Roma: Un nou doctor în teologie (28 mai)

Marţi, 28 mai 2019, pr. Ciprian Vacaru, din Ordinul Fraţilor Minori Capucini, şi-a susţinut teza de doctorat în teologie liturgică la Pontificium Athenaeum S. Anselmi De Urbe, având titlul “In volumine libri scriptum est de me. Una lettura liturgica del Salmo 39(40) nel Rito Romano” (“În sulul cărţii este scris despre mine. O lectură liturgică a Psalmului 39(40) în Ritul Roman”).

Într-o atmosferă plină de emoţii şi în prezenţa a peste 100 de persoane: preoţi, persoane consacrate, laici, familie şi prieteni, printre ei numărându-se pr. Roberto Genuin, ministrul general al Ordinului Fraţilor Minori Capucini, pr. Francesco Neri, consilier general al ordinului, şi pr. Lucian Dumea, custodele Fraţilor Minori Capucini din Oneşti, marţi, 28 mai 2019, pr. Ciprian Vacaru, din Ordinul Fraţilor Minori Capucini, şi-a susţinut teza de doctorat în teologie liturgică.

Pr. Ciprian Vacaru a prezentat mai întâi variantele antice ale Psalmului 39(40) pornind de la textul ebraic al psalmului, trecând mai apoi la variantele în limba greacă şi limba latină. În această primă parte, părintele Ciprian a scos în evidenţă asemănările şi diferenţele care s-au produs odată cu traducerea textului original şi interpretările care s-au născut din comentariile sfinţilor părinţi.

În partea a doua a tezei, pr. Ciprian a făcut o analiză a Psalmului 39(40) în oficiul divin şi în celebrarea euharistică începând din primele veacuri până în zilele noastre, în ce context a fost folosit psalmul şi ce interpretare i-a fost dată.

În ultima parte a tezei, pr. Ciprian a scos în evidenţă aspectul teologic care izvorăşte din aceste diverse lecturi ale psalmului.

După prezentarea sintetică a lucrării, comisia formată din pr. prof. dr. Jordi-Augusti Piqué i Collado, OSB, preşedintele comisiei, pr. prof. dr. Renato de Zan, coordonatorul tezei, pr. prof. dr. Pietro Angelo Muroni şi pr. prof. dr. Giuseppe Midilli, membri, i-a adresat întrebări la care părintele Ciprian nu a ezitat să răspundă argumentat.

Toţi membrii comisiei au fost generoşi în a-l aprecia şi felicita pe pr. Ciprian pentru tema aleasă, scoţând în evidenţă originalitatea şi profunzimea tezei pentru care pr. Ciprian Vacaru a primit titlul de doctor în teologie.

Pr. Ciprian Vacaru s-a născut la 29 februarie 1980 la Tuta. A absolvit şcoala generală în satul natal în anul 1995. A început apoi studiile liceale la Seminarul Liceal Capucin din Oneşti pe care le-a absolvit în anul 1999. După terminarea postulandatului, noviciatului şi postnoviciatului la Oneşti, a continuat studiile universitare în filosofie la Nola, apoi studiile teologice la Napoli pe care le-a absolvit în anul 2008. A fost sfinţit preot la 24 iunie 2009, la Iaşi. De aproximativ 10 ani activează la Roma, în centrul Romei antice, fiind rectorul bisericii “Santa Maria della Consolazione” (al Foro Romano) şi guardianul unei comunităţi capucine internaţionale ce aparţine Curiei Generale. În acelaşi timp a continuat să studieze la Roma în cadrul Pontificium Athenaeum S. Anselmi De Urbe, iar în anul 2013 a finalizat un master în teologie liturgică. Din 2013 a lucrat la teza de doctorat pe care a susţinut-o cu succes la 28 mai.

Felicitări părintelui doctor Ciprian Vacaru pentru cei cinci ani de muncă intensă, pentru perseverenţa de care a dat dovadă în munca de cercetare şi mult succes şi roade bogate în via Domnului!

Pr. Marius Sabău

Album foto: Roma: Un nou doctor în teologie Marţi, 28 mai 2019

Articol preluat de pe situl www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.