Onești – Rusaliile Ecumenice (13-15 iunie 2014)

Rusaliile Ecumenice

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

“Rusaliile ecumenice”, așa s-a intitulat întâlnirea de rugăciune pentru unitatea Bisericii organizată la Centrul de spiritualitate Franciscano-Capucină și activități ecumenice din Onești de către Frații Capucini.       

Într-adevăr Duhul Sfânt a fost în centrul atenției în toate activitățile ce s-au desfășurat aici începând din după amiaza zilei de 13 iunie, până în dimineața zilei de duminică, 15 iunie. Deja din seara primei zile s-a invocat cu stăruință lumina Spiritului Sfințitor, îndeosebi printr-o celebrare numită “Calea luminii”. Ajutați de pasaje evanghelice, reflexii tematice și rugăciuni perseverente, am mers în căutarea luminii celei dătătoare de pace și unitate.     

A doua zi, cea mai intensă ca și activități și momente de rugăciune, a constituit centrul întrunirii noastre. Se poate spune că ziua de 14 iunie a fost pe deplin o zi de spiritualitate ecumenică, cu multe minute de rugăciune, discuții fraterne și cuvinte de creștere spirituală.     

Ne rezumăm să trecem în revistă momentele mai importante. Așadar, pe parcursul dimineții Pr. Albert Goșman a vorbit despre importanta vizită a papei Francisc în Țara Sfântă. Părintele a scos în relief  întâlnirea aniversară cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, un alt pas fundamental în drumul unității. De reținut, reînnoirea comună a angajamentului ecumenic din partea papei Francisc și a Patriarhului Bartolomeu I, precum și declarațiile ce privesc creșterea efectivă în drumul către o unitate reală și de folos ca mărturie pentru întreaga lume.  

După amiază ne-a îmbucurat  prezența  Pr. ortodox, Daniel Iordan, paroh la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Cașin și secretar al protoiereului de Onești, pr. Constantin Alupei. Părintele ne-a vorbit foarte frumos despre darurile Duhului Sfânt, oprindu-se asupra unor reflexii profunde ale unui sfânt părinte al bisericii, Maxim Mărturisitorul, și despre importanța fundamentală a Duhului, cu înmiitele sale daruri, în drumul creștinesc spre sfințenie și îndumnezeire.

Spre seară a urmat sf. Liturghie votivă pentru unitatea creștinilor, animată solemn de seminariștii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”. Dar ziua nu s-a încheiat aici, întrucât, la ceas târziu, s-a continuat cu adorația și veghea de rugăciune pentru unitatea Bisericii! A doua seară de-a rândul, ne-am rugat și am prezentat Domnului, prin intermediul Duhului, rugăciunea și dorința noastră de unitate a tuturor creștinilor, precum și de pace și înțelegere între toți oamenii. Au fost clipe intense de rugăciune si invocații stăruitoare la Duhul Sfânt pentru ca sa reverse darul păcii si al unității asupra Bisericii sale care este despărțită!

Seminarist David Iosif Valentin

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.