia care merge spre o țintă sigură. Fiecare parohie, fiecare comunitate religioasă, fiecare mănăstire, fiecare sanctuar din Europa să adăpostească o familie, începând cu dieceza mea din Roma.

Sunt convins că în multe fraternități, în parohiile încredințate fraților noștri, sunt deja în act inițiative care să răspundă acestui apel al Papei. Să ne simțim profund interpelați de această cerere și împreună să încercăm să dăm un răspuns adecvat și coordonat. Din acest motiv, am cerut fr. Benedict Ayodi, secretarul Oficiului pentru Justiție, Pace și Salvarea Creației să convoace o întâlnire la care voi fi prezent și eu. În mod concret, cer Miniștrilor provincial, Custozilor și Delegaților din întreaga Europă să desemneze un reprezentant care, prin slujirea  pastorală, socială și caritativă, să aducă o contribuție valabilă la tema în discuție.    

Sunt așteptați cu căldură și reprezentați din Eritreea, Turcia și din Liban. Provinciilor italiene le cer să desemneze 4 reprezentanți: Nord, Centru, Sud și Sicilia.  Întâlnirea este programată la Frascati, din seara zilei de 15, până în ziua de 17 octombrie, la prânz. Fr. Benedict vă va trimite notele organizative ale acestei întâlniri.           

Vă cer să transmiteți această scrisoare tuturor fraților din circumscripția voastră.          

Vă mulțumesc anticipat pentru dăruirea și colaborarea pe care o veți depune pentru buna reușită a acestei întâlniri.         

Cu sentimente fraterne în Domnul,
Roma, 15 septembrie 2015 

Fr. Mauro Jöhri,
Ministru general OFMCap 

Traducere din limba italiană de Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap          

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.