Oneşti: Vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

Vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

În perioada 6-9 decembrie 2012, Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia” din Oneşti s-a bucurat de vizita icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

 Joi, 6 decembrie, la ora 17.30, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost întâmpinată la poarta sanctuarului “Fericitul Ieremia” din Oneşti de către comunitatea Fraţilor Capucini, seminariştii Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” şi de către credincioşi din ambele parohii catolice din Oneşti şi din împrejurimi. În aplauzele celor prezenţi şi în acordurile refrenului marian “Bucură-te, Marie, bucură-te plină de har/ Bucură-te, Marie, al iubirii sanctuar”, icoana a fost condusă în cripta sanctuarului şi aşezată la loc de cinste. La ora 18.00 a început rugăciunea Sfântului Rozariu, cea mai iubită rugăciune şi recomandată de însăşi Sfânta Fecioară Maria, urmată de Sfânta Liturghie prezidată de rectorul sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMconv, care, la predică, a amintit importanţa prezenţei Mariei în mijlocul credincioşilor, un moment prielnic pentru a reaprinde credinţa în familiile diecezei de Iaşi. După Sfânta Liturghie au avut loc devoţiuni în cinstea Maicii Domnului şi s-a cântat litania lauretană.

Vineri, 7 decembrie, fiind şi Vinerea I din lună, la Sfânta Liturghie de la ora 9.30, prezidată de pr. Eugen Murariu, OFMcap, paroh al comunităţii catolice din Nehoiu, Buzău, au fost prezenţi şi elevii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”, pentru a-şi exprima dragostea şi devoţiunea către Inima lui Isus şi pentru a se încredinţa ocrotirii Mamei lui Dumnezeu şi a Răscumpărătorului şi Mamei noastre. La ora 12.30 mai mulţi credincioşi au revenit în cripta sanctuarului pentru a participa la Calea Sfintei Cruci, un drum de iubire şi de convertire, de recunoştinţă şi de credinţă. În cursul zilei, Sanctuarul a rămas deschis pentru credincioşii care au dorit să-şi exprime în mod particular evlavia faţă de Sfânta Fecioară Maria. La ora 18.00 a început rugăciunea Sf. Rozariu, iar apoi a urma Sfânta Liturghie celebrată de pr. Mihail Vacaru, directorul Seminarului Franciscan Capucin “Fericitul Ieremia”.

Sâmbătă, 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Sfânta Liturghie de la ora 9.30 a fost prezidată de pr. Leon Budău, Custodele Fraţilor Minori Capucini din România, care, la omilie, a evidenţiat faptul că “Maria a fost purtată întru totul de harul lui Dumnezeu şi această strălucire a unei sfinţenii unice cu care a fost împodobită din momentul zămislirii sale i-a venit în întregime de la Cristos”. La ora 11.00 a avut loc o oră de adoraţie euharistică, animată de studenţii capucini de la Roman. Sfânta Liturghie de la ora 18.30 a fost prezidată de pr. Marian Huşanu, guardian al comunităţii Fraţilor Capucini din Oneşti şi a fost urmată de procesiunea cu icoana Maicii Domnului, la care a participat un număr mare de credincioşi. Procesiunea a fost privilegiată şi de căderea primilor fulgi de zăpadă. „Ave Maria” şi “Toată frumoasă eşti, Marie“, a răsunat din inimile şi glasurile celor prezenţi, într-o atmosferă de alb imaculat în care se îmbrăcase natura, armonizându-se perfect cu sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria.  

Duminică, 9 decembrie, Sfânta Liturghie de încheiere de la ora 9.30 a fost prezidată de pr. Toma Rediu, decan de Trotuş şi paroh al Parohiei “Ss. Apostoli Petru şi Paul” din Oneşti. În cuvântul de învăţătură, părintele a amintit că “Fecioara Maria a realizat în modul cel mai desăvârşit ascultarea credinţei. În credinţă a primit vestirea şi făgăduinţa aduse de îngerul Gabriel şi pentru aceasta toate generaţiile au proclamat-o fericită, împlinindu-se astfel profeţiile sale”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, pr. Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului din Cacica, a dăruit Sanctuarului Diecezan „Fericitul Ieremia” o copie a icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La ora 12.00, plini de mulţumire şi emoţie, Fraţii Capucini, seminariştii şi ceilalţi credincioşi, în cântări de laudă, au  condus icoana până la ieşire pe poarta Sanctuarului.

Noi, Fraţii Capucini, îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har şi de binecuvântare. Îi mulţumim rectorului Sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, pentru că a făcut posibilă această prezenţă a icoanei în mijlocul nostru. Mulţumim seminariştilor, studenţilor capucini, credincioşilor din Oneşti, corului Sanctuarului şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor momente de comuniune în credinţă şi iubire. Fie ca “Măicuţa noastră”, aşa cum o numea fericitul Ieremia Valahul, să mijlocească haruri şi binecuvântare asupra tuturor.

Pace şi Bine!

Fr. Marian Huşanu, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.