Oneşti – Rusaliile Ecumenice (13-15 iunie 2014)

Rusaliile Ecumenice

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

“Rusaliile ecumenice”, aşa s-a intitulat întâlnirea de rugăciune pentru unitatea Bisericii organizată la Centrul de spiritualitate Franciscano-Capucină şi activităţi ecumenice din Oneşti de către Fraţii Capucini.       

Într-adevăr Duhul Sfânt a fost în centrul atenţiei în toate activităţile ce s-au desfăşurat aici începând din după amiaza zilei de 13 iunie, până în dimineaţa zilei de duminică, 15 iunie. Deja din seara primei zile s-a invocat cu stăruinţă lumina Spiritului Sfinţitor, îndeosebi printr-o celebrare numită “Calea luminii”. Ajutaţi de pasaje evanghelice, reflexii tematice şi rugăciuni perseverente, am mers în căutarea luminii celei dătătoare de pace şi unitate.     

A doua zi, cea mai intensă ca şi activităţi şi momente de rugăciune, a constituit centrul întrunirii noastre. Se poate spune că ziua de 14 iunie a fost pe deplin o zi de spiritualitate ecumenică, cu multe minute de rugăciune, discuţii fraterne şi cuvinte de creştere spirituală.     

Ne rezumăm să trecem în revistă momentele mai importante. Aşadar, pe parcursul dimineţii Pr. Albert Goşman a vorbit despre importanta vizită a papei Francisc în Ţara Sfântă. Părintele a scos în relief  întâlnirea aniversară cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, un alt pas fundamental în drumul unităţii. De reţinut, reînnoirea comună a angajamentului ecumenic din partea papei Francisc şi a Patriarhului Bartolomeu I, precum şi declaraţiile ce privesc creşterea efectivă în drumul către o unitate reală şi de folos ca mărturie pentru întreaga lume.  

După amiază ne-a îmbucurat  prezenţa  Pr. ortodox, Daniel Iordan, paroh la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Caşin şi secretar al protoiereului de Oneşti, pr. Constantin Alupei. Părintele ne-a vorbit foarte frumos despre darurile Duhului Sfânt, oprindu-se asupra unor reflexii profunde ale unui sfânt părinte al bisericii, Maxim Mărturisitorul, şi despre importanţa fundamentală a Duhului, cu înmiitele sale daruri, în drumul creştinesc spre sfinţenie şi îndumnezeire.

Spre seară a urmat sf. Liturghie votivă pentru unitatea creştinilor, animată solemn de seminariştii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”. Dar ziua nu s-a încheiat aici, întrucât, la ceas târziu, s-a continuat cu adoraţia şi veghea de rugăciune pentru unitatea Bisericii! A doua seară de-a rândul, ne-am rugat şi am prezentat Domnului, prin intermediul Duhului, rugăciunea şi dorinţa noastră de unitate a tuturor creştinilor, precum şi de pace şi înţelegere între toţi oamenii. Au fost clipe intense de rugăciune si invocaţii stăruitoare la Duhul Sfânt pentru ca sa reverse darul păcii si al unităţii asupra Bisericii sale care este despărţită!

Seminarist David Iosif Valentin

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.