Sfințire de preot în sanctuarul diecezan Fericitul Ieremia (Onești, 24 iunie 2020)

Miercuri, 24 iunie, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în sanctuarul diecezan „Fericitul Ieremia” din Onești, a avut loc, în cadrul sfintei liturghii de la ora 10:30, sfințirea întru preoție a fratelui capucin Adrian Benchea-Joca, originar din parohia „Sfântul Marcu” din satul Cleja (județul Bacău).    

Preasfințitul Iosif Păuleț a început predica sa prin a sublinia importanța sfântului celebrat în această zi, Ioan Botezătorul, un om care a avut o misiune cu totul deosebită încredințată de Dumnezeu. Apoi, episcopul a afirmat faptul că preoții sunt în primul rând rodul rugăciunilor poporului creștin, nu al efortului individual al unui om. Excelența Sa a întrebat de ce Dumnezeu l-a ales pe fratele Adrian să fie preot și nu pe alții care sunt mai bine pregătiți, care au calități mai deosebite. Răspunsul a fost disponibilitatea, deschiderea față de planul lui Dumnezeu. Dumnezeu preferă mai degrabă să lucreze cu persoane simple, dar generoase. Maria, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, sunt două exemple reprezentative în acest sens. Preasfințitul Iosif Păulet a încheiat predica îndemnând preoții și poporul la rugăciune pentru vocații la preoție și la promovarea vocațiilor la preoție.

A urmat momentul mult așteptat al hirotonirii fratelui Adrian Benchea-joca, primul de acest gen din biserica superioară a sanctuarului diecezan al Fericitului Ieremia, sanctuar administrat de frații capucini.

La finalul sfintei liturghii, părintele nou sfințit a mulțumit tuturor celor care l-au susținut în drumul său spre preoție, precum și celor prezenți. De asemenea, a mulțumit tuturor persoanelor care l-au susținut cu rugăciunilor lor și a cerut celor prezenți să îl susțină cu rugăciunile lor și în continuare, în viitoare sa slujire preoțească. La rândul său, episcopul de Iași, Iosif Păuleț, a mărturisit bucuria de a fi sfințit primul preot din activitatea sa episcopală, bucurie mărită de faptul că acest eveniment a avut loc tocmai la Onești, adică acolo unde Excelența Sa a petrecut cei mai mulți ani în slujirea sa de preot. Încă o dată, Preasfințitul i-a rugat pe confrații săi întru preoție să încurajeze vocațiile la preoție, arătând faptul că multe părți ale lumii suferă dintr-o gravă lipsă de preoți astăzi. Toți cei prezenți au putut remarca cordialitatea și căldura cuvintelor păstorului diecezei de Iași, precum și bucuria sa de a fi participat la acest eveniment deosebit în Onești!

Sfânta liturghie s-a încheiat, la îndemnul spontan al Preasfințitului Iosif Păuleț, cu binecuvântarea de preot nou sfințit a părintelui Adrian Benchea-Joca. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul preoției oferit fratelui Adrian și îl rugăm să îl susțină cu harul Duhului Sfânt în misiunea cu totul specială de preot al lui Cristos!

Fr. Lucian DĂMOC, OFMCap.

Album foto: Sfințire de preot în sanctuarul diecezan Fericitul Ieremia

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.