Roman: Zi de reculegere a persoanelor consacrate

Sâmbătă, 7 martie 2020, în Conventul “Padre Pio” al fraţilor capucini din Roman a avut loc o zi de reculegere, cu tema: “Este mai mare fericire în a da decât în a primi” (Fap 20,35), la care au participat 40 de surori şi fraţi din diferite congregaţii şi institute călugăreşti.

O zi mult aşteptată de noi, persoanele consacrate, această zi minunată de început de primăvară şi sfârşitul primei săptămâni din Postului Mare, unde şi natura a ţinut cu noi. Ziua a început cu meditaţia părintelui Ciprian Benedic, OFMCap. După salutul “Pace şi Bine!” ne-a prezentat tema pregătită: “Este mai mare fericire în a da decât în a primi” (Fap 20,35). Apoi ne-a amintit că suntem în Postul Mare şi trebuie să ţinem cont de cei trei paşi pe care Biserica ne invită să-i urmăm pentru convertirea noastră:

1. Postul: renunţarea la propriul eu; degeaba renunţăm la mâncare dacă noi suntem egoişti cu fratele/sora noastră din comunitate; e bine să renunţăm la eul nostru pentru a face bine fratelui/surorii noastre; să fie o renunţare generoasă.

2. Pomana: este semnul încrederii mele în Dumnezeu, ne ajută să descoperim că ceea ce am nu este numai al meu, ci şi al fratelui /surorii mele din comunitate.

3. Rugăciunea: să fie din inimă şi după exemplu lui Isus, adică să aducă rod. Isus ne propune să medităm şi să trăim ceea ce rostim, capacitatea însăşi de a te dărui este un dar, aşadar învăţându-ne să-l urmăm, dându-ne viaţa mai întâi pentru fraţi/surorile noastre din comunitate şi apoi pentru semenii noştri.

În concluzie pr. Ciprian ne invită să nu lăsăm să treacă pe lângă noi harurile pe care Dumnezeu ni le-a pregătit în timpul Postului Mare, să abandonăm egoismul, să împărtăşim darurile primite cu fraţii şi surorile din comunitate şi apoi cu cei din afara noastră.

Am continuat momentul de meditaţie şi spovadă în capelă, afară în curte unde soarele ne aştepta.

La ora 11.30 am participat la sfânta Liturghie prezidată de pr. Mihai Afrenţoae, OFMConv. La predică pr. Ciprian ne-a invitat să fim atenţi la ceea ce doreşte Dumnezeu de la noi, să fim sfinţi, căci Domnul ne spune că trebuie să fim sfinţi. Predica s-a încheiat cu un citat al papei Francisc: “Domnul să ne dea harul să ne rugăm pentru duşmanii noştri, pentru cei care ne persecută: pe ei îi va face mai buni, iar pe noi fii ai Tatălui”.

După sfânta Liturghie, a urmat agapa frăţească, pregătită cu mare delicateţe şi căldură de fraţii capucini, unde nu au lipsit bucatele bune şi gustoase, în toate colţurile din sala de mese.

Cu meditarea Căii Crucii, pregătită de Surorile Slujitoarele Săracilor din Piatra Neamţ, am încheiat această zi deosebită şi bogată de haruri.

Mulţumim surorii Alina Rîtan, responsabila persoanelor consacrate pe zona Roman, pentru organizare, mulţumim fraţilor capucini pentru găzduire şi ospitalitate. Dumnezeu să răsplătească munca lor!

Un timp al Postului Mare binecuvântat, o lectură bună tuturor, prin Cristos!

Sr. Victoria Bălteanu, OP

Album foto: Roman: Zi de reculegere a persoanelor consacrate (7 martie 2020)

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.