Prezentare generală a Vitraliului central din Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești

În anul 2013, cu puțin timp înainte de comemorarea a treizeci de ani de la Beatificarea fericitului Ieremia Valahul, pe 30 octombrie, Sanctuarul diecezan din Onești, care păstrează osemintele sale, a fost înfrumusețat de un vitraliu central, un dar făcut sanctuarului şi fericitului Ieremia de către Dieceza de Iaşi şi de către Preasfinţitul Petru Gherghel. De remarcat faptul că imaginea de pe vitraliu reproduce fidel icoana oficială a beatificării din 1983, pictată de către un pictor capucin italian.

În continuare, redăm discursul părintelui Ubaldo Oliviero rostit la începutul sfintei Liturghii de încheiere a Anului Ieremian, în care este prezentat și acest vitraliu central:

«Ţi-am zidit templul pentru locuinţa ta, o Ieremia, în care tu să petreci în veci»

Preaiubiţilor, pace şi bine!

Ne-am reunit astăzi, aici, în acest loc minunat, pentru a comemora cei treizeci de ani de la beatificarea compatriotului nostru Ieremia Valahul, cel de-al cincilea aniversar al venirii sale între noi, şi acest An Ieremian de iniţiative şi rugăciuni realizate pe pământul nostru.
Acum, în circumstanţa pe care o trăim, doresc să prezint întregii comunităţi acest loc sacru, de curând terminat în liniile sale artistice şi liturgice, şi vitraliul splendid pe care îl admiraţi.
Despre această operă de artă, vitraliul, vreau să vă spun câteva cuvinte în plus.
Vitraliul, aşezat în poziţia ideală a templului, domină întreaga nava centrală şi spaţiile adiacente: se vede din toate părţile.
Tabloul îl reprezintă pe fericitul Ieremia la picioarele unui tron, pe care este aşezată Fecioara Maria, care i-l prezintă fericitului pe fiul ei Isus, aşa cum s-a întâmplat în apariţia din anul 1608.
Fericitul îşi îndreaptă privirea către un punct îndepărtat, România, iar Fecioara către cei care îi stau înainte: noi, credincioşii ei devotaţi.
Întreaga parte predominantă a tabloului se extinde pe o placă albastră, care aminteşte de culoarea cerului şi a mării.
Nu este exclusă referinţa la prietenia dintre Italia şi România, simbolizată de cele două hărţi geografice, pe care se înalţă prezenţa lui Ieremia şi harurile divine care coboară de la tronul Mariei.
Nu este exclusă nici referinţa franciscană prin fratele soare şi sora lună, care se regăsesc în tablou.
Acest vitraliu, astfel reprezentat, aminteşte de tabloul decorativ (arazzo) care, acum treizeci de ani, triumfa în Piaţa “Sfântul Petru”, la 30 octombrie 1983, ziua beatificării, pe care o comemorăm astăzi.
Tabloul a fost pictat de părintele Damaso, frate capucin.
Las pe altădată alte aspecte şi consideraţii care pot fi spuse despre acest vitraliu.
Cu această operă se consolidează încă o dată raportul de fraternitate dintre Italia şi România, dintre Napoli şi Oneşti, deoarece Roma se mută la Oneşti şi viceversa.
Lucrarea vitraliului a fost realizată de firma Mozaicart SRL din Iaşi şi terminată pe 25 octombrie 2013.
Mulţumesc Excelenţei Sale, Mons. Petru Gherghel, care, în numele său personal şi al Diecezei de Iaşi, îmbrăţişând cererea mea pentru acest Vitraliu şi propunerea acestui simbolism al tabloului, a dăruit Sanctuarului din Oneşti această minunată Operă de Artă.
Nu aş putea să închei această scurtă prezentare fără a mulţumi firmei Vimpex a domnului Jitea, care a realizat lucrarea în marmură şi granit din nava centrală şi prezbiteriu, care acum apar în frumuseţea lor simplă şi liniară; în mod deosebit mulţumesc domnului Poli Chiriac, specialistul care a ştiut să îmbine între ele diferitele plăci şi culori folosite.
Mulţumesc firmelor care au contribuit la finisările structurii murale: DMC şi inginerul Richard Oatu, cu respectivele lor echipe de lucru.
Un “Mulţumesc!” din inimă prietenilor şi binefăcătorilor din Napoli şi împrejurimi, care, cu ajutorul lor continuu, mi-au oferit posibilitatea de a duce aproape la bun sfârşit lucrările la sanctuar.
Dragi prieteni, mult mai mult şi mai bine, dacă Domnul va vrea, se va spune la inaugurarea sanctuarului, care sperăm să nu fie prea departe.

Mă scuzaţi, mulţumesc, pace şi bine tuturor!

Pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.