Săptămâna Franciscană: Sărăcia (02 august)

“Mergi, vinde ceea ce ai, dă săracilor, apoi vino şi urmează-mă!”

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ultima zi a Săptămânii franciscane ne propune spre meditaţie tema sărăciei, prezentată de fr. Leonard Ghiurca.

“Isus, privind la el, l-a îndrăgit şi i-a spus: «Un singur lucru îţi mai lipseşte: mergi, vinde tot ceea ce ai, dă săracilor, şi vei avea comoară în cer; apoi vino şi urmează-mă!»” (Mt 10,21)

Aceasta este metodologia Mântuitorului: priveşte la sărăcia inimii noastre şi ne invită să trăim cu bogăţia lui; ne vrea liberi pentru a ne încrede, a ne abandona total în braţele sale.

Sărăcuţul din Assisi îi îndeamnă pe fraţii săi, în Regula neconfirmată, la nr. 59: “Vom vesti săracilor cu adevărat că Dumnezeu este cu ei în măsura în care vom fi părtaşi la condiţia lor”.

Acest sfânt “nebun” după această iubire a lui Cristos se lasă condus de Duhul Sfânt şi îmbrăţişează acest dar al sărăciei, călcând pe urmele Aceluia care i-a transformat viaţa, pe urmele lui Cristos; devine sărac pentru această lume, dar bogat în ochii lui Dumnezeu. Acest lucru trebuie să primeze şi în viaţa noastră de creştini, această exigenţă a dezlipirii de cele materiale şi primatul bogăţiei cereşti, lucru posibil daă, asemenea lui Francisc, ne lăsăm abandonaţi în mâinile lui Dumnezeu şi harului său.

Trăim într-o lume a dominării, a profitului; datoria noastră de creştini este aceea de a propaga o cultură a dăruirii, răsturnând mentalitatea timpului, începând din fraternităţile noastre, din familiile noastre, oferind în mod gratuit din spiritualitatea noastră, din bucuria noastră, disponibilitatea noastră.

La ceas de seară ne-am regăsit în jurul fratelui Ieremia, pentru celebrarea sfintei Liturghii, în sărbătoarea Sfintei Maria a Îngerilor (Porziuncola), prilej cu care am dobândit şi indulgenţa care se acordă în această zi.

Întăriţi de lumina Duhului Sfânt, de exemplul Mamei cereşti şi al sfântului Francisc, să fim deschişi harului şi vocii lui Dumnezeu, şi zilnic să înaintăm în convertirea inimii şi a vieţii.

Fr. Adrian Cojoc, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.