Rodnicia unei misiuni

Rodnicia unei misiuni

Frumuseţea credinţei deseori atinge cote sublime, acest lucru fiind trăit din plin recent la Oneşti. La Sanctuarul Diecezan “Fericitul Ieremia”, în solemnitatea care cuprinde fiecare ungher al acestui loc de pelerinaj al creştinilor romano-catolici din întreaga ţară şi, adesea, şi din străinătate, în ziua de 30 iunie 2013, au celebrat Prima lor Sfântă Liturghie pr. Daniel Cosmin Constantin, pr. Anton Tancău şi pr. Irimia Bejan, după ce, cu o zi înainte, fuseseră hirotoniţi preoţi în catedrala romano-catolică “Sf. Fecioară Maria, Regină” din Iaşi.

Dincolo de ceremonialul trăit cu evlavie de cinstitorii Fericitului Ieremia, care umplu la fiecare sărbătoare părin prezenţa lor şi prin profundele cântări acest sanctuar, a fost sărbătorit şi părintele Ubaldo Oliviero, la împlinirea a 50 de ani de preoţie. Noii preoţi au fost îndemnaţi la statornicie şi dăruire totală în noua lor misiune de către pr. custode Leon Budău. Acesta le-a adresat celor care au trăit primele clipe de bucurie ca slujitori ai altarelor şi cuvintele unei mame sfinte, fericita Maria Beltrame Quattrocchi, adresate fiului ei, care se pregătea pentru sfânta proţie: Pregăteşte-te în orice moment pentru acea zi divină şi gândeşte-te că orice renunţare, orice renegare a eu-lui tău, face mai amplu, mai dureros şi mai frumos Cenacolul unde tu vei celebra Paştele, care să dea roadele răscumpărării şi ale iubirii, fie chiar cu preţul unei pătimiri şi al unei răstigniri , deoarece călugărul şi preotul trebuie să fie un alter Christus.

Militant pentru Cristos

Aniversarea a 50 de ani de preoţie ai părintelul Ubaldo Oliviero, cetăţean de onoare al municipiului Oneşti (din 2010), a fost şi momentul în care, în privirile celor prezenţi s-au derulat imagini cu acest venerabil preot italian “împământenit” pe meleagurile noastre. El a contribuit la crearea mai multor obiective religioase romano-catolice, dar şi a unui centru spiritual pentru cinstirea Fericitului Ieremia. Oneştenii şi-l amintesc pe părintele capucin Ubaldo Oliviero cum a venit la risipirea terorii roşii, comuniste, când se respira aerul libertăţii. Însoţit de alţi doi fraţi întru credinţă (Vittorio Clemente şi Mario Querini), a închiriat un întreg etaj al căminului de nefamilişti ce aparţinea Tehnocinului, pe malul Caşinului, şi a început lucrările de îmbunătăţire, pentru amenajarea sălilor de clasă, a dormitoarelor, bucătăriei şi sălii de mese a Seminarului Teologic. La 30 octombrie 1992, Episcopul Diecezei de Iaşi, Petru Gherghel, a inaugurat Seminarul Capucin, prin celebrarea unei sfinte liturghii, iar în toamna anului 2000, după strădaniile construirii propriilor clădiri, acest seminar s-a mutat în actualul său sediu, de pe Bd. Belvedere. Aici se află şi Sanctuarul Diecezan, mănăstirea capucină, precum şi Liceul Teologic “Fericitul Ieremia”.

Mai mult decât aceste ziduri, pr. Ubaldo a militat continuu pentru aducerea acasă a moaştelor Fericitului Ieremia, singurul român ridicat la cinstea altarelor (până la data apariţiei articolului), beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983. În 2008, după îndelungi demersuri, pr. Ubaldo Oliviero, care mărturiseşte cu o adână bucurie că toată viaţa lui s-a străduit să se comporte asemenea Valahului, a reuşit să aducă la Oneşti, pentru veşnicie, moaştele Fericitului Ieremia, după ce le-a însoţit prin trei ţări (Italia, Serbia şi România).

La celebrarea a 50 de ani de Preoţie (începută la 29 iunie 1963 la Sao Paulo – Brazilia), cu o cunună de gânduri frumoase i s-a adresat părintele custode, Leon Budău. El i-a mulţumit pentru tot ce a făcut pentru capucinii din Oneşti, pentru poporul român, căruia i-a dăruit mai bine de două decenii din viaţa sa, pentro eforturile ca memoria Fericitului Ieremia să rămână veşnic vie pe meleagurile Moldovei sale natale. Atmosfera a fost însufleţită de cântec, Corul Sanctuarului Diecezan dirijat de prof. Monica Grosu aducându-i preţuirea oneştenilor. Vizibil emoţionat, pr. Ubaldo Oliviero s-a definit ca o jucărie în mâinile lui Dumnezeu, în slujirea sa preoţească fiind 11 ani în Brazilia şi 22 de ani în România, la Oneşti. Cu emoţiile clipei ce a marcat trecerea a 50 de ani de activitate preoţească, el şi-a exprimat încrederea că misiunea capucină va fi şi în continuare rodnică în România.

Ion Moraru
Articol preluat din Săptămânalul “Oneşti Expres”,
(488) 9/23-29 iulie 2013

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.