Roman: Ordinul Franciscan în sărbătoare

“Dacă m-ar întreba cineva de unde vin… i-aş răspunde că vin de pe Tabor!”  

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Duminică, 24 februarie 2013, la Mănăstirea “Sfânta Maria a Îngerilor” din Roman, a fost sărbătoare: profesiunea solemnă, profesiunea simplă şi intrarea în noviciat a câtorva membri ai Ordinului Franciscan Secular din Roman.   

În acordurile instrumentelor muzicale mânuite cu multă dibăcie de fraţii capucini studenţi, momentul de sărbătoare a început cu sfânta Liturghie de la ora 9.00, prezidată de pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini din România, însoţit de pr. Leonard Ghiurca, O.F.M. Cap., asistent spiritual al Ordinului Franciscan Secular din Roman şi de pr. Pavel Chelaru, paroh la biserica “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman. De asemenea, celebrarea s-a bucurat şi de participarea numeroasă a membrilor Ordinului Franciscan din Roman şi nu numai, precum şi de prezenţa rudelor şi prietenilor celor sărbătoriţi.

În cadrul acestei celebrări euharistice emoţionante Lucaci Maria, Dumea Tereza şi Ghercă Minodora au emis profesiunea solemnă, Lucaci Petru, Ilinca Florentina şi Ghercă Mariana au emis profesiunea simplă, pentru perioada de un an, iar Bejan Valentina şi Imbrea Emilia au început anul de noviciat, un an în care vor aprofunda spiritualitatea franciscană, în vederea profesiunii în cadrul Ordinului Franciscan Secular.

La predică pr. Leon a scos în evidenţă specificul Ordinului Franciscan Secular, fondat de sfântul Francisc pentru acei oameni care, în propria lor stare laicală, doreau nespus să urmeze idealul evanghelic. De asemenea, părintele custode şi-a manifestat bucuria de a celebra această sărbătoare în prezenţa întregii Familii Franciscane reunite în acest cadru solemn: primul Ordin (Fraţii Capucini), al doilea Ordin (Surorile Clarise, gazdele evenimentului) şi, în fine, cel de-al treilea Ordin (Franciscanii Seculari).

Ritul propriu-zis al profesiunii şi al intrării în noviciat a avut loc după predică, moment în care fiecare candidat a răspuns la apelul făcut de pr. Leonard Ghiurca, asistentul spiritual al Ordinului Franciscan Secular din Roman.

La sfârşitul celebrării pr. paroh, Pavel Chelaru, a ţinut să îi felicite pe cei care s-au angajat în acest drum de viaţă evanghelică şi, menţionând că participă pentru prima dată la un astfel de eveniment, a dorit să exprime propriile simţăminte, spunând următoarele: “Dacă, la ieşirea din biserică, m-ar întreba cineva de unde vin, i-aş răspunde că vin de pe Tabor!”, făcând referinţă, bineînţeles, la evanghelia zilei.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frăţească la Conventul “Sfântul Padre Pio” al fraţilor capucini, unde se desfăşoară activitatea şi formarea membrilor Ordinului Franciscan Secular din Roman.

Felicitări tuturor şi îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze această operă a sa pe care a început-o în sânul Bisericii prin slujitorul său umil, sfântul Francisc de Assisi, în speranţa că va aduce mereu un rod tot mai îmbelşugat.

Pace şi Bine!

Fr. Daniel Cosmin Constantin, O.F.M. Cap.

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.