Onești: Vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

Vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

În perioada 6-9 decembrie 2012, Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia” din Onești s-a bucurat de vizita icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

 Joi, 6 decembrie, la ora 17.30, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost întâmpinată la poarta sanctuarului “Fericitul Ieremia” din Onești de către comunitatea Fraților Capucini, seminariștii Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” și de către credincioși din ambele parohii catolice din Onești și din împrejurimi. În aplauzele celor prezenți și în acordurile refrenului marian “Bucură-te, Marie, bucură-te plină de har/ Bucură-te, Marie, al iubirii sanctuar”, icoana a fost condusă în cripta sanctuarului și așezată la loc de cinste. La ora 18.00 a început rugăciunea Sfântului Rozariu, cea mai iubită rugăciune și recomandată de însăși Sfânta Fecioară Maria, urmată de Sfânta Liturghie prezidată de rectorul sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMconv, care, la predică, a amintit importanța prezenței Mariei în mijlocul credincioșilor, un moment prielnic pentru a reaprinde credința în familiile diecezei de Iași. După Sfânta Liturghie au avut loc devoțiuni în cinstea Maicii Domnului și s-a cântat litania lauretană.

Vineri, 7 decembrie, fiind și Vinerea I din lună, la Sfânta Liturghie de la ora 9.30, prezidată de pr. Eugen Murariu, OFMcap, paroh al comunității catolice din Nehoiu, Buzău, au fost prezenți și elevii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”, pentru a-și exprima dragostea și devoțiunea către Inima lui Isus și pentru a se încredința ocrotirii Mamei lui Dumnezeu și a Răscumpărătorului și Mamei noastre. La ora 12.30 mai mulți credincioși au revenit în cripta sanctuarului pentru a participa la Calea Sfintei Cruci, un drum de iubire și de convertire, de recunoștință și de credință. În cursul zilei, Sanctuarul a rămas deschis pentru credincioșii care au dorit să-și exprime în mod particular evlavia față de Sfânta Fecioară Maria. La ora 18.00 a început rugăciunea Sf. Rozariu, iar apoi a urma Sfânta Liturghie celebrată de pr. Mihail Vacaru, directorul Seminarului Franciscan Capucin “Fericitul Ieremia”.

Sâmbătă, 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Sfânta Liturghie de la ora 9.30 a fost prezidată de pr. Leon Budău, Custodele Fraților Minori Capucini din România, care, la omilie, a evidențiat faptul că “Maria a fost purtată întru totul de harul lui Dumnezeu și această strălucire a unei sfințenii unice cu care a fost împodobită din momentul zămislirii sale i-a venit în întregime de la Cristos”. La ora 11.00 a avut loc o oră de adorație euharistică, animată de studenții capucini de la Roman. Sfânta Liturghie de la ora 18.30 a fost prezidată de pr. Marian Hușanu, guardian al comunității Fraților Capucini din Onești și a fost urmată de procesiunea cu icoana Maicii Domnului, la care a participat un număr mare de credincioși. Procesiunea a fost privilegiată și de căderea primilor fulgi de zăpadă. „Ave Maria” și “Toată frumoasă ești, Marie“, a răsunat din inimile și glasurile celor prezenți, într-o atmosferă de alb imaculat în care se îmbrăcase natura, armonizându-se perfect cu sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria.  

Duminică, 9 decembrie, Sfânta Liturghie de încheiere de la ora 9.30 a fost prezidată de pr. Toma Rediu, decan de Trotuș și paroh al Parohiei “Ss. Apostoli Petru și Paul” din Onești. În cuvântul de învățătură, părintele a amintit că “Fecioara Maria a realizat în modul cel mai desăvârșit ascultarea credinței. În credință a primit vestirea și făgăduința aduse de îngerul Gabriel și pentru aceasta toate generațiile au proclamat-o fericită, împlinindu-se astfel profețiile sale”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului din Cacica, a dăruit Sanctuarului Diecezan „Fericitul Ieremia” o copie a icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La ora 12.00, plini de mulțumire și emoție, Frații Capucini, seminariștii și ceilalți credincioși, în cântări de laudă, au  condus icoana până la ieșire pe poarta Sanctuarului.

Noi, Frații Capucini, îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har și de binecuvântare. Îi mulțumim rectorului Sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, pentru că a făcut posibilă această prezență a icoanei în mijlocul nostru. Mulțumim seminariștilor, studenților capucini, credincioșilor din Onești, corului Sanctuarului și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor momente de comuniune în credință și iubire. Fie ca “Măicuța noastră”, așa cum o numea fericitul Ieremia Valahul, să mijlocească haruri și binecuvântare asupra tuturor.

Pace și Bine!

Fr. Marian Hușanu, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.