Prima Comemorare a mortii Fericitului Ieremia

Pe data de 5 martie 2009 în Sanctuarul Fericitul Ieremia Valahul din Oneşti s-a celebrat la ora 10.30 Sfânta Liturghie Solemnă, prezidată de Păstorul Diecezei de Iaşi Petru Gherghel, în Amintirea trecerii la cele veşnice a Fericitului Ieremia (5 martie 1625). La această Sărbătoare a Custodiei Fraţilor Minori Capucini şi a întregii Dieceze au participat 25 de preoţi, persoane consacrate, seminarişti, elevi ai Liceului Catolic şi mulţi credincioşi pelerini din localităţile învecinate ale Oneştiului.
La începutul Sfintei Liturghii, Păritele Ubaldo Oliviero, Rectorul Sanctuarului, a dorit să transmită un salut de bun venit Excelenţei sale Petru Gherghel, ce a binevoit să participe la acest eveniment, unde pentru prima oară, pe pământul României, se celebrează aniversarul naşterii pentru cer a Fericitului Ieremia, având prezente în mijlocul nostru relicvele sale.
În cadrul omiliei Preasfinţitul ne-a invitat pe toţi, ca împreună cu psalmistul, să-l lăudăm pe Dumnezeu în sfinţii săi, reamintindu-ne de ultimele momente al vieţii fratelui Ieremia, subliniind faptul că el poate fi numit cu adevărat un erou al dragostei, împlinind îndemnul superiorului de a merge să vindece un nobil al regatului de Napoli, grav bolnav, având de îndurat un ger puternic şi o distanţă îndelungată. Cu încredere putem spune că fratele Ieremia a împlinit legea iubirii, urmându-l cu fidelitate pa Maestrul său, Cristos, prin care Tatăl şi-a arătat iubirea sa faţă de făptura umană, în fragmentul evanghelic, ce ne prezintă Parabola Samariteanului Milostiv.
Astăzi Fericitul Ieremia ne dă exemplu şi impuls de a pune în practică porunca iubirii faţă de aproapele, îndemnându-ne pe fiecare dintre noi, spunându-ne asemenea lui Isus: Mergi şi fă şi tu la fel!
Alături de aceste cuvinte de învăţătură dorim să mulţumim tuturor cinstitorilor Fericitului Ieremia ce au participat la această sfântă celebrare, în mod deosebit corului Liceului Catolic din Oneşti care au însufleţit prin cântările lor Sfânta Liturghie.
Să-l lăudăm şi să-l preamărim neîncetat pe Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, îndeosebi prin viaţa de slujire a fratelui nostru Ieremia, care acum se bucură în Patria fericirii veşnice alături de cei pe care i-a îngrijit timp de 47 de ani şi să asculte rugăciunile poporului nostru român ca în curând să fie ridicat la cinstea altarelor întru sfinţirea şi bucuria confraţilor săi.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.