Oneşti: Rugăciune ecumenică la Sanctuarul “Fericitul Ieremia” (23 ianuarie)

“Oare a fost împărţit Cristos?

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În seara zilei de 23 ianuarie, în cripta Sanctuarului Fericitul Ieremia din Oneşti, a avut loc o celebrare liturgică cu ocazia octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor, cu tema ”Oare a fost împărţit Cristos?”. Acest moment a adunat un număr surprinzător  de preoţi şi credincioşi, catolici şi ortodocşi deopotrivă.

Momentul de rugăciune a fost prezidat de părintele Albert Goşman, colaborator pentru activităţile ecumenice din partea Fraţilor Capucini.

Au fost momente intense de rugăciune, chiar emoţionante, când părintele Albert, la începutul celebrării, a salutat pe cei prezenţi cu însăşi vocea părintelui Mario Querini, aflat la Roma, în Italia pentru tratament. Printr-o înregistrare vocală a unui scurt salut si îndemn, părintele  Mario exprima cu pasiune dorinţa  de a se uni de la distanţă în rugăciune pentru unitatea Bisericii, reamintind voinţa arzătoare a Mântuitorului  ”ca toţi să fie una”.

Au urmat apoi cântece, rugăciuni, cu intervenţii fie de o parte cât şi de cealaltă; atât preoţii ortodocşi cât şi cei catolici au participat activ la acest moment, invocând darul unităţii în credinţă, în unul şi acelaşi Cristos, ”ieri, astăzi şi întotdeauna”, Mântuitorul divin, ce nu poate fi împărţit sau divizat.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de părintele Toma Rediu, decan de Trotuş, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Constantin Alupei, protopop al  Bisericii Ortodoxe din Oneşti. În cuvântarea sa, părintele a ţinut să asigure prezenţa şi dorinţa bisericii ortodoxe locale, cu binecuvântarea arhierească, de a se ruga şi continua drumul ecumenic, al unităţii voite de Cristos.

Mai departe a dat voce mesajului Preafericitului Patriarh Daniel cu ocazia săptămânii de rugăciune pentru unitate, punând accentul pe împlinirea vocaţiei creştine, adică aceea de a ”asculta Evanghelia lui Cristos, de a cultiva iubirea de Dumnezeu şi de semeni, sfinţenia vieţii, recunoştinţa, dărnicia şi hărnicia, valoarea unică a persoanei umane şi a familiei tradiţionale, binele comun şi frumuseţea sufletului generos”. Doar astfel se poate înţelege mai bine legătura dintre unitatea de credinţă eclezială şi cooperarea în  misiunea socială, pentru a  aduce mai multe semne de speranţă în timp de suferinţă şi criză.

La sfârşitul întâlnirii, fraţii capucini au adresat mulţumirile de rigoare prin vocea părintelui Marian Huşanu, guardianul conventului din Oneşti şi vice-rector al sanctuarului. Această seară ecumenică s-a încheiat cu momentul fratern al cinei.

Fr. Irimia Bejan, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.