Onești: Rugăciune ecumenică la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” (23 ianuarie)

„Oare a fost împărțit Cristos?

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În seara zilei de 23 ianuarie, în cripta Sanctuarului Fericitul Ieremia din Onești, a avut loc o celebrare liturgică cu ocazia octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, cu tema ”Oare a fost împărțit Cristos?”. Acest moment a adunat un număr surprinzător  de preoți și credincioși, catolici și ortodocși deopotrivă.

Momentul de rugăciune a fost prezidat de părintele Albert Goșman, colaborator pentru activitățile ecumenice din partea Fraților Capucini.

Au fost momente intense de rugăciune, chiar emoționante, când părintele Albert, la începutul celebrării, a salutat pe cei prezenți cu însăși vocea părintelui Mario Querini, aflat la Roma, în Italia pentru tratament. Printr-o înregistrare vocală a unui scurt salut si îndemn, părintele  Mario exprima cu pasiune dorința  de a se uni de la distanță în rugăciune pentru unitatea Bisericii, reamintind voința arzătoare a Mântuitorului  ”ca toți să fie una”.

Au urmat apoi cântece, rugăciuni, cu intervenții fie de o parte cât și de cealaltă; atât preoții ortodocși cât și cei catolici au participat activ la acest moment, invocând darul unității în credință, în unul și același Cristos, ”ieri, astăzi și întotdeauna”, Mântuitorul divin, ce nu poate fi împărțit sau divizat.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de părintele Toma Rediu, decan de Trotuș, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Constantin Alupei, protopop al  Bisericii Ortodoxe din Onești. În cuvântarea sa, părintele a ținut să asigure prezența și dorința bisericii ortodoxe locale, cu binecuvântarea arhierească, de a se ruga și continua drumul ecumenic, al unității voite de Cristos.

Mai departe a dat voce mesajului Preafericitului Patriarh Daniel cu ocazia săptămânii de rugăciune pentru unitate, punând accentul pe împlinirea vocației creștine, adică aceea de a ”asculta Evanghelia lui Cristos, de a cultiva iubirea de Dumnezeu și de semeni, sfințenia vieții, recunoștința, dărnicia și hărnicia, valoarea unică a persoanei umane și a familiei tradiționale, binele comun și frumusețea sufletului generos”. Doar astfel se poate înțelege mai bine legătura dintre unitatea de credință eclezială și cooperarea în  misiunea socială, pentru a  aduce mai multe semne de speranță în timp de suferință și criză.

La sfârșitul întâlnirii, frații capucini au adresat mulțumirile de rigoare prin vocea părintelui Marian Hușanu, guardianul conventului din Onești și vice-rector al sanctuarului. Această seară ecumenică s-a încheiat cu momentul fratern al cinei.

Fr. Irimia Bejan, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.