Pelerinajul anual la „Cimitirul Săracilor” din Sighet – 14 mai 2011

Pelerinajul anual la „Cimitirul Săracilor” din Sighet     

Sub razele unui soare generos, care părea să dea mărturie despre participarea cerului la ruga celor de pe pământ, s-a desfăşurat şi anul acesta tradiţionalul pelerinaj de la fosta închisoare din Sighetu Marmaţiei la Cimitirul Săracilor, locul neştiut de veşnică odihnă al episcopilor, preoţilor şi călugărilor Bisericii catolice române de ambele rituri, dar şi ai altor culte religioase, al oamenilor de cultură, politicieni, morţi ca victime ale unui regim venit din străfundurile Asiei, regim ce a pângărit tot ce avea mai frumos şi bun poporul român.

Pelerinajul a început la ora 9, 30 cu procesiunea de la Memorial spre Cimitirul Săracilor, timp în care pelerinii s-au rugat „Calea Crucii a celor înlănţuiţi”, text alcătuit cu fragmente de memorii, poezii şi rugăciuni trăite şi scrise în acei ani de prigoană de către mărturisitorii credinţei într-Unul Dumnezeu.

La altarul din „Cimitirul Săracilor” a început la ora 11 Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, pontificată de către PF. Lucian, Arhiepiscopul-Major al Bisericii Române unite cu Roma, Greco-Catolică, avându-i alături pe  pe PS Virgil, episcopul de Oradea, PS Alexandru, episcopul Lugojului, PS Florentin, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Petru, păstorul Diecezei de Iaşi, PS Mihai episcop-vicar al Bucureştilor şi PS Vasile, episcop al Curiei de la Blaj. Alături de înalţii ierarhi au concelebrat zeci de preoţi (cca. 150,  după estimarea Radio Maria, care a transmis  evenimentul în direct), printre aceştia numărându-se şi preoţii şi diaconii de la Iaşi, în frunte cu PS Petru, ca şi credincioşii ce au venit din Ucraina subcarpatică, în frunte cu păstorii lor.

Celebrarea a fost înfrumuseţată  de corul Bisericii Greco-Catolice din Zalău, dirijat cu măiestrie de către prof. Grigore Grigoruţ.

La sfârşitul Sfintei Jertfe, PF Lucian a rostit un cuvânt de învăţătură prin care i-a îndemnat pe cei prezenţi la o viaţă conformă cu învăţătura şi mărturia celor comemoraţi, după care PS Virgil a rostit, împreună cu toţi paricipanţii, Rugăciunea pentru beatificarea Slujitorilor lui DumnezeuValeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu şi Anton Durcovici.

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.