Oneşti – Postul Mare Ecumenic (21-23 martie 2014)

Postul Mare Ecumenic

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada 21-23 a lunii martie, la invitaţia părintelui Albert Goşman, O.F.M. Cap., responsabil cu activităţile ecumenice, la Centrul de Spiritualitate Franciscană-Capucină şi Activitate Ecumenică din Oneşti au avut loc o serie de conferinţe şi momente de rugăciune legate de momentul liturgic pe care îl trăim, cel al Postului Mare şi apropierea Sfintelor Paşti.

La această adunare de trei zile au participat numeroşi credincioşi, tineri şi adulţi din diferite localităţi şi oraşe (Roman, Bacău, Comăneşti), precum şi invitaţi de la Oneşti. Aceste momente s-au desfăşurat urmând un program intens de rugăciune şi de formare ecumenică. S-a început prin a încredinţa lui Dumnezeu şi Preasfintei Fecioare Maria drumul de rugăciune pentru unitatea tuturor creştinilor; astfel  în după amiaza zilei de vineri s-a recitat sfântul rozariu şi s-a celebrat sfânta Liturghie. După un moment de organizare a grupului, ziua s-a încheiat într-un ceas târziu prin Adoraţia Sfintei Cruci.

Ziua de sâmbătă, 22 martie a fost cea mai intensă, a început cu celebrarea Laudelor şi Meditaţia Evangheliei Zilei. După micul dejun, în curtea casei a avut loc sfântul Rozariu meditat. La ora 11.15 a început conferinţa Părintelui nou-sfinţit, Bogdan Ionel Piştea, de la Biserica Ortodoxă “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Filipeşti, căruia îi dorim apostolat rodnic în slujba Domnului. Părintele ne-a împărtăşit cu dărnicie din spiritualitatea ortodoxă, vorbindu-ne de anul liturgic şi, în particular, de perioada Triodului, adică a Postului Mare, cea mai profundă perioadă şi mai plină de semnificaţii duhovniceşti din tot timpul Anului Bisericesc,  care culminează cu Vinerea Pătimirilor Domnului şi Sărbătoarea Paştelui. După amiază, fratele Irimia Bejan, a continuat reflexia despre Postul  Mare şi Triduum-ul Pascal, prezentând spiritualitatea catolică a acestor momente de intensă trăire creştină. Părintele Irimia a pus accentul pe practicarea virtuţilor şi a faptelor bune, indicate de tripla invitaţie evanghelică, adică a postului, rugăciunii şi pomenii ce trebuiesc săvârşite din inimă, cu mai multă încredere şi iubire faţă de Dumnezeu şi aproapele. Au urmat apoi spovezile şi Sfânta Liturghie. Această zi s-a încheiat târziu cu Veghea de Rugăciune şi Adoraţia nocturnă pentru Unitatea Bisericii.

Duminică, 23 martie, s-a continuat cu programul matinal. În cursul dimineţii, părintele Albert Goşman a vorbit despre actualitatea ecumenică şi sfântul Părinte Papa Francisc. Au fost abordate diferite momente semnificative din mandatul noului papă. Plecând de la participarea istorică a patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, la Celebrarea de Înscăunare a Papei Francisc ca şi  “episcop al Romei”, şi discutând de asemenea şi de viitoarea întâlnire de la Ierusalim din 24-26 mai, pe care cei doi au fixat-o în amintirea aniversarului celor 50 de ani de la momentul semnificativei întâlnirii a papei Paul al VI-lea cu patriarhul Atenagora al Constantinopolului.  

Momentele de reculegere şi de rugăciune s-au încheiat cu participarea la sfânta Liturghie în parohia “Sfinţii Petru şi Paul” şi luarea de rămas bun de la toţi participanţii la aceste întâlniri de har, rugăciune şi trăire frăţească. Rămânem cu toţii stăruitori în rugăciune pentru ca eforturile pentru unitate să rodească, buna înţelegere şi lumina Duhului Sfânt să ne conducă la unitatea deplină dorită de Mântuitorul nostru Cristos!   

La revedere pentru Sărbătoarea Rusaliilor!

Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.