Săptămâna Franciscană: Ascultarea (01 august)

A asculta

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Iată-ne ajunşi cu paşi repezi în cea de-a patra zi din săptămâna franciscană. Tema propusă spre reflecţie pentru această zi este cea a ascultării, avându-l ca relator pe fr. Lucian Iosif Dumea.

Atât pentru Francisc de Assisi, cât şi pentru fiecare dintre noi, Isus Cristos este modelul prin excelenţă de ascultare, el care a ascultat până la moarte, şi încă moartea pe lemnul crucii. El a redat omului demnitatea sa, tocmai prin ascultarea faţă de Tatăl.

Dialogul este un aspect foarte important în privinţa ascultării; ascultarea ne face asemănători cu Dumnezeu, în sensul renunţării la eu-l propriu.

Ascultarea trebuie să fie caritativă dar şi dialogată, ascultând cu generozitate în mod activ şi responsabil, cu credinţă şi iubire faţă de voinţa lui Dumnezeu. Un exemplu de ascultare ni-l oferă însuşi sfântul Francisc, care s-a arătat dispus să asculte cu aceeaşi râvnă şi bucurie chiar şi de ultimul novice care abia ar fi îmbrăcat haina.

Umilinţa celui care ascultă este cu atât mai plină de merite cu cât este mai neînsemnat cel care porunceşte. Prin acest vot al ascultării suntem îndemnaţi să ne amintim de renunţarea la voinţa noastră pentru Dumnezeu.

Aşa cum afirma şi fr. Leonard Ghiurca în cuvântul de învăţătură din cadrul sfintei Liturghii, să cerem harul bunului Dumnezeu de a fi adevăraţi ascultători faţă de El, care ne vorbeşte prin Cuvântul său, prin semenii noştri, dar şi prin diferitele evenimente pe care le trăim.

Fr. Daniel Pio Tală, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.